Megérkezett az úszódaru a Hableányhoz, a roncs kiemelése legkorábban vasárnap kezdődhet

Publikálás dátuma
2019.06.07. 14:06

Fotó: Szergej Markoszov
Lezárták az Árpád és a Margit hidat is, amíg a Clark Ádám átment alattuk. Négy hevedert vezetnek át a Hableány alatt a kiemeléshez.
Megérkezett a Clark Ádám, Közép-Európa legnagyobb úszódaruja a Hableány roncsához, hogy kiemelje azt, derül ki a rendőrség közleményéből.
14 óra 40-kor újra megindult a forgalom a budapesti Árpád és a Margit hídon.

A dunai hajóbaleset roncsának mentése miatt péntek délután 2-től átmenetileg lezárták a Margit hidat és az Árpád hidat - közölte péntek délután a rendőrség az MTI-vel. A korlátozás addig volt érvényben, amíg a Clark Ádám átment a hidak alatt. Ennek eredményeként hatalmas kocsisor torlódott fel mindkét budapesti hídnál.

TEK: négy hevedert vezetnek át a Hablány alatt a kiemeléshez

A műszaki egyetem mérnökeinek számítása alapján négy, drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője pénteken Budapesten.    Jasenszky Nándor a margitszigeti sajtótájékoztatón közölte: a kiemelés akár szombaton vagy vasárnap megkezdődhet, de az is lehet, hogy a jövő hétig húzódik a művelet. Hozzátette: a Clark Ádám úszódaru már pénteken a helyszínre érkezett, és rögtön munkába áll, amint a búvárok átvezetik a hevedereket a hajó alatt. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert. A hajó alatt átvezették a több mint száz méter hosszú hevederek vékony, elsődleges vezetőszárait és a tervek szerint haladnak tovább a munkával. A hajó padozaton fekszik, ez alatt kell átvezetni a hevedereket, de ha nem találnak rést, akkor nagynyomású vízzel próbálnak helyet csinálni nekik. Elmondta, hogy még tart a gyártása annak a kötélnek, amellyel a hajó alatt átvezetett hevedereket fogják a daruhoz rögzíteni.    Hajdu János, a TEK főigazgatója döntött arról, hogy még pénteken "lehozzák" a baleset helyszínére a Clark Ádám úszódarut, mert nem akarta megkockáztatni, hogy a vízállás emelkedése miatt esetleg "megszoruljon" az újpesti kikötőben. Az úszódaru mozgását a katasztrófavédelem Szent Flórián tűzoltóhajója segíti. Arra a kérdésre, hogy hány búvár dolgozhat egyszerre a roncsnál, azt mondta: a szabályok szerint egy, ám vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miközben a magyar búvár az átkötéssel foglalkozik, addig a dél-koreai búvárok dolgozhassanak a nyílászárók lezárásán, de erről még nem született döntés. UPDATE:  A legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány - mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője a köztévében. Jasenszky Nándor hozzátette: továbbra is azon dolgoznak, hogy a vezetőszárakat átfűzzék. Ez folyamatos munka, jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális helyzetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva.

Továbbra is emelkedik a Duna vízszintje

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése szerint az országban jelenleg 350 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve. A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin az elmúlt egy hétben bekövetkezett hóolvadás miatt a következő napokban a Duna hazai szakaszán néhány centiméteres vízszintemelkedés várható, majd folytatódik a lassú apadás. Az apadás mértékének átmeneti felgyorsítása érdekében - az OVF kezdeményezésére - a szlovák vízügyi szervek egy az előrejelzések alapján meghatározott időpontban 4 órán keresztül másodpercenként 1000 köbméter vízhozamot tartanak majd vissza. Ennek időpontjáról folyamatosan egyeztetnek a szakemberek. Pénteken délelőtt 10 órakor a budapesti vízállás 466 centiméter volt, ami 122 centiméterrel alacsonyabb, mint a szombat déli tetőző szint. A Duna vízszintje várhatóan jövő héten a szerda esti órákban apad Budapestnél 400 centiméter alá - írták.

15 hajóval kutatja az eltűnteket a rendőrség, tetemkereső kutyákat is bevetettek

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltűnteket egészen az országhatárig - közölte a kapitányság vezetője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. A rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek; az állatok segítségével eddig három holttestet találtak - mondta el Prohászka Richárd. A kutatás alkalmával modern szonárberendezéseket, keresőlámpákat és éjjellátó készülékeket is bevetnek - tette hozzá. 
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek.

Egy hollandiai Viking-balesetben is érintett a Sigyn kapitánya

Hollandiában is gyanúsítottként hallgatták ki Jurij C.-t, a Budapesten a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn ukrán kapitányát egy áprilisi hajóbaleset miatt – tudta meg a Népszava Rab Ferenctől, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. Áprilisban a Viking Idun nevű hajó fedélzetén 171 utassal beleütközött egy olajszállító tankerbe. Akkor személyi sérülés nem történt.
Jurij C. a Viking Idun másodkapitánya volt a baleset idején. Azt viszont nem tudni, hogy a holland hatóságok pontosan mivel gyanúsítják.

Szerző
Frissítve: 2019.06.07. 22:31

A Jobbik továbbra is részt vesz a budapesti előválasztásban

Publikálás dátuma
2019.06.07. 13:09
Egyelőre teljes az összhang az ellenzéki politikusok között. A pártok úgy látják, külön-külön esélytelenek a Fidesszel szemben
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Puzsér Róbert már nem élvezi a támogatásukat.
A Jobbik Budapesti Választmánya tudomásul vette, hogy Puzsér Róbert a jövőben önállóan, pártok támogatása nélkül, az előválasztásból kilépve folytatja kampányát - írja közleményében a párt. Döntéséből következően Puzsér Róbert már nem a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt - szögezik le. A Jobbik továbbra is részt vesz az előválasztási folyamat szervezésében, mert fontosnak tartja, hogy a budapesti ellenzéki szavazók átlátható és demokratikus folyamat során választhassák ki a Fidesz főpolgármesterének legesélyesebb kihívóját - áll a párt közleményében.  
Miután a korábban támogatott Puzsér Róberttel megszűnt az együttműködés, a Jobbiknak nincs főpolgármester-jelöltje, és arról sincs döntés, hogy a későbbiekben állítana saját jelöltet – nyilatkozta lapunknak Bencsik János parlamenti képviselő, a párt budapesti elnöke. Elmondása szerint elfogadják majd az ellenzéki előválasztás eredményét, ami azonban nem automatikusan jelenti azt, hogy támogatni fogják a győztes indulót. „Ezt csakis közös program alapján tartjuk elképzelhetőnek” – tette hozzá Bencsik János.
Szerző
Frissítve: 2019.06.07. 16:15

Milliárdokba kerül az adófizetőknek, hogy az Orbán-kormány a világ keresztényeinek megmentőjét játszhassa

Publikálás dátuma
2019.06.07. 13:04

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Csak a keresztényüldözés híresztelésére és a Hungary Helps promotálására több mint 420 millió forint ment eddig el.
Milliárdokba kerül a magyar adófizetőknek, hogy az Orbán-kormány eljátszhassa előttük a világ keresztényeinek megmentőjét. Az üldözött keresztények kisegítésére már évek óta külön helyettes államtitkársága van az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), amely eddig 8 milliárd forint segélyt osztott ki a Közel-Keleten és Afrikában elnyomott, üldözött keresztény közösségeknek, írja friss összegzésében az index.hu. Idén pedig elindult a Hungary Helps ügynökség a Miniszterelnökségen belül, amelyet a korábban témát az Emmiben vivő Azbej Tristan vezet, ami a nemrég megjelent, 2020-as költségvetés szerint 3,3 milliárd forinttal gazdálkodhat majd jövőre.
A Hungary Helps program keretében a kormány hivatalos közlése szerint vagy 8,67 milliárd forinttal támogatott üldözött keresztény közösségeket szerte a világban, elsősorban a Közel-Keleten. A 24.hu által készített részletes bontásból kiderül, ebből a pénzből 13 egyházi szervezet kapott, hat országban. A legnagyobb összegben, több mint 3,1 milliárd forintban a nyolc éve polgárháború sújtotta Szíria részesült, de több mint kétmilliárd jutott Irakba és több mint egymilliárd forint Libanonba.
A Miniszterelnökség által ismertetett adatok között egyébként nem szerepel az a kétmilliárd forint, amit Szijjártó Péter idén áprilisi megállapodása szerint két mexikói katolikus templom újjáépítésére ígért oda a kormány – a Hungary Helps ugyanis kimondottan a migránsokat „kibocsátó” országok támogatására szolgál.
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára (b) és Márki Gábor, a Hungary Helps ügynökség vezérigazgatója az ügynökség megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A program keretében viszont nemcsak a keresztény közösségek megsegítésére megy a pénzt: a kabinet konferenciák, könyvek, kiállítások, filmek, kutatások, honlapok elkészítését is támogatja

- írja az index, hozzátéve: ezekben részben ugyanazok az emberek adják át ugyanazt az üzenetet. A portál kikérte az ezekhez tartozó szerződéseket. A Miniszterelnökségtől összesen 25 szerződést kaptak, amelyet 2016-tól kötött az Emmi üldözött keresztények megsegítéséért felelős szervezeti egysége és a Miniszterelnökség. Ezekben összesen kicsit több mint 420 millió forint elköltéséről döntött a kormány. A szerződések között van két elég nagy összegű, amely a 420 millió több mint felét lefedi, és sok kisebb szerződés, amelyek összege a 390 ezer forinttól a 27 millió forintig terjed.
A legnagyobb tétel a kormány által is sokat hangoztatott ösztöndíjprogram. Ez egyre több pénzből működik, 2019-ben 300 millió forintot költött erre a Hungary Helps, a 2020-as költségvetésben pedig már 900 milliós összes szerepel erre a célra.
A szerződések nagyja egyébként olyan projektekről szól, amelyek különböző eszközökkel segítenek a kormánynak azt kommunikálni, hogy a keresztényüldözés mennyire komoly probléma, ezért milyen jó, hogy a keresztény magyar kormány ilyen komolyan veszi. Ebben pedig a kormány kedvenc egyetemétől a Magyar Nemzeti Múzeumon keresztül ismeretlen civil szervezetekig sok mindenki részt vett.
A Hungary Helps program 2017 óta foglalja magába Magyarország humanitárius segítségnyújtását olyan országokban, melyekből sok menekült indul útnak. A programról Orbán Viktor 2017 áprilisában azt mondta, hogy „a menekültek befogadása és elosztása helyett az Európai Uniónak inkább ott kellene segítenie, ahol a baj van”. Emellett érvelt egyébként Soros György is tavaly májusi nyílt levelében, így tehát elmondható, hogy Orbán Viktor a "valódi" Soros-terven dolgozik.
Szerző