Több száz tanút hallgattak meg a rendőrök a hajóbaleset ügyében

Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:25

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Negyven térfigyelő kamera felvételét elemzik annak kiderítésére, hogy pontosan mi okozta a tragédiát.
Háromszáz embert hallgattak meg tanúként a rendőrök a hajóbaleset miatt indult nyomozásban – tudta meg rendőrségi forrásból az Átlátszó. Közöttük volt az a 180 ember, aki a Viking Sigynen tartózkodott a tragédia idején. A portál szerint emellett 40 térfigyelő kamera felvételét elemzik annak kiderítésére, hogy pontosan mi okozta a tragédiát.
Múlt szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely 35 emberrel a fedélzetén másodpercek alatt elsüllyedt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) május 30-án este jelentette be, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát. A 64 éves C. Yuriy előzetes letartóztatását a bíróság egy hónapra elrendelte.
Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 14:28

Tegnap még titkos javaslat, ma már hatályos kormányrendelet: tömegszerencsétlenség esetén nem kötelező a boncolás

Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:24

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A folyamatban lévő eljárásokra is vonatkozik a változtatás, ami megfelel a dél-koreai igénynek.
A Hableány-tragédiához hasonló balesetek esetén nem tennék kötelezővé a boncolást - derült ki szerdán egy nem nyilvános előterjesztésből, amit a hvg.hu szerzett meg. Az erről szóló kormányrendelet szerda este meg is jelent, és csütörtökön már azt írja a lap: az hatályba is lépett.
A kormányrendelet egyébként így hangzik: "több ember halálát okozó tömegszerencsétlenség, illetve természeti katasztrófa esetén a hatóság a boncolástól eltekinthet, ha a szakértő nyilatkozata alapján a halál oka egyértelműen megállapítható, és a boncolás mellőzése az eljárás érdekeit nem sérti, így különösen, ha az áldozatok azonosítására az eljárás során az Interpol Disaster Victim Identification protokollja szerint kerül sor". A halál okának egyértelműsége tekintetében két boncolásra jogosult igazságügyi orvosszakértő együttes nyilatkozata szükséges.
Mindez a folyamatban lévő eljárásokra is vonatkozik, ami megfelel a dél-koreai illetékesek és családtagok kérésének.
Szerző

"Jelentős hanghatások" Budapesten - gyakorlatozik a honvédség helikoptere

Publikálás dátuma
2019.06.06. 10:26

Fotó: Népszava
A mentőhelikopter esti reptetésével a honvédség az országba nyárra érkező, itt esetleg megsérülő külföldi katonák ellátására készül fel.
Jelentős hanghatásokra lehet számítani Budapesten csütörtök este, 6 óra és éjfél között, írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium, a lakosság megértését kérve. A sebesültszállító helikopter fog gyakorlatozni. A Budakeszi irányából érkező - és ebbe az irányba távozó - helikopter a XIII. kerületben száll le, a Duna Plaza mögött a folyóparton kijelölt betonos területen, vagy az Angyalföldi Sportközpont focipályáján, ezért
a környéken fokozott katonai jelenlét is várható.

A honvédség az országba nyárra érkező, itt esetleg meg is sérülő külföldi katonák ellátására készül fel ezzel. Ígérik, törekszenek az állampolgárok nyugalmának lehető legkisebb zavarására.
Korábban az amerikai hadsereg Black Hawk típusú katonai helikopterei gyakorolnak mentést a Duna Plaza mögötti területen
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Szerző