MTA-ügy: rosszalló tekintettel figyeli az Európai Bizottság a kormány húzásait

Publikálás dátuma
2019.05.31. 19:48

Fotó: Népszava
A Bizottság arra ösztönzi a kormányt, tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban - áll az EB levelében.
Üzent Brüsszel a magyar kormánynak a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása miatt, írja a hvg.hu. Egész pontosan az Európai Bizottság jelezte a lap megkeresésére válaszul, hogy naprakész, tájékozott az MTA ügyében, és nem ért egyet a tudomány szabadságának kormányzati megnyirbálásával. Az EB a következőt írta:
"Az Európai Bizottság szorosan követi a fejleményeket a magyar állami kutatási rendszert illetően, különösen az akadémiai és kutatási szabadság megőrzésének jelentőségére figyelemmel. Az Európai Bizottság kiáll a kutatási szabadság és az intézmények autonómiája mellett, mind a finanszírozás, mind az önkormányzás tekintetében. A Bizottság továbbra is figyeli az eseményeket, fejleményeket, és arra ösztönzi a kormányt, tartózkodjon mindenféle olyan döntéstől, ami szűkíti a tudományos és akadémiai szabadságot az országban."
A kormány – az MTA-val kötött eddigi megállapodásokat és az Akadémia Közgyűlésének határozatát figyelmen kívül hagyva – törvénymódosítással fosztaná meg mind a 15 kutatóintézetétől az Akadémiát. Emellett arra is kötelezné, hogy az intézetekhez tartozó ingatlanokat, eszközparkokat ingyenes használatra adja át az újonnan létrehozandó, állami Eötvös Loránd Kutató Hálózatnak. Az MTA szerint ez elfogadhatatlan és az Alaptörvényt is sérti, míg a Gulyás Gergely által a Kormányinfón reprezentált kormány úgy tesz, mintha a problémát sem érteni, mondván, az MTA vagyona az államé.
Az MTA egy jegyzék formájában adta át állásfoglalását az ITM-nek csütörtökön. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délután két órára szervez tüntetést Budapesten; szerintük ha a közigazgatási bíróságok ügyében hátrálására lehetett bírni a kormányt, akkor az MTA ügye sincs veszve.
Szerző
Frissítve: 2019.05.31. 19:52

Rainer M. János: „Van, amit túl lehet élni, és van, amit nem”

Publikálás dátuma
2019.05.31. 17:56
Rainer M. János
Fotó: Népszava
A kormány döntése alighanem a végünket jelenti – nyilatkozta Rainer M. János történész, az 56-os intézet vezetője a Népszavának.
Június közepéig kell megállapodást kötni arról, hogy az 1956-os Intézet – Oral History Archívumot átveszi a Szakály Sándor által vezetett VERITAS Történetkutató Intézet – vette észre a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet a 444.hu. „Nekünk senki nem szólt előre. Most kezdjük felfogni, mi történt” – számolt be Rainer M. János arra a kérdésünkre, hogy a rendelet közzétételét megelőzte-e bármifajta egyeztetés. „Nem tudtam róla, mi készül. Reggel kilenckor hívott egy kollégám. Éppen autót vezettem, tőle hallottam a hírt” – mondta. Rainer M. János gondolkodott azon, hogy az intézet jövője szempontjából létezhet-e valamilyen pozitív forgatókönyv, de ilyen egyelőre nem jutott eszébe. A VERITAS ugyanis kormányzati háttérintézmény, amely közvetlenül a Miniszterelnökséghez tartozik. Ide betagozódva nem látja esélyét annak, hogy érvényesülhet a kutatói szabadság. „Van, amit túl lehet élni, és van, amit nem” – jelentette ki. Az 56-os intézetet a rendszerváltáskor, 1989-ben alapították. Első kiadványában – amelyet több száz könyv és több ezer tanulmány követett – Antall József miniszterelnök írta az előszót. Rainer M. János szerint a Fidesz ellenszenve régóta, már 21 év óta tetten érhető velük szemben. Ennek okát nem tudja, hiszen az intézet mindig is a történészi munkára fókuszált, tartózkodott a direkt politikai vagy emlékezetpolitikai megnyilvánulásoktól.
Rainer M. János
Fotó: Népszava
Mégis: az első Orbán-kormány idején az intézettől megvonták az állami támogatást. 2010-ben, amikor a Fidesz újra hatalomra került – ekkor már parlamenti kétharmaddal –, megszüntették az intézetet fenntartó közalapítványt, magát az intézetet pedig betagolták az Országos Széchenyi Könyvtárba. Az emberek több mint felét elküldték, az egykor húsz fölötti létszámból mára csak tíz munkatárs dolgoznak az intézetnél. Konkrét kifogást a Fidesz soha nem emelt az 56-os intézet tevékenységével szemben – állapította meg Rainer M. János, aki csak találgatni tudja, mi lehet a kormány motivációja. Annyi biztos, hogy az autonómia és a szabadság elvén működő intézményeknek manapság rossz a soruk Magyarországon. A történész szerint azzal, ahogyan a kormány az intézettel korábban bánt, modellezte, mit akar tenni a Magyar Tudományos Akadémiával. Rainer M. János tájékoztatása szerint 2017 februárjában egyszer már felmerült az ötlet, hogy az 56-os intézetet beolvasztják a VERITAS-ba. Szakály Sándor főigazgató akkor ellenezte a tervet, és azt mondta, tenni fog ellene. Utána nem is történt semmi – egészen a mai napig. A kormányrendelet megjelenését követően Rainer M. János nem beszélt Szakállyal, akit cikkünk leadásáig lapunknak sem sikerült elérnie.
Szerző

Letartóztathatják a Viking kapitányát

Publikálás dátuma
2019.05.31. 17:24

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
C. Jurijt csütörtök este vették őrizetbe, és gyanúsítottként hallgatták ki.
Kezdeményezi a letartóztatását a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség annak az ukrán férfinak, aki a Viking Sigyn szállodahajó hajóskapitánya volt a Hableánnyal való ütközéskor - közölte a főügyészség az Indexszel. A 64 éves, odesszai C. Jurijt csütörtök este vették őrizetbe, és gyanúsítottként hallgatták ki. 
A férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs korábban azt közölte: védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el. Közleményében úgy értékelt: a nyomozóhatóság részéről a gyanúsítás „idő előtti, jelenleg nem több egy elméletnél, az alapos gyanúhoz szükséges bizonyosság nem áll rendelkezésre a ténybeli információk alapján”. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.31. 19:04