Kálmán Olga a DK főpolgármester-jelöltje az előválasztáson

Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:11

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Dobrev Klára azt mondta: Kálmán Olga egész pályafutásával azt demonstrálta, hogy lehet nyíltan és következetesen szemben állni az Orbán-rendszerrel.
Kálmán Olga elindul a főpolgármester-jelölti előválasztáson a Demokratikus Koalíció (DK) támogatásával – jelentette be csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Dobrev Klára. A DK EP-listavezetője szerint Kálmán Olga egész pályafutásával azt demonstrálta, hogy lehet nyíltan és következetesen szemben állni az Orbán-rendszerrel. A DK számára abszolút hiteles a személyisége, ezért is kérték fel, hogy induljon az előválasztáson. Arra a kérdésre, hogy ezzel nem rúgta-e fel a párt a helyhatósági választásokra kötött budapesti megállapodásokat, úgy válaszolt, hogy az előválasztással kapcsolatos megállapodásuk csak az első fordulóra szólt. Miután a Momentum bejelentette, hogy saját jelöltet indít, teljesen logikus volt, hogy a DK-nak is lesz jelöltje. Ugyanakkor a kerületi megállapodások továbbra is érvényben vannak. Dobrev Klára azt mondta, a DK-nak mindig is fontos volt, hogy minél több nő legyen a politikában, Kálmán Olga ezért is volt logikus választás a párt számára.
Kálmán Olga arról beszélt, hogy programja alapja „visszaadni Budapestet a budapestieknek”. A Népszava kérdésére, mikor ismerheti meg a nyilvánosság a konkrét főpolgármesteri programját, úgy válaszolt, hogy ilyen természetesen lesz majd, de a következő időszakban még nagyon sok budapestivel szeretne beszélgetni azért, hogy még jobban megismerje az itt élők legfontosabb problémáit. Ugyanakkor szerinte mindazok, akik Budapesten élnek, tanulnak, vagy dolgoznak, nap mint nap szembesülhetnek vele, milyen anomáliákkal küzd ez a város hosszú évek óra. Elég csak a legaktuálisabbra gondolni, hogy néz ki a város, milyen a közlekedése egy kiadós májusi zivatar után – tette hozzá. Lapunk kérdésére, miszerint szeretne-e a következő hetekben egy nyilvános vitát a többi jelölttel, Kálmán Olga azt mondta hogy természetesen, ilyenre reméli hogy legalább egy alkalommal sor kerül. „A vita jó, a vita során világossá lehet tenni, hogy az egyes jelölteknek milyen tervei, elképzelései vannak Budapestről” – fogalmazott.

Kerpel-Fronius Gábor: Várom a vitákat

Nagyon örülök, hogy újabb versenyző jelentkezett az előválasztásra. Azt gondolom, hogy egy verseny attól jó, ha minél komolyabb aspiránsok közül választjuk ki a legjobbat. Várom a vitákat – reagálta a Népszavának Kálmán Olga bejelentésére Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje. (Z. Á.)

Karácsony: azt hittem, hogy én leszek a DK jelöltje az előválasztáson

Azt eddig is tudtam, hogy lesz a DK-nak jelöltje az előválasztáson, csak eddig azt hittem, hogy ez én leszek – kezdte Karácsony Gergely. Minél több a jelölt, minél több a program és minél több a vita, annál nagyobb a legitimációja annak az aspiránsnak, aki a budapestiek akaratából Tarlós István kihívója lesz – így kommentálta Kálmán Olga bejelentését Karácsony Gergely a Facebookon. Az előválasztás első körének a győztese leszögezte, most is diadalmaskodni akar, de a végső célja az, hogy a budapestiek legfontosabb problémáit legyőzze. Azt mondta, hogy a programja szerinte támogatható a világvégéért és a hónap végéért aggódóknak is. – Alig várom a vitákat a DK és a Momentum jelöltjével – fogalmazott Zugló polgármestere. 
Frissítve: 2019.06.06. 17:34

Leállt az e-felvételi, meghosszabbított határidővel módosíthatnak sorrendet a diákok

Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:02

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A rendszert azóta helyreállították.
Az Oktatási Hivatal (OH) két nappal, július 12-ig meghosszabbítja a felsőoktatási felvételi dokumentumfeltöltési és egyszeri sorrendmódosítási határidejét – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. Jelezték, hogy a 2019-ben külföldi középiskolában érettségizett vagy külföldi felsőoktatási intézményben oklevelet szerzett jelentkezők esetében a dokumentumfeltöltési határidő július 18-ára módosul. Június első hétvégéjén technikai okokból átmenetileg nem volt elérhető a felsőoktatási felvételi ügyintézési rendszere, az e-felvételi. A rendszert azóta helyreállították. A jelentkezők érdekeit szem előtt tartva, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelően az OH meghosszabbította az ügyintézési határidőt – közölték.
Szerző

Több száz tanút hallgattak meg a rendőrök a hajóbaleset ügyében

Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:25

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Negyven térfigyelő kamera felvételét elemzik annak kiderítésére, hogy pontosan mi okozta a tragédiát.
Háromszáz embert hallgattak meg tanúként a rendőrök a hajóbaleset miatt indult nyomozásban – tudta meg rendőrségi forrásból az Átlátszó. Közöttük volt az a 180 ember, aki a Viking Sigynen tartózkodott a tragédia idején. A portál szerint emellett 40 térfigyelő kamera felvételét elemzik annak kiderítésére, hogy pontosan mi okozta a tragédiát.
Múlt szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely 35 emberrel a fedélzetén másodpercek alatt elsüllyedt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) május 30-án este jelentette be, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát. A 64 éves C. Yuriy előzetes letartóztatását a bíróság egy hónapra elrendelte.
Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 14:28