Már több mint 20 centimétert apadt a Duna, a Tisza viszont egyre csak árad

Publikálás dátuma
2019.06.02. 13:36
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az országban jelenleg 737 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget, elsőfokú készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán.
Már több mint 20 centimétert apadt a Duna Budapesten; a Tisza áradása miatt viszont Szegeden le kell zárni a rakpartot - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap. Közleményük szerint az országban jelenleg 737 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget.
  • Budapestnél a Duna vízállása vasárnap 11 órakor 562 centiméter volt, ez 26 centiméter vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez (588 centiméter) képest.
A Tisza árhullámának amúgy is lassú levonulását a Felső-Tiszán kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják. A Tisza magas vízállása miatt hétfő reggel 6.00 órától szükségessé válik a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárása. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével, mert az elsőfokú készültséget 650 centiméteres vízszintnél kell elrendelni.
  • Vasárnap reggel Szegednél 553 centiméter volt a vízállás.
Az elmúlt 24 órában a Tisza mellékfolyói közül a Fekete- és a Fehér-Körös apad, gyengén árad a Kettős-Körös és a Berettyó, stagnál a Sebes-Körös - tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vasárnap. Az igazgatóság területén elsőfokú készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán, az összesen 340 kilométer hosszú védvonalakból 154 kilométeren.

Ujhelyi: Magyarország nem maradhat zöld-képviselet nélkül az EP-ben

Publikálás dátuma
2019.06.02. 11:23
Ujhelyi István
Fotó: Javier Bernal Revert / Európai Parlement
A környezetvédelemmel foglalkozó parlamenti szakbizottság egyik tagjának jelentkezett a szociáldemokrata frakcióba az MSZP-s EP-képviselő.
"Kötelességemnek érzem, hogy az MSZP-Párbeszéd piros-zöld szövetségének egyetlen európai parlamenti képviselőjeként – az eddig vitt szakterületeim mellett - felvállaljam a környezeti fenntarthatóság ügyének aktív képviseletét is Brüsszelben" - jelenti ki EP-képviselői nyílt levelében Ujhelyi István. Az Orbán-kormány a német autógyártók kedvéért elutasítja az uniós klímacélokat, a fideszes vezetők nem is titkolják, hogy számukra a gazdasági nyerészkedés fontosabb, mint a környezetvédelem, írja a szocialista EP-képviselő, eközben úgy alakult, hogy nem lesz magyar tagja az Európai Parlament zöld frakciójának. A szocialista politikus ezért a szociáldemokrata frakció tagjaként képviselné a környezetvédelem ügyét:
Ujhelyi a környezetvédelemmel foglalkozó parlamenti szakbizottság egyik tagjának jelentkezett.

"Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa az elmúlt években példamutató munkát végzett ezen a területen, politikusi és szakmai örökségének továbbvitele ezért nemcsak lehetőség, de kötelesség is" - fűzi hozzá.
Ujhelyi arra is emlékeztetett: Magyarországon évente tizenhatezer ember hal meg a légszennyezéssel összefüggő megbetegedések miatt, de a Fidesz európai parlamenti képviselői nem szavazták meg azt az állásfoglalást, amely megfékezné a légszennyezés súlyosbodását.
Szerző

Orbán meccset nézett a szentmise helyett

Publikálás dátuma
2019.06.02. 09:47

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Ha a látszat nem csal, születésnapjának hetén sem a katolikus egyházfő erdélyi látogatása, sem a rengeteg életet követelő budapesti hajótragédia nem tudta megindítani az ünneplő kormányfőt.
Szombaton Ferenc pápa csíksomlyói miséjén - amikor először járt pápa Erdélyben - Semjén Zsolt képviselte a kereszténység megmaradásáért küzdő kormányt, mivel Magyarország miniszterelnöke előre jelezte, hogy nem lesz ott a kivételes eseményen. Bár a nem kevés közpénzzel megtolt szentmisére nem tudta felszabadítani magát, mint a 444.hu megtudta,
azért volt, amire mégis ráért Orbán Viktor szombaton: élőben nézte végig a Bajnokok Ligájának madridi döntőjét.

A miniszterelnöknek nem ez volt az egyetlen ellentmondásos húzása a hetén. A legalább hét, de meglehet, hogy 28 halálos áldozatot követelő budapesti hajóbalesetről például egy sort sem írt közösségi oldalán, nem bonyolódott holmi részvétnyilvánításokba. Ám két nappal a tragédia után már mosolyogva fényképezkedett unokájával a kedvéért miniszterelnökséggé alakított Karmelita kolostor erkélyén, háttérben a Margit híddal, ahol a szerencsétlenül járt hajó elsüllyedt. Orbán Viktor a születésnapját ünnepelte a Várban, míg alább, a Dunán az áldozatok holttestei után kutattak. Tűzijáték is volt aznap, talán pont a kormányfő kedvéért.
Szerző
Témák
Orbán Viktor
Frissítve: 2019.06.02. 11:05