Előfizetés

Játszótéri kampány indul a jó szülőségért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 16:16

Fotó: Viara Mileva / AFP
A jó gyerekkor rajtunk is múlik! - üzeni a REGIO Játék és a Hintalovon Alapítvány összefogása, amelynek első lépéseként a szülői figyelem fontosságáról beszélnek majd játszótéri plakátok segítségével.
Az öt pontból álló, szülőknek szóló Játszótéri 1x1 olyan alapvető kérdésekre hívja fel a figyelmet, hogy például miért figyeljünk oda a gyerekre, miért fontos, hogy ne kiabáljunk, miért éri meg, ha egy kicsit letesszük a mobiltelefont. A kampány a konkrét felvetéseken arról is szól, hogy a szülőség nem velünk született képesség, hanem tanulható készség, amiben mindig van lehetőségünk fejlődni, új ismereteket, módszereket megtanulni. 
“Minden nap lehet valamit tenni azért, hogy a gyerekek jobb világban nőjenek fel, ahol figyelembe veszik az ő érdekeiket

- mondta Gyaraki Dávid, a REGIO Játék marketingvezetője.

Hétköznapi, bárki által könnyen megvalósítható, apró dolgokról van szó, amelyek lépésről lépésre közelebb visznek minket ahhoz, hogy komolyan vegyük a gyerekek jogait. Az együttműködés a digitális szülőség, a minőségi idő, a közös játék témáit járják majd körül. 
“A gyerekek szeretnek játszani, szükségük van rá, ráadásul törvény írja elő, hogy joguk is van hozzá. Mégis azt látjuk, hogy kezd eltűnni a szabad játék a gyerekek életéből. A játszóterek azonban még megvannak, és bármilyen is a felszereltségük, egy odafigyelő szülővel tökéletes helyszínei a játéknak"

- mondta Gyurkó Szilvia, Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője.

A játszótéri kampány, amelyhez bárki csatlakozhat, május végén indul, elsőként a 11. és 12. kerület játszóterein lehet majd találkozni a plakátokkal. 

Kell vitaminokat etetni a gyerekekkel?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.01. 14:14

Fotó: Shutterstock
A gyerekek fejlődéséhez sok vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Kiegyensúlyozott táplálkozással általában ez be is jut a szervezetükbe, de van, amikor pótlásra van szükség.
A gyerekeknek is ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, mint a felnőtteknek, csak kisebb mennyiségben. A pontos tápanyagigény életkor, nem, méret, növekedés és az aktivitás szintjétől is függ. Szakértők szerint a 2 és 8 év közöttiek napi 1000–1 400, a 9–13 éves korosztály napi 1400–2 600 kalóriabevitelt igényel. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia táplálkozási irányelvei szerint az egy éven felüli, egészséges gyerekeknek nincs szükségük étrend-kiegészítők szedésére, mert a kiegyensúlyozott, különböző gyümölcsöket, zöldségeket, gabonát, tejterméket és fehérjét tartalmazó táplálkozással minden, a fejlődésükhöz szükséges vitaminhoz hozzájutnak.
Ha azonban egy gyerek nagyon válogatós, bizonyos ételeket nem hajlandó megenni, illetve allergia, betegség esetén szükség lehet bizonyos vitaminok pótlására. Különösen a kalcium, a vas, a cink és a B12- és D-vitaminok hiányai gátolhatják a fejlődését – írta a Healthline.
Egy, 3–7 év közötti gyerekeket vizsgáló tanulmány szerint túlzott válogatás esetén alacsony lehet a vas és a cink bevitele. A hosszabb ideje tartó válogatós időszak mikrotápanyag-hiányhoz vezethet, ami táplálék-kiegészítő szedését teheti szükségessé. A cöliákiás vagy gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyermekek számára nehézséget okoz a vas, a cink és a D-vitamin ellátottság, mert ezek a betegségek a mikrotápanyagok felszívódásáért felelős bélrészeket károsítják. A cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek a zsírt nem tudják feldolgozni, ezért számukra a zsírban oldódó, A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódása problémás.
A vitaminpótlásról, annak mennyiségéről azonban célszerű orvossal, dietetikussal egyeztetni. A vitaminok vagy ásványi kiegészítők ugyanis mérgezőek is lehetnek a gyermekek számára, különösen túladagolás esetén, amit leginkább a zsírban oldódóakkal - A-, D-, E- és K-vitamin – lehet megtenni.

Szükséges vitaminok és ajánlott mennyiségük

                                           1–3 évig                             4-8 évig Kalcium                                700 mg                         1000 mg Vas                                            7 mg                              10 mg A-vitamin                           300 mcg                          400 mcg B12-vitamin                        0,9 mcg                          1,2 mcg C-vitamin                              15 mg                             25 mg D-vitamin                            600 NE (15 mcg)          600 NE (15 mcg)  Fontos még a vas, a cink, a jód, a kolin és az A, B6 (folsav) megfelelő szintje is. 

Kiderült: az éjszakázás mégsem növeli a mellrák kockázatát

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.01. 10:10

Fotó: Garage Island Crew/Cultura Creative / AFP
Nem növeli a mellrák kockázatát az éjszakai műszak – derítették ki egy nagyszabású, tíz éven át tartó kutatásban a londoni Rákkutató Intézet szakemberei, akik a British Journal of Cancer című folyóiratban mutatták be eredményeiket.
A cirkadián ritmusnak, a szervezet biológiai órájának a zavarát régóta kapcsolatba hozzák számos betegséggel, rendellenességgel. 2017-ben egy Egészségügyi Világszervezet (WHO) kinyilvánította, hogy a többműszakos munka valószínűleg rákot okoz. Az egyik elmélet szerint a mesterséges fényben az éjszaka dolgozóknál kevesebb melatonin hormon termelődik, ami növeli az ösztrogén hormon termelődését. Utóbbi hatással lehet az emlődaganat növekedésére.
A londoni Rákkutató Intézet szakemberei az eddigi legátfogóbb tanulmányhoz 102 869 nő adatait elemezték. A részt vevő nők átlagéletkora a tanulmány kezdetén 45 év volt, és 17,5 százalékuk dolgozott rendszeresen éjszakai műszakban, este 10 és reggel hét óra között a vizsgált tíz évben. A vizsgált több mint százezer nő közül 2059-nél fejlődött ki áttétes mellrák. A kutatócsoport megvizsgálta a mellrák előfordulás és nők által hetente ledolgozott éjszakai műszak átlagos száma közötti kapcsolatot. 
„Azt találtuk, hogy nincs általános kapcsolat az elmúlt tíz évben éjszakai munkát végző nők és mellrákkockázatuk között”

– idézte Michael Jonest, az intézet kutatóját a New Scientist című tudományos folyóirat.

 A WHO Nemzetközi Rákkutató Intézete jelezte, hogy még idén felül fogja vizsgálni a bizonyítékokat az éjszakai munka és daganatos betegség közötti kapcsolatról.