Előfizetés

Kövekkel dobálták a magyarokat az úzvölgyi katonatemetőnél

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.06.06. 19:15

Fotó: Veres Nándor / MTVA
Az ortodox szertartás résztvevői zászlórudakkal is bántalmazták a magyarokat.
Ortodox szertartás keretében felszentelték csütörtök délután az úzvölgyi katonatemetőben létesített román emlékművet és parcellát. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak látszó fiatalok bejutottak a sírkertbe, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.
A magyaroknak el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket.

Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében - a papok szóhasználata szerint - felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. A maszol.ro információi szerint a magyarokat kövekkel is dobálta és gyalázta románok egy csoportja:
„Mars ki innen! Mars Budapestre” – üvöltözték a magyaroknak.

Akik a csendőrkordont áttörve behatoltak a temetőbe, és több fakeresztet is megrongáltak. 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, és nyomatékosan kérte, hogy az úzvölgyi rendezvények kapcsán
a román fél ne adjon teret a provokációknak, és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében .

Óriási botrányt keltett, hogy az utolsó pillanatban módosították Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.06.06. 17:05

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Ferenc pápa múlt heti romániai látogatásának előkészületei sem nélkülözték a román-magyar feszültséget, utóélete pedig egy, már politikai színezetet kapott botrányt idézett elő.
Előzetesen román szélsőségesek riogattak azzal, hogy a katolikus egyházfő csíksomlyói látogatását a magyar autonómia törekvések megerősítésére, a székelyföldi autonómia kikiáltására fogja felhasználni a magyar kisebbség. Az utólagos botrány pedig a pápa csíksomlyói miseruhája kapcsán keletkezett. Kiderült ugyanis, hogy az utolsó pillanatban módosítani kellett Ferenc pápa csíksomlyói, egyedi miseruháját – a román kormányőrség, a SPP kérésére el kellett takarni a kazula hátoldalán elhelyezett magyar nyelvű pápalátogatási jelszót („Járjunk együtt!”). A román TEK illetékesei azzal érveltek, hogy a magyar felirat nem hivatalos, és akaratukat valahogyan át is verték a szervezőkön, a Vatikán hiába hagyta jóvá előzetesen a terveket, a kormányőrség akaratát elfogadta. Az RMDSZ a botrány kipattanása után, átiratban kért magyarázatot a kormányőrség vezető tábornokától. A magyar szervezet elfogadhatatlannak nevezte a magyar felirat letakartatását, amely miatt egyértelmű állásfoglalásra szólította fel az intézményt, választ kért arra, pontosan ki rendelte el a miseruhán szereplő magyar szöveg letakarását, miként befolyásolta a felirat a csíksomlyói pápalátogatás által megkövetelt biztonsági intézkedéseket, illetve mit tesznek annak érdekében, hogy a következőkben elkerüljék a hasonló incidenseket. A történtekről elsőként beszámoló Krónika napilap szerint az RMDSZ-frakció előbb faxon keresztül továbbította az átiratot a SPP-hez, majd a csoport egyik munkatársa személyesen is eljuttatta azt az intézményhez, de ott először nem akarták átvenni a dokumentumot, majd mégis átvették, iktatni viszont nem voltak hajlandóak. Így egyelőre magyarázat sincs. Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja elmondta a lapnak, hogy az SPP emberei magyarázat nélkül lecsökkentették az önkéntesek számát is, olyannyira, hogy az egyházi szervezőbizottság által toborzott hatszáz önkéntesből csak 30 juthatott be az elkerített és biztonsági szempontból kiemelten kezelt sárga szektorba. A miseruhát készítő szatmárnémeti román katolikus egyházművész, Cristina Sabău-Trifut a Maszol.ro portál szólaltatta meg. Trifu értetlenül és döbbenten állt a történtek előtt, hangsúlyozva, hogy ő a magyar logót jóhiszeműen illesztette bele alkotásába.
„Nagyon sajnálom, hogy így alakult, sajnálom, hogy beleavatkoztak a munkámba, a művészi koncepciómba. És sajnálom azt is, hogy ekkora botránnyá kerekedett egy olyan esemény körül, illetve annak kapcsán, ami ilyen földi dolgoknál sokkal felemelőbb élményként és emlékként kellene, hogy megmaradjon”

– nyilatkozta.

A román művész leszögezte:
„Én jóhiszeműen illesztettem bele. Ezt a logót küldték nekem a ferences atyák, értelemszerűen, hiszen erre bólintott rá a Vatikáni Liturgikus Bizottság, mint a pápalátogatás hivatalos logójára. Úgy tudtam, hogy a magyar feliratos változat is hivatalos. Senkinek a fejében meg nem fordult, hogy esetleg bármi gond adódhatna.”

Már legalább 61-en meghaltak, mióta a tüntetőkre vadászik a szudáni hadsereg

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.06. 13:30

Fotó: Mahmoud Hjaj / AFP
Akár a százat is meghaladhatja a halottak száma, de sok kórházból nincsen adat, miután a szudáni vezetés több térségben felfüggesztette az internet-szolgáltatást.
Miután áprilisban megbukott a szudáni rezsim, a hadsereg katonai tanácsa (TMC) vette át az ország irányítását, mondván, két éves átmeneti kormányzást akarnak, és egy polgári kormánynak esetleg majd csak ezután adnak esélyt. Két hónapja tüntetnek a hadsereg főhadiszállásánál civilek. Két hónap után
hétfőn a biztonsági erők erőszakkal oszlatták fel a kartúmi védelmi minisztérium előtt ülősztrájkoló, több ezres tömeget.

Médiaértesülések szerint a rajtaütést a szudáni gyorsreagálású erők (RSF) nevű elitegység vezette, amelynek tagjai - emberi jogi csoportok szerint - szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le az ország dárfúri régiójában. Hétfőn több mint 35-en vesztették életüket, kedden legalább tízen, a Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) szerint. A CCSD szerdán már azt közölte: 40 holttestet emeltek ki a Nílusból a fővárosban, ezzel 100 fölé emelkedett az áldozatok száma. A szervezet szerint az összecsapásokban további mintegy 300 ember sebesült meg. Pontos adatok nem ismertek: sok kórházzal nem lehet felvenni a kapcsolatot, miután a szudáni vezetés több térségben felfüggesztette az internet-szolgáltatást.
A szudáni egészségügyi minisztérium szerint ennél kevesebben haltak meg, de abban ők is egyetértenek, hogy
csütörtökre már 61 emberről tudni, hogy bizonyosan életét vesztette a katonai vezetés vérengzése nyomán.

Közülük 49-en polgári áldozatok, akiket agyonlőttek a kialakuló új rezsim fegyveresei, hárman pedig a biztonsági erőkhöz tartoznak, őket megkéselték, írja a minisztérium közlése nyomán a Reuters. A többi áldozatról csak annyit tudni, nem a fővárosban, Kartúmban haltak meg.
Az átmeneti katonai tanácsot vezető Abdel-Fattáh al-Burháni szerdán, a ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr kezdetén elhangzott üzenetében még azt mondta, a TMC továbbra is hajlandó tárgyalni a civilekkel. Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szóvivője az AP-nek erről azt mondta, a tiltakozók teljes mértékben elutasítják ezt a felhívást.
"Burháni és beosztottjai szudániakat gyilkoltak, és ölnek jelenleg is. Járműveik járőröznek az utcákon, és lövik az embereket"

- mondta al-Musztafa. "Folytatjuk a tüntetéseket, az ellenállást, a sztrájkot és a teljes polgári engedetlenséget" - tette hozzá.