Előfizetés

Mégiscsak lefokozzák a fideszeseket az EP-ben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.06.04. 11:52

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
A Néppárt frakciója tartja magát a párt döntéséhez, amellyel felfüggesztették a Fidesz tagságát.
A Fidesz európai parlamenti képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában - tájékoztatta lapunkat Pedro López de Pablo szóvivő. Így Szájer József sem pályázott a politikai csoport vezetőségébe. A jelentkezés határideje kedd délelőtt 10 óra volt. A szóvivő közölte: a frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád, vagyis a Fidesz nem tölthet be semmilyen tisztséget a néppárti parlamenti csoportban addig, amíg a tagsága fel van függesztve. Pedro López de Pablo megerősítette, hogy a “bölcsek bizottságának” jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról a kereszténydemokrata pártcsaládban, és ekkor határoznak majd a frakcióban is a továbbiakról. Parlamenti források lapunknak azt mondták, hogy a politikai csoport vezetése által meghozott döntés valószínűleg azt is jelenti, hogy az EPP semmilyen posztra nem fogja javasolni a fideszes EP-képviselőket az Európai Parlamentben. Korábban az szivárgott ki, hogy  Fidesz európai parlamenti képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az EPP újjáalakult frakciójának tevékenységében.

Több ezer hüllőt mentett meg az Europol, amikor lecsapott egy egy nemzetközi állatcsempész-hálózatra

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.04. 11:33
Illusztráció/AFP fotó
Kígyókat, aligátorokat és krokodilokat is lefoglaltak, valamint a belőlük készült táskákat és pénztárcákat.
Több mint 4400 hüllőt mentettek meg, valamint tucatnyi bűnözőt őrizetbe vettek egy illegális vadkereskedelem elleni nemzetközi akció keretében - közölte az európai uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) kedden. A Hóvihar fedőnevű, több mint egy hónapon át tartó művelet összesen 22 országot érintett.  
Az akciósorozatban 4419 élő állatot foglaltak le világszerte, köztük 2703 teknőst, 1059 kígyót, 512 gyíkot és gekkót, továbbá húsz krokodilt, illetve aligátort.

A hatóságok emellett kígyó- és krokodilbőrből készült táskákat, pénztárcákat, óraszíjakat, valamint kitömött állatokat is lefoglaltak. Csaknem kétszáz gyanúsítottat azonosítottak, közülük eddig tizenkettőt vettek őrizetbe, hatot Olaszországban, hatot Spanyolországban.  „Az állatcsempészet volumene jelentősen megnőtt az elmúlt években, olyannyira, hogy mára évente több millió euró értékben hüllők ezreit foglalják le az illetékes európai hatóságok” – mondta Pedro Felicio, az Europol egyik igazgatója.

Meghalt a sobibóri koncentrációs tábor utolsó ismert felkelője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.04. 11:18
Semion Rosenfeld
Fotó: AFP
Semion Rosenfeld 96 évesen hunyt el egy izraeli idősek otthonában.
96 éves korában, egy Tel-Aviv közelében lévő idősek otthonában meghalt a sóbibori koncentrációs tábor utolsó ismert felkelője, Semion Rosenfeld írja a BBC cikke alapján a 24.hu. Semion Rosenfeldet 1941-ben fogták el a németek, amikor a szovjet hadseregben szolgált. Zsidó származása miatt egy lengyelországi koncentrációs táborba hurcolták, ahol
1943-ban 300 rabtársával kísérelt meg szökést a sobibóri megsemmisítő táborból.

A menekülők csaknem harmadát azonnal elfogták, a kiszabaduló 200 személy közül mindössze 47-én élték túl a második világháborút.
Semion Rosenfeld
Fotó: Wikimedia Commons