Előfizetés

Lázár János: Hogy számon kérjenek? Az egy érdekes dolog lenne

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.31. 11:18

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A lelkiismeret-furdalásához képest minden másodlagos, de felelősségre vonás azért lesz, mert azt szeretné, ha az állami vagyon menedzserei két lábbal állnának a földön – mondta a Népszavának Lázár János a mezőhegyesi mintagazdaságnál kirobbanó botrány kapcsán.
Lapunk írta meg először, hogy mezőgazdasági fejlesztések mellett luxusberuházásokat – négycsillagos szállodát, kisvasutat, golfpályát – akartak terveztetni a mezőhegyesi ménesbirtokra. A 800 milliós pályázati felhívás azt mutatja: a kiírónak nagyon pontos elképzelései voltak a projektről… …. amit én nem hagytam jóvá, és a birtok igazgatósága sem. A termeléshez kapcsolódó fejlesztéseket engedélyeztük, egy szarvasmarha-telep építését, a lótenyésztéshez kapcsolódó felújításokat, illetve a mezőhegyesi szakképzési iskola korszerűsítését. Az ön által említett elképzelések nem szerepeltek ezek között. Volt erről egy cégen belüli vita – a menedzsment egy része az idegenforgalom fejlesztésében hisz, óriási turisztikai befektetéseket látna szívesen, én viszont realista vagyok és óvatos. Az ön által jóváhagyott tervek mennyibe kerülnek? Összesen tízmilliárdnyi beruházás zajlik, többek között ötmilliárdért korszerűsítjük a szarvasmarha-telepet, és hárommilliárdért vásároltunk munkagépeket. Hogy fordulhat elő, hogy a birtokot felügyelő kormánybiztos nem tudott a luxusberuházások tervéről – és a felhívás így is kikerülhetett? Én tulajdonosi joggyakorló vagyok, a menedzsment napi működésében nem veszek részt. Vélhetően úgy gondolták, csinálnak egy ilyen tervet – és utána majd megszerzik hozzá a pénzt. Elsülhetett volna jól is a magánakció? Szerintem nem. Hiba volt az igazgatóság és a tulajdonos megkerülése. Nekem egyébként az iskola a legfontosabb, mert ez társadalmi-felzárkóztatási kérdés: 300 szegény családból származó gyerek tanul itt. Elképzelhető, hogy több, hasonló volumenű kiírás is megjelent a tudta nélkül? Nem hiszem. Most épp Mezőhegyesen vagyok, megkértem a belső ellenőrt, nézze meg a menetrendet. És felelősségre vonást is tervezek. Kiket rendszabályozna meg? Igazgatói és vezérigazgató-helyettesi szintről beszélünk. Adott esetben ennek a körnek a tagjait küldheti el? Így van. Ön egyáltalán nem érzi magát felelősnek, hogy a felhívás ilyen formában átjutott a szűrőn? Hát, hetente két-három napot töltök itt, de nem én vagyok a vezérigazgató. Most többet kell itt lennem. Felkészült rá, hogy kormánybiztosként számon kérik a botrány miatt? Az egy elég érdekes dolog lenne (nevet), de könnyen lehet. Állok bármiféle elszámoltatás elé. Elég komoly probléma, hogy ez a hiba megtörténhetett, mert mindent megteszek azért, hogy átlátható keretek között folyjon a gazdálkodás. Úgyhogy ez egy komoly presztízsveszteség, és az, hogy most számon kérnek-e, letolnak, közömbös ahhoz képest, hogy lelkiismeret-furdalásom van, amiért nem figyeltem jobban a cégre. Én csak azt szeretném, hogy akik az állami vagyont menedzselik, azok két lábbal álljanak a földön.

Szabó Tünde: „A 2024-es lesz a legerősebb olimpiánk”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.31. 11:08

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az államtitkár szerint sport alapja a pozitív gondolkodás, előzetesen nem azt kell latolgatni, mi miért nem sikerül.
Egy hete fogadta el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azt a 10 éves stratégiai tervet, ami komoly kritikát fogalmazott meg a sportszakma, az élsport és a versenyek szervezői felé. A MOB közgyűlésén ott volt a sportállamtitkár Szabó Tünde is, aki azóta minden energiájával próbál javítani a magyar sportról kialakult képen. „Számításaim szerint a 2024-es lesz a legerősebb olimpiánk”–  szemlézte a Magyar Nemzet interjúját az Index.
Számításait pedig alapozza, hogy míg korábban roskatag, balesetveszélyes létesítményekben készültek az utánpótlássportolók, addig ez mostanra gyökeresen megváltozott.

Ám mivel 12-14 év, mire egy utánpótláskorú sportoló eléri az elit felnőtt szintet, a nagy ugrás 2024-re következhet be a sportba. Az interjúban Szabó kitér arra is, hogy óriási előnyt jelent a hazai sportolóknak, hogy a 2020-as tokiói olimpia előtt több sportágban is Magyarországon rendezik a világbajnokságot, arra pedig még nem is mer gondolni, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit a magyar csapat nélkül kell majd esetleg megrendezni. „Erre az eshetőségre nem is szeretnék kitérni. Mindenki célja, hogy a magyar csapat kijusson az Eb-re, és ott hazai közönség előtt játszhasson. Az új Puskás-stadionra pedig joggal lehetünk büszkék.  
A sport alapja a pozitív gondolkodás, előzetesen ne azt latolgassuk, mi miért nem sikerül”.

– nyilatkozta az államtitkár. 

Tapasztalt, példás múltú legénységgel merült a mélybe a Hableány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.31. 10:04

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kapitányt és matrózát kiváló szakemberként ismerték.
Majd negyven éve hajózott, az egyik legtapasztaltabb szakembernek ismerték L. Lászlót (58), annak a hajónak a kapitányát, amelyik 35 emberrel a fedélzetén elsüllyedt a Dunában – írja a Blikk. A matrózt, az 53 éves P. Jánost is kiváló szakemberként jellemezték kollégái.
„Mindkettejüket jól ismertem, már évek óta hajóztunk együtt. Számtalan rendezvényt bonyolítottunk le együtt a srácokkal. Lelkiismeretesen végezték a munkájukat, segítőkészek voltak

Tegnapelőtt még én voltam szolgálatban ugyanezen a fedélzeten. Akkor még minden rendben volt. Nagyon sajnálom a srácok családját, jó embereket vesztettünk el. A flottából is hiányozni fognak ”– mondta a lapnak Levente, László kollégája. A férfi a Borsnak is nyilatkozott, akiknek azt mondta, P. János már régóta tervezte a felmondását, mert egy kicsit pihenni szeretett volna.
„Tapasztalatukat és felkészültségüket ismerve nem értjük a történteket.

Ismerjük a Duna sodrását, kedd este óta nem tudunk a munkatársainkról, ezért nem vagyunk túlzottan optimisták ”– erősítette meg a kollégák szavait Tóth Mihály, a Panoráma Deck Kft. szóvivője. Közvetlen közelről nézte végig a tragédiát egy fiatal férfi. A Borsnak nyilatkozó kapitány egy szintén turistákat szállító hajót kormányzott a közelben, amikor a Viking Sigyn nekiütközött a Hableánynak.  „Magyarul és németül is bemondtam a rádióban, hogy ember van a vízben, aztán 
egy mentőgyűrűvel próbáltam meg segíteni a bajbajutottaknak. A nagy sodrás miatt nagyon nehézkes volt, de két embernek szerencsére sikerült elkapnia. Az utasaink segítségével húztuk fel őket ”

–  emlékezett vissza a hajóvezető – „Aki tőlünk elsodródott, azt a mellettünk lévő hajó próbálta kifogni, egy láncként működtünk. A sodrás miatt gyorsan elfogyott az erejük, sajnos több embert is láttunk végleg elmerülni. Egy éve vagyok hajóvezető, előfordult már korábban is, hogy embert kellett kihúznunk a vízből. A személyzet tagjait sokkolták az események. Amit lehetett, megtett mindenki.” – magyarázta a lapnak a kapitány.