Pánik Velencében: óceánjáró ütközött egy szállodahajónak, többen megsérültek (videók)

Publikálás dátuma
2019.06.02. 11:56

Fotó: AFP
Az Opera nevű óriást vontatóhajó húzta közel a parthoz, de a 65 ezer tonnás jármű valamiért nem tudott megállni.
Egy a dunai szállodahajókhoz hasonló kötött ki Velencében vasárnap reggel, az utasok éppen leszálltak, amikor feltűnt egy hatalmas óceánjáró, és egyenesen az előbbinek szaladt. Öten megsérültek, írja a Repubblica olasz lap alapján a hvg.hu. Az MTI információi szerint négy 66 és 72 év közötti turista könnyebb sérülésekkel kórházba is került. Az amerikai, új-zélandi és ausztrál állampolgárok közül kettőt délutánra kiengedtek a kórházból.
Az Opera nevű óriást vontatóhajó húzta közel a parthoz, de az Opera valamiért nem tudott megállni. A felvételeken az látszik, amint az óceánjáró kürtölve közelíti a mólót, az emberek pedig menekülnek. Aztán nekiszalad az ott lehorgonyzott River Countess nevű szállodahajónak, azt eltolja, és végül orral a partnak ütközik az Opera. A hajó hosszan csúszik ezután, mire megáll.
Az MSC Opera egy 2004-ben épült üdülőhajó, fedélzetén 1071 kabinban 2679 utasnak van hely, akiket egy 728 fős legénység szolgál ki a jármű Wikipedia-oldala szerint. Hossza mintegy 275 méter, magassága 54 méter, súlya pedig több mint 65 ezer tonna. Az MSC Opera műszaki hiba miatt 2011 májusában félbeszakítani kényszerült egyik útját a Balti-tengeren. Akkor Stockholmban tette partra 1800 utasát, akik úti célja eredetileg Szentpétervár lett volna.
Velencében régóta kényes téma az Operához hasonló hatalmas hajók jelenléte. Évente nagyjából hatszáz 40 ezer tonna feletti hajó érkezik a városba, nem egy egészen a Szent Márk térig behajózik. Sokaknak a velük egyszerre érkező több ezer turistával van problémája, másokat inkább az zavar, hogy a házaknál sokszor hatalmasabb járművek elcsúfítják a történelmi városképet. Természetvédők a tengerjárók mozgása és szennyezése okozta környezeti károkra is próbálják felhívni a figyelmet, és aktivisták hosszú ideje kampányolnak azért, hogy ilyen hajókkal ne lehessen ennyire megközelíteni a partot. Ám nincs könnyű dolguk: az ilyen hajók jelenléte évi mintegy 400 millió euró bevételt jelent Velencének. Ennek ellenére,
a római közlekedési minisztérium vasárnap bejelentette, hogy június végére rendelettel akarja kitiltani az óriás turistahajókat a velencei csatornákról.

2017-ben a velenceiek egyébként népszavazást is rendeztek, amelyen megerősítették, hogy ki akarják tiltani a tengerjárókat Velencéből. A referendum azonban jogilag nem volt érvényes.
Olasz médiaértesülések szerint motorhiba miatt történhetett a baleset. Nagyjából 130-an lehettek a kisebb szállodahajón. A baleset után Velencében azonnal leállt a forgalom, felfüggesztették a vasárnapra meghirdetett ünnepi hajós felvonulást is.
Szerző
Frissítve: 2019.06.02. 16:25

Lemond a német szociáldemokraták vezetője

Publikálás dátuma
2019.06.02. 10:57
Andrea Nahles
Fotó: Andreas Arnold / dpa Picture-Alliance / AFP
Andrea Nahles azzal indokolta a döntést, hogy a frakcióval folytatott egyezkedései, illetve más, a pártból érkező visszajelzések miatt úgy érzékelte: nem élvez kellő támogatást.
Lemond frakcióvezetői és pártelnöki tisztségéről Andrea Nahles. A német szociáldemokrata vezető azzal indokolta a döntést, hogy a frakcióval folytatott egyezkedései, illetve más, a pártból érkező visszajelzések miatt úgy érzékelte: nem élvez kellő támogatást. Nahles közölte, vállalja a felelősséget az SPD európai parlamenti fiaskójáért, melyen a párt szavazatainak aránya nem érte el a 16 százalékot sem, s azért is, hogy a szociáldemokraták 73 év után elvesztették a többséget a brémai tartományi választáson. Hétfőn a pártelnöki posztjáról távozik, kedden pedig a frakció éléről. Lehetőséget kíván adni arra, hogy mindkét fórumon elindítsák az utódlás folyamatát – tette hozzá. Nahles a hét közepén bejelentette, már kedden megszavaztatja az SPD képviselőcsoportját arról, maradjon-e a frakció élén. Ezt a lépését azonban sokan bírálták, hiszen ezzel nem ad elég időt a felkészülésre esetleges utódjelöltjei számára. Martin Schulz korábbi pártelnök ugyan érdeklődést mutatott a poszt iránt, de később bejelentette, nem indul. Nahles lemondásában szerepet játszhattak a legújabb közvélemény-kutatási adatok is. A Forsa szerint a párt csak 12 százalékon áll. Az iroda már az EP-választáson remeklő Zöldeket látja az élen 27 százalékkal, a környezetvédők mögött áll egy százalékkal a CDU/CSU. A távozás bejelentése után felmerül a kérdés, meddig maradhat a nagykoalíció. Olaf Scholz szociáldemokrata alkancellár, pénzügyminiszter a berlini Tagesspiegelben kizárta a nagykoalíció folytatását a jelenlegi kabinet mandátuma 2021-es lejártát követően.
Témák
SPD Németország
Frissítve: 2019.06.02. 12:41

Tajvan lerohanását helyezte kilátásba a kínai védelmi miniszter

Publikálás dátuma
2019.06.02. 10:44
Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter
Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP
És ha más országok Tajvan függetlensége mellett állnának ki, nekik is szembe kell nézni az elszánt kínai hadsereggel.
Kína mindent megtesz, hogy békés úton egyesülhessen újra Tajvannal, de nem zárja ki a katonai erő bevetését sem - jelentette ki Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter vasárnap Szingapúrban a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint.
Tajvan kérdése Kína szuverenitásának és területi egységének problémáit veti fel, márpedig Kína újraegyesülésének be kell következnie, és be is fog következni

- hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: abban az esetben, ha bárki el merészeli szakítani Tajvant Kínától, a kínai hadseregnek nincs más választása, mint hogy minden áron megvédje a nemzet egységét. Vej arra figyelmeztetett: kudarcra van ítélve minden, "Kína felszabdalására" vonatkozó kísérlet, ezért bármiféle külföldi beavatkozás a Tajvan kérdésbe ugyanígy nem járhat sikerrel. "Rendkívül veszélyes lenne alábecsülni a kínai hadsereg elszántságát" - mondta.
A nemzetvédelmi miniszter Szingapúrban a Shangri-La dialógusnak nevezett ázsiai biztonsági csúcson vett részt, amelyet 2002 óta minden évben megrendeznek a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (International Institute for Strategic Studies) valamint a szingapúri kormány közös szervezésében. Az idei, három napig tartó eseményre mintegy 40 országból érkeztek védelmi miniszterek, törvényhozók és szakértők, hogy megvitassák az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonsági kérdéseit.
Januárban hasonló kijelentést tett Hszi Csin Ping kínai elnök is. "Nem ad esélyt semmiféle szeparatista tevékenységnek" - fogalmazott az elnök, hozzátéve: nem ígéri, hogy nem alkalmaznak erőszakot, minden szükséges eszköz bevetését fenntartják maguknak a sziget megszerzésének, "Kína egyesítésének" érdekében.
Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az "egy Kína elv" alapján saját területének tekinti. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált azt követően, hogy Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.
Témák
Kína Tajvan