Érdnél is előkerült egy holttest, aki vélhetőleg a hajókatasztrófa egyik áldozata

Publikálás dátuma
2019.06.06. 15:50

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az azonosítás még jelenleg is tart.
Érdnél is előkerült egy holttest, azonosítása még tart, de vélhetően a dunai hajóbaleset áldozata - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel. Mint azt már korábban megírtuk, a Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. Azóta több holtest előkerült. Ha bebizonyosodik, hogy a csütörtökön előkerült holttest is a hajóbaleset áldozata, akkor még 11 embert keresnek.
Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 16:18

Szexuális visszaélések jelzésére alkalmas rendszert alakítanak ki a az egyházban

Publikálás dátuma
2019.06.06. 15:04

Fotó: Maciej Luczniewski / AFP
A rendszer mindenki számára hozzáférhető lesz.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszre megvalósítja azt a mindenki számára hozzáférhető rendszert, amelyen keresztül bárki jelezheti az egyháznak a szexuális visszaéléseket - közölte Tóth Tamás, az MKPK titkára a testület nyári rendes tanácskozása után tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Tóth elmondta: Ferenc pápa május 7-i, „Ti vagytok a világ világossága” kezdetű motu propriója (saját kezdeményezésre született rendelkezése) egyéves határidőt ad az egyházmegyéknek, hogy kidolgozzák rendszerüket a bejelentések kezelésére, az MKPK azonban már őszre szeretne elkészülni a sajátjával. Hozzátette: 
a június 1-jén hatályba lépett pápai rendelkezés pontosan előírja, hogy ki köteles kivizsgálni a szexuális visszaélésekről szóló bejelentéseket.

A magyar püspöki kar ennek figyelembevételével alakítja majd ki a struktúrát, amelyben nagy felelőssége lesz az egyházmegyéknek és a megyés püspököknek, ugyanakkor a rendszer valószínűleg országos szintű lesz. Úgy fogalmazott: „az MKPK megismétli a 2019. március 25-i közleményében foglaltakat és kifejezi, hogy az egyházban és a társadalomban nem fogadja el és nem tolerálja a kiskorúak bántalmazását”. Az MKPK titkára beszélt arról is: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központja a Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézettel közösen
gyermek- és ifjúságvédelmi képzést indít, és az iskolafenntartó szerzetesrendeknek, egyházmegyéknek javasolja, hogy végeztessék el a képzést oktatóikkal.

Tóth kitért arra: az MKPK pünkösd vasárnapig várja a felajánlásokat a Srí Lanka-i terrortámadások áldozatainak megsegítésére, illetve a megsérült templomok helyreállítására az MKPK 11100104-18181490-14000003-as bankszámlaszámára. Az MKPK titkára elmondta: a püspökök testülete támogatja a Győri Egyházmegye kérését, hogy elindítsák Szemelliker Antal 1919-ben Sopronban vértanú halát halt fülesi plébános boldoggá avatási eljárását. Tóth elmondta: a Katolikus Karitász petíciót küld Ukrajna új elnökének, Vladimir Zelenszkíjnek, kérve, hogy a magyarországi és más külföldi karitatív szervezetek segélyszállítmányai „bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthassanak el a kárpátaljai és ukrajnai rászoruló családokhoz és karitatív szervezetekhez”.
Szerző
Témák
egyház

Fegyveres szerb bankrablókat kaphattak el Szegeden (videó)

Publikálás dátuma
2019.06.06. 15:02

Fotó: police.hu
Szlovákiában több bankrablással is összefüggésbe került az a hamis rendszámú autó, melyet a magukat horvátnak kiadó fegyveresek vezettek.
A szlovák hatóságok jelzése alapján két fegyveres szerb férfit fogtak el a TEK és a rendőrség munkatársai Szegeden, írja a police.hu. A hatóságok múlt pénteken kapták a fülest egy autóról, amit több, Szlovákiában elkövetett bankrablással lehet összefüggésbe hozni. Kedd este aztán rá is találtak az autóra egy szegedi utcában, utasait pedig nem sokkal később egy panzióban találták meg.
A náluk tartott kutatás során a nyomozók lefoglaltak két lőfegyvert, a hozzájuk tartozó lőszerekkel, valamint több mint 25 ezer euró készpénzt. Megállapították, hogy a magukat horvátnak kiadó férfiak, valójában szerb állampolgárok és a gépjárművük rendszámát is kicserélték.
A két férfit a rendőrök előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Ellenük Magyarországon lőfegyverrel visszaélés, egyedi azonosító jellel visszaélés és közokirat hamisítás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A rendőrök az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
Szerző
Témák
Szeged