Előfizetés

Bekérették a külügybe a román nagykövetet, de hiába, nem ment

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.07. 12:46

Fotó: Veres Nándor / MTI
A magyar diplomácia szerint ez példátlan eset.
Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet - jelentette Magyar Levente, a minisztérium parlamenti államtitkára. A nagykövetet azután rendelték be, hogy román szélsőségesek csütörtök este feldúlták a magyar katonai temetőt. Az államtitkár szerint egyértelműen magyarellenes provokáció történt, ezért tiltakozó jegyzéket is küldtek. A Román nagykövet azonban "minden udvariasságon és barátságon túlmenően", központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. 
Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől

 - jelentette ki.

Az úzvölgyi temető

Az első világháború után katonai temetőt létesítettek az Úz-folyó völgyében az 1916-ban elhunyt honvédoknak. Bár arra semmilyen bizonyíték nem volt, hogy román katonák földi maradványai is lennének a temetőben, a legközelebbi román többségű település, Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata úgy döntött, kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére. Ki is alakítottak egy román parcellát, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva ott. Az emlékműállítást a román kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és az építési felügyelőség is törvénytelennek minősítette. Bákó megye prefektusa péntekre helyezte kilátásba az építési engedély megtámadását a közigazgatási bíróságon, ha addig a dormánfalvi polgármester nem tisztázza a jogi helyzetet. Csütörtökön ortodox szertartás keretében fel is szentelték az emlékművet és parcellát, előtte pedig többek között  futballhuligánnak kinéző (amúgy többségükben az Új Jobboldal nevű szélsőséges szervezethez tartozó) megemlékezők kövekkel dobálták és zászlórudakkal verték a temetőt békés tiltakozásként élőlánccal körbevevő székelyföldi magyarokat. Dulakodtak a kivezényelt csendőrséggel is, végül bejutottak a temetőbe, ahol sok magyar sírt megrongáltak.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön - mutatott rá. Az államtitkár kiemelte: Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a "gyalázatos esetet" és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre. Csütörtök este már beszélt egymással telefonon Szijjártó Péter és Teodor Meleşcanu román külügyminiszter, aki arra kérte magyar kollégáját, hogy "küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében".
A Traian Basescu volt államfő által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) is magyarokat, pontosabban az RMDSZ-t hibáztatja a történtekért. Szerintük az RMDSZ "Budapest utasítására" mozgósított mintegy ezer magyar állampolgárt, köztük olyanokat, akiket buszokkal hoztak Magyarországról, azzal a céllal, hogy megakadályozza a hőseik emléke előtt tisztelegni akaró románok bejutását a sírkertbe. A magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült politikus szerint az RMDSZ elvesztette hitelét a magyar választók jelentős része előtt, és azért "mérgezi a románok és magyarok közti viszonyt", hogy áldozati szerepben tetszelegve igazolhassa létjogosultságát. 

Karácsony mellett kampányol és a DK-t emlékezteti korábbi ígéretére Kunhalmi Ágnes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.07. 12:07

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A Facebookon üzent, hogy mindenki értse.
Az ellenzéki pártok egymásba vetett bizalma az egyik legfontosabb az Orbán elleni küzdelemben - írta Facebook-posztjában Kunhalmi Ágnes, és hogy egyértelmű legyen, mire gondolt, rögtön ki is fejti.  Idézi Gyurcsány Ferenc EP-választás estéjén tett nyilatkozatát, mely szerint „Nincs ok arra, hogy bármelyikük is elbizonytalanodjon Karácsony Gergely támogatásában.” Karácsony „nem az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, hanem a miénk is, így döntöttünk, megjegyzem, már akkor, amikor az MSZP az előválasztás első körében még Horváth Csabát indította. Három párt támogatja Karácsonyt, a Momentum pedig vállalta, hogy az előválasztás győztese mellé áll. Nincs semmi okunk felrúgni egy korábban korrekt módon megkötött megállapodást" - idézi a DK elnökét. A helyzet azonban Az MSZP-nek csúnya bukást, a DK-nak és a Momentumnak nagy sikert hozó EP-választás után megváltozott. a korábban Karácsony mögé felsorakozó két ellenzéki párt bejelentette, hogy saját jelöltet indít az előválasztáson. Pontosabban a DK támogatja a függetlenként próbálkozó Kálmán Olgát, a Momentum pedig Kerpel-Fronius Gábort indítja.  Így Karácsony Gergelynek két kihívója is lett, pedig a korábbi egyetlen ellenfél, Puzsér Róbert visszalépett. Kunhalmi Ágnes - miután többször emlékeztet az ellenzéki pártok felelősségére és a bizalom fontosságára - Karácsony Gergely támogatására szólít fel mindenkit, mert olyan jelölt kell, "akinek van városvezetői tapasztalata, és aki végig is tudja vinni, amit közösen elterveztünk".

Másodkapitány volt Jurij C. az áprilisi holland hajóbalesetnél

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.06.07. 12:00
Terneuzenben ütközött a Viking hajója
Fotó: Tammy Miller Facebook oldala
Gyanúsítottként hallgatték ki, azt ugyanakkor nem tudni, hogy a holland hatóságok pontosan mivel gyanúsítják az ukrán hajóskapitányt.
Hollandiában gyanúsítottként hallgatták ki Jurij C-t, a Budapesten a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn ukrán kapitányát egy áprilisi, Hollandiában történt hajóbaleset miatt – mondta el Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a holland hatóságok pontosan mivel gyanúsítják az ukrán hajóskapitányt.
Csütörtökön az ügyészség közzétette, hogy a budapesti balesetben halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével meggyanúsított hajóskapitány korábban már részese volt egy balesetnek.
Áprilisban a Viking Idun nevű hajó fedélzetén 171 utassal az éjszakában beleütközött egy olajszállító tankerbe. Akkor személyi sérülés nem történt.

Erre reagálva a Viking Cruises hajózási vállalat szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta: "meg tudjuk erősíteni, hogy a Viking Sigyn kapitánya április 1-jén a Viking Idun fedélzetén volt, de az incidens idején nem ő volt a hajó kapitánya. A hajót egy másik kapitány irányította".
Érdeklődésünkre a Fővárosi Ügyészség most megerősítette, hogy a magyarországi ügy gyanúsítottja másodkapitány volt a Viking Idun-on. Ugyanakkor Rab Ferenc leszögezte: „annak megállapítása, hogy ott ki vezette a hajót, a holland nyomozás tárgya".