sajtó;Egyesült Államok;

2019-06-08 06:45:00

Amerikai segítség a független sajtónak

Csaknem 200 millió forintnak megfelelő támogatást ad a washingtoni külügyminisztérium a közép-európai régió médiumainak.

Újabb 700 ezer dolláros (nagyjából 198 millió forintos) pályázatot írt ki az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel – értesült a Népszava. A programra Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, valamint Romániából lehet pályázni, a cél pedig a független médiumok támogatása. Kérdésünkre az Egyesült Államok nagykövetségének budapesti képviselete megerősítette, hogy

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma – mint ahogyan arról az Index korábban beszámolt - két éve már meghirdetett egy hasonló témájú pályázatot. Akkor azonban kifejezetten a független magyar vidéki sajtó megerősítése volt a cél. Az „objektív média támogatása Magyarországon” címmel meghirdetett programmal a nyertes lapok, rádiók, honlapok fenntarthatóságát akarták segíteni, valamint a támogatással növelni akarták a médiumok közönségét. A pályázati győzteseket 2018-ban kellett volna megnevezni, de az eredményhirdetés elmaradt. A magyar külügy ugyanis – az RTL Klub információi szerint - behívatta David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt, mert 

- Ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára – jöjjön a pénz bárhonnan – nem enged meg – fogalmazott Gulyás Gergely akkori még frakcióvezetőként egy 2017-es sajtótájékoztatón.

Az Index forrásai szerint ekkor az állt az ügy hátterében, hogy a még az Obama-erában pozícióba került tisztviselők az új amerikai külügyi vezetés politikai támogatásának bebiztosítása nélkül akarták átvinni az amúgy sem túlságosan kidolgozott ötletüket, de nem jártak sikerrel.

Ezt követően a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra így nyilatkozott a Nyomtass te is! hetilapnak:

Idén május 24-én meg is jelent a hasonló célkitűzésekkel rendelkező médiapályázat az amerikai külügyminisztérium felhívásában, amelyre június 24-ig lehet jelentkezni. A leírás alapján a független sajtó támogatása mellett cél a szakképzettség fejlesztése is a közép-kelet-európai régióban. A pályázat nyertesei egy minimum két hónapos mentorprogramon vehetnek részt az Egyesült Államokban, ahol a szakmai eszköztárukat bővíthetik, főként a digitális média és az oknyomozó újságírás területén. A résztvevőknek arra is lehetőségük lesz, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek valamelyik amerikai médiumnál.

- olvasható a honlapon. A pályázat győzteseit 2019 októbere és 2020 márciusa között választják majd ki.