Előfizetés

Fél órát várakoztatták a hajóbaleset sérültjeihez riasztott mentőt a kórházak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.30. 10:20

Fotó: Besenyei Gergely / AFP
A helyszínre riasztott mentőautó hosszas telefonálgatás után tudott csak elszállítani három túlélőt.
Durva malőrrel indult szerda este a Hableány tragédiája utáni mentőmunka: a Népszava információi szerint a helyszínre érkező mentőautó három könnyű sérültet vett fel, ám
legalább félóráig nem tudtak elindulni, mivel a sérülteket egyik, megkeresett kórház sem tudta pillanatnyilag fogadni.

Úgy tudjuk, hogy a hajókatasztrófa egyik áldozatát a helyszínen laikusok próbálták újraéleszteni; a reanimálást később átvette a helyszínre érkező mentős egység egyik munkatársa, de már ő sem tudott segíteni a szerencsétlenül járt utason.
A kezdeti döccenő után aztán a baleset hét ismert túlélőjét három kórházban látták el, értesüléseink szerint három sérültet az Uzsoki kórházba, további hármat a Honvéd kórházba, egy főt pedig a Szent Imrébe szállítottak. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálat sajtóosztályát, ha válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket. 
A késlekedés jócskán ellentmond a kormány sokat hangoztatott állításának, hogy a fővárosban zökkenőmentesen zajlik a sürgősségi betegellátás. Lapunk számolt be róla először , hogy május 11-én a főváros négy sürgősségi centrumából csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget. Rétvári Bence, az EMMI államtitkára szerint ugyanakkor minden rendben volt, és - mint a Magyar Hírlap idézi nyilatkozatát – csak ellenzéki álhírgyártás zajlik, hiszen a rendszer tökéletesen működött.  Az ügyben feltettük kérdéseinket a mentőszolgálatnak.

Az OMSZ szerint minden rendben ment

Az OMSZ válaszlevelében azt írják, hogy értesülésünk „minden valóságalapot nélkülöz, hiszen valamennyi kórház azonnal készen állt a sérültek fogadására, sőt, egyes gyógyintézetek proaktívan is jelentkeztek, felajánlva ellátó kapacitásaikat a sérültek érdekében." Hogy mely kórházak jelentkeztek proaktívan, azt  mentőszolgálat nem említette meg - és a félórás várakozásra sem tértek ki konkrétan. 

A szokásosnál sokkal rosszabb körülmények között történt a katasztrófa

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.05.30. 10:19

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A hajóforgalom nagy volt, de nem kiemelkedő szerda éjjel.
A Hableány tragédiája kapcsán Bencsik Attila,  a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének az elnöke lapunknak elmondta: a csütörtök esti hajóforgalom nagysága a szezonnak megfelelő volt, május vége már főszezonnak számít. A hajóforgalom már régóta ilyen mértékű, elsősorban a kabinos személyhajók számának a növekedése miatt, de a nagy szállodahajók is üzemeltetnek személyjáratokat. Az esetükben az a megkötés, hogy az ilyen nagy hajók északon csak az Árpád híd fölött, délen pedig a Rákóczi híd alatt fordulhatnak meg. A hajók számáról szólva Bencsik Attila elmondta: nincs külön korlátozva, hogy egyszerre hány hajó lehet a Dunán egy adott szakaszon. Ha egy hajónak érvényes érvényes okmányai vannak, rendelkezik a jogszabályban előírt személyzettel, illetve műszakilag megfelelő felszereltségű, úgy akkor részt vehet dunai hajósforgalomban. A hajók számára a működési engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság adja ki és a magyar szakaszon az Országos Vízirendészeti Főkapitányság ellenőrzi, illetve a nagy, veszélyes rakományt szállító teherhajó esetében a Katasztrófavédelem is ellenőrizheti a hajót. A konkrét balesetről szólva Bencsik Attila elmondta: okozhatta műszaki hiba, illetve emberi mulasztás is. A Dunán csütörtökön a szokványosnál rosszabbak voltak a körülmények, sűrű eső volt, korlátozott látási körülmények, az áradás miatt erős áramlás miatt pedig a völgymenő - sodrással egy irányban - közlekedő hajók a szokásosnál gyorsabban haladtak, amivel csökkent a manőverező képességük és nőtt a tehetetlenségük. Az ilyen körülmények különösen nagy figyelmet követelnek a hajó vezetőjétől. Az eddig közreadott videofelvételből annyi látszik, hogy a szállodahajó hegymenetben - áramlással szemben - a Margit híd alatt tervezett átmenni. Ehhez kell egy irányváltoztatás, a hajó ilyenkor előbb a Margit-sziget csúcsára tart rá, utána fordul rá a két hídpillér közé, így veszi fel a biztonságos áthaladáshoz szükséges helyzetet. Ez a gyorsított felvételen ugyan kacsázásnak tűnik, valójában ez normális manőverezés része. Ugyanakkor minden hajó kötelezően fel van szerelve AIS Transponderrel, ami műholdas helyzetmeghatározó berendezés, ezzel folyamatosan, pontosan látható a hajók egymáshoz viszonyított helye és amit menet közben kötelezően bekapcsolva kell tartani. Amit nem lehet tudni, hogy a hajókon működött-e ez a készülék. A transponder emellett rögzíti folyamatosan a hajó haladását, így most a baleset vizsgálatánál kulcsfontosságú lesz a szakértők számára, hogy visszanézzék az erről szóló felvételeket.

Orbán és Áder is részvétet nyilvánított

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.30. 09:59
Duna, hajóbaleset, hajókatasztrófa
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
A hajókatasztrófa áldozatai dél-koreai turisták.
Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául. Az MTI-nek a Köztársasági Elnöki Hivatal által csütörtök reggel eljuttatott részvéttáviratban Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért. A köztársasági elnök közölte, a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására, és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel. Áder János őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak és az egész koreai nemzetnek. Az államfő reményét fejezte ki, hogy sikerül még túlélőket találni.

Orbán: az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének a Dunán szerencsétlenül járt dél-koreai turisták tragédiája miatt; ebben biztosította őt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében - tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. "Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban" - fogalmazott Orbán Viktor.