Előfizetés

A feldolgozott ételek nemcsak hizlalnak, megrövidíthetik az életünket is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 14:14

Fotó: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik / AFP
Korábban halnak azok, akik gyakran fogyasztanak mesterséges adalékanyagokban gazdag ételeket és italokat – állítják francia tudósok.
Néhány napja jelent meg egy új amerikai kutatás, amely szerint ugyanúgy hat a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús. Azt azonban ezúttal nem vizsgálták, hogy a mesterséges ízfokozókat és adalékanyagokat bőségesen tartalmazó feldolgozott élelmiszerek mennyire károsítják az egészséget. Ezt a tényt már korábban igazolták, egy nemrég publikált francia kutatás egyenesen azt állítja, minél több különböző mesterségesen előállított snacket, üdítőitalt és készételt fogyasztunk, annál korábban halunk meg – írta korábban a Dívány a Science Alert alapján.
A statisztikák szerint főként az alacsonyabb vagyoni státusszal rendelkezők vagy a diákok fogyasztják előszeretettel az ilyen ételeket, amelyek egyik vonzereje az olcsóbb ár, a másik pedig a felturbózott ízvilág, amelyhez az átlagnál magasabb cukor-, só- és zsírtartalommal is társul.
 A Sorbonne Egyetem munkatársai 44 ezer felnőtt körében végzett kutatása az első, amely konkrét összefüggésbe hozza a korábbi halandóságot a feldolgozott élelmiszerekkel. Mint a kutatás vezetője, Laure Schnabel epidemiológus elmondta, ezek, az ipari előállítású termékek olcsók, gyorsan felmelegíthetők és könnyen fogyaszthatók, éppen ezért népszerűek. A feldolgozott élelmiszerek az elhízás mellett a magasvérnyomás-betegség vagy a rák egyes fajtáinak megnövekedett kockázatát okozzák. A kutatók azt találták, hogy akik hét év alatt 10 százalékkal több ilyen ételt ettek, a korai elhalálozás esélye mintegy 14 százalékkal emelkedett. 
A feldolgozott ételek konkrét egészségkárosító hatásainak megállapítása azért sem könnyű, mert rengeteg különböző típusú étel és ital és számtalan adalékanyag tartozik ebbe a kategóriába. Egyes tényezők kevésbé, mások nagyobb mértékben árthatnak szervezetünknek – magyarázta a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem táplálkozástudományi szakértője, Nurgul Fitzgerald, aki szerint ez egy rendkívül komplex kérdés, amelyben még sok az ismeretlen tényező.
A feldolgozott élelmiszerek energiatartalma jóval magasabb, mint a hagyományosaké, és rengeteg adalékanyagot – ízfokozókat, mesterséges édesítőket és aromákat, illetve tartósítószereket - is tartalmaznak, így az sem meglepetés, amit szintén több tanulmány is igazolt: a nagy mennyiségben fogyasztva elhízást okoznak. Növeli az egészségkárosító hatásukat, hogy a feldolgozás során az élelmiszerek rosttartalma csökken, így gyorsabban több felesleges kalóriát lehet bevinni a szervezetbe, hiszen később alakul ki teltségérzet.
Ezek alapján érdemes elolvasni az összetevők listáját, és kerülni azokat az ételeket, italokat, amelyek sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak.

Villámárvizek kezelésére készült magyar mobilalkalmazás

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.08. 11:45

Fotó: Népszava
Az applikációt elsősorban az önkormányzatok felelős szakemberei tudják használni.
Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével – tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t. Az egyelőre 106 település csatornahálózatának adatait tartalmazó mobilalkalmazást az Európai Unió támogatásával, a Rainman elnevezésű interregionális együttműködési operatív program keretében hozták létre. A tájékoztatás szerint a Rainman projekt célja, hogy a különböző adottságú területekre olyan egységes stratégia készüljön, amely segíti a heves esőzések miatti károk megelőzését vagy azok mértékének minimalizálását. Az elmúlt években évente négy-öt alkalommal Magyarországon is megjelentek a villámárvizek – írták, hozzátéve, hogy villámárvíz idején jellemzően rövid idő alatt kis területen nagy mennyiségű víz gyűlik össze, amely általában négy-hat óra alatt levonul. Ilyenkor a föld sok esetben nem tudja elnyelni és a csatornák sem tudják elvezetni a gyorsan érkező, nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek – helyi önkormányzatok, vízügy, katasztrófavédelem – részéről. Az alkalmazást alapvetően az önkormányzatok felelős szakemberei tudják használni, akik a vízügyi igazgatóságtól kapnak jogosultságot – felhasználónevet és jelszót – ahhoz, hogy a mobiltelefonjukon vagy táblagépükön belépve lássák az egyes árvíz- és belvízvédelmi fokozatokat, továbbá térképen a teljes csatornahálózatot. A projekt keretében a Kötivizig német, osztrák, cseh, lengyel és horvát vízügyi szervezetekkel együttműködve dolgozza ki a kockázatcsökkentő stratégiákat. A projekt a Szász Állami Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Földtani Hivatal vezetésével valósul meg.

Újabb bizonyítékok találtak, hogy a Hold aktívabb, mint gondoltuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 10:10

Fotó: JPL / NASA
Új felszínformákat fedeztek fel a Hold Mare Frigoris területén, amelyek alátámasztják, hogy a Hold felszíne aktívan változik.
A Holdon megfigyelhető óriási, mare-nak nevezett területek több milliárd évvel ezelőtt alakultak ki. Kutatók régóta feltételezték, hogy ezek a medencék halott, mozdulatlan tájak, ahol az utolsó geológiai aktivitás jóval a dinoszauruszok kora előtt befejeződött. Egy több mint 12 ezer felvételből álló felmérés során azonban felfedezték, hogy legalább egy mare terület létezik, amely épp annyira repedezik és csúszkál, mint a Hold más területei – akár még napjainkban is. Az új tanulmány is azon eredményeket erősíti, amely szerint a Hold aktívan változik - írta a Csillagászat.hu.
A NASA felvételein “ráncolt gerinceket”, ívelt dombokat és sekély árkokat találtak, amelyek a hőveszteség miatt összehúzódó Hold felszínén alakulnak ki. Az eredményeket a kutatást vezető Nathan Williams és munkatársai az Icarus tudományos folyóiratban publikálták. Korábban találtak már hasonló felszínformákat a Hold magasabb régióin, de ilyen ráncolt gerincformákat eddig nem fedeztek fel medencékben. Williams és munkatársai a Hold északi pólusához közeli Mare Frigoris, avagy Hidegség Tengere medencére fókuszáltak. A tanulmány szerint a gerincek egy része az elmúlt egymilliárd év során emelkedhetett ki, míg a többi lehet, hogy nem idősebb 40 millió évnél. Ez geológiai időskálán nézve viszonylag újnak számít – korábbi vizsgálatok úgy becsülték, hogy a medencék körülbelül 1,2 milliárd éve megálltak az összehúzódásban.
Ahogy a Földön, a Holdon is zajlanak tektonikus folyamatok, amelyek hegyeket emelnek, földterületeket szakítanak szét és rengéseket váltanak ki. A Holdon a tektonikai folyamatokat a 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásából visszamaradt hő lassú elvesztése okozza. Ahogyan a Hold hűl, a belseje összezsugorodik, így megrepesztve a felszínét, jellegzetes formákat kialakítva – mint például a kutatás során is talált gerinceket.
A Mare Frigoris területen különösen látványos ezeknek a hatása. Több mint 12 ezer felvételt végignézve több ezer így keletkezett formát találtak. Ahogyan a mare alatti terület elmozdul, ráncolt hegygerinceket nyom fel, amelyek több kilométeren keresztül kígyóznak a Hold felszínén. A leghosszabbak körülbelül 400 km-esek és 333 méter magasra emelkednek ki. A geológusok egy másik gyakori holdi forma, a becsapódási kráterek segítségével meg tudják becsülni a korukat is. Minél hosszabb ideig van kitéve egy felület a meteoritoknak, annál több törmelékanyag dobódik ki a becsapódások során, mely betemeti a közeli felszínt, így megváltoztatva a tájat.
Minél idősebb egy kráter, annál több törmelék gyűlik benne össze. Minél kisebbek, annál kevesebb idő kell, hogy megteljenek. Egy focipálya méreténél kisebb kráter például körülbelül 1 milliárd év alatt a pereméig megtelik. Az LROC felvételein éles tektonikus formákat találtak, mint a ráncolt gerinceket, melyek kicsi, betemetetlen kráterek után, olykor ezeket is keresztezve jöttek létre. Ebből következtettek a tanulmány kutatói arra, hogy a gerincek az elmúlt 1 milliárd év során alakulhattak ki, ezzel újabb bizonyítékot adva arra, hogy a Hold aktívabb, mint korábban gondoltuk.