Karácsonynak is megvan a 2000 ajánlás

Publikálás dátuma
2019.06.08. 14:33

Fotó: Lakos Gábor
Ennek ellenére tovább folytatja a gyűjtést.
Összegyűlt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt előválasztáson történő indulásához szükséges 2000 ajánlás – derül ki a Párbeszéd közleményéből. Mint írják, az MSZP-Párbeszéd Szövetség továbbra is kint van a főváros forgalmas terein, utcáin és gyűjti az ajánlásokat, várja a budapestiek véleményét a júniusi előválasztással kapcsolatban. Karácsony a Facebook-oldalán közölte: „Nem állunk meg! Hiába van már meg a szükséges ajánlás, továbbra is folytatni fogjuk a gyűjtést.
A közösségi oldalon közzétett videójában pedig egyebek mellett arról beszélt: az előválasztás nem csak arról szól, hogy megtalálják az ellenzék jelöltjét, a budapestiek jelöltjét kell megkeresni. Minél több jelölt, minél több vita kell, és minél több állampolgár, aki részt vesz ebben a folyamatban. Hozzátette: ez az egész nem a pártokról szól, hanem arról, „hogyan csinálunk közösen nagy dolgokat, és hogyan változtatjuk meg közösen ezt a várost a várost, hogyan aratunk közösen győzelmet”. Mint mondta, 5 éve városvezető, ennek az összes pozitívumával – ismeri ezt a várost és tudja, hogyan lehet nehéz körülmények között is kormányozni.
Szombat reggel a Demokratikus Koalíció (DK) is arról számolt be, hogy Kálmán Olga egyetlen nap alatt megszerezte a 2000 ajánlást.
Szerző

„Minden ellenzéki győzelem közös győzelem” – Bemutatták jelöltjeiket Márki-Zayék

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:55

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem csak szavazóknak, saját nyilvánosságukat megteremtő aktivistáknak is lenniük kell – mondta közönségének a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.
Azért vagyunk itt, hogy mindenki fogjon össze az őszi választáson – mondta házigazdaként Németh Angéla XV. kerületi polgármester a Kossuth Körök Első Országos Gyűlése nevű rendezvényen. A szombati eseményen a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom többek közt közös polgármester-jelöltjeit mutatta be, közülük pedig hárman is színpadra álltak.
Mi nem uralkodásra, mi szolgálatra fogunk szerződni – jelentette ki beszédében a három bemutatkozó jelölt közül az első, Csőzik László, Érdről. Brüsszelben az EP-választáson a józanság győzött, és most egy újabb ütést kell bevinni a Fidesznek, amit három év múlva is érezni fog, mondta. Érdre áttérve az öt pártból és két civil szervezetből álló szövetségről beszélt, majd "az ő Mészárosuk", T. Mészáros András jelenlegi polgármester erősen korrupció-gyanús dolgairól. Együtt a legtöbb helyen le fogjuk tudni győzni a helyi földesurakat – hangsúlyozta, hozzátéve, a NER-t alulról lehet lebontani.
A jobbikos Mirkóczki Ádám állt következőnek a mikrofonhoz, mint következő közös jelölt, Egerből. Azokat is képviselnünk és szolgálnunk kell, akik nem minket támogatnak októberben – szögezte le egy Bibliai idézetre felfűzött beszédében. Az idézet egyébként a János evangéliumából való: nincs nagyobb szeretet annál, mint mikor valaki életét adja barátaiért. A küldetésünk alapja pogram kell hogy legyen, legyen víziónk, folytatta, és ezzel az egyéni ambíciókat is sikerül majd visszaszorítani a közösségi célokkal szemben. A hatalom csak egy eszköz, amivel mindenki javát kell szolgálni, mondta. Ez mind minőségi különbség a kormánypárttal szemben.
Szakmai, emberi és becsületbeli ügy az őszi önkormányzati választás – mondta a hernádszentandrási Üveges Gábor. Mi hoztuk létre a mostani helyzetet, és nekünk kell elindítani a változást is, kezdte. Szerinte ehhez fel kell állni a fotelből, és ha bíráljuk is a nyugatot, ezt megtanulhatnánk tőlük. Eszközzé vált a vidék és kikerült az ország vérkeringéséből. Nem városiasodni kell a falvaknak, hanem saját szerepüket kell visszakapniuk. Igenis hiszek abban, hogy egy helyi önkomrányzati rendszert a teljesítményelvűség felé vissza lehet tolni – jelentette ki.

Márki-Zay: Az összefogásban nem pártokra szavaz az ember

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, egyben a mozgalom jelöltje először egy olyan konzervatív, jobboldali, keresztény párt szükségességéről beszélt, ami nem csak mondja ezt magáról, mint a Fidesz. Arra utalt, talán az elégedetlen professzoroktól lehet ennek létrehozását várni. Az európai parlamenti választással folytatta: a taktikai szavazás sikerességének tartja az EP-választás eredményét, de szerinte megvan ennek a veszélye:
egyesek felbátorodhatnak, és egyezségeket felrúgva azt hihetik, pártalapon lehet eldönteni, ki induljon a Fidesszel szemben egy-egy posztért.

Ha nem lenne előválasztás, akkor a DK és a Momentum jelöltállítása a Fidesznek kedvezne, mint ahogy Puzsér Róbert is a kormánypárt érdekeit szolgálja. Ez egy kétpárti választási rendszer – hangsúlyozta ennek kapcsán. Csak összefogással lehet eltakarítani ezt a rendszert, az összefogásban pedig nem pártokra szavaz az ember. Arra kért mindenkit, ősszel szavazzon a közös jelöltekre – akiket honlapjukon fel is sorolnak –, mert minden ellenzéki győzelem közös győzelem. Közönségének azt mondta, nem csak szavazók, de aktivisták is: teremtsék meg a saját helyi nyilvánosságukat, újságjukat, közösségeiket. Ha ez a hálózat létrejön valahol, az 2022-ben még akkor is óriási sikert hozhat, ha ősszel még nem.
Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 16:11

A Hableány rögzítési pontjait keresik a búvárok (videó)

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:39

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Ezekre kapcsolódva kezdődhet meg a műszaki mentés.
Megérkezett a Margit hídhoz a Clark Ádám úszódaru, hogy kiemelje a Dunából az elsüllyedt Hableány roncsait. A búvárok a mentési munkálatokkal párhuzamosan a hajó négy legstabilabb rögzítési pontját is keresik, amelyekre kapcsolódva megkezdődhet a műszaki mentés – közölte a katasztrófavédelem a Facebook-oldalán. Erről munkálatokról egy videót is közzétettek:
Mint megírtuk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője pénteken közölte, hogy négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert. A hajó alatt már átvezették a több mint száz méter hosszú hevederek vékony, elsődleges vezetőszárait. A hajó padozaton fekszik, ez alatt kell átvezetni a hevedereket, de ha nem találnak rést, akkor nagynyomású vízzel próbálnak helyet csinálni nekik. Később azt mondta, hogy a legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a Hableány. Hozzátette: jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális helyzetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be: több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltűnteket egészen az országhatárig. A rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek. 

Elzárták a Dunát Szlovákiában, estére csökkenhet a vízszint

A szlovák vízügyi szervezet szombat hajnalban végrehajtott vízvisszatartási intézkedése eredményeként estére már Budapesten is csökkenhet a vízszint - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.
Azt, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsenek rá az árhullám apadására, az OVF csütörtökön kezdeményezte a szlovák vízügynél. A kiemelés gyorsításához erre azért volt szükség, mert a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a hóolvadás miatt a vízszint hosszan elnyúló emelkedése volt tapasztalható. A Duna budapesti vízállása pénteken 10 órakor 466 centiméter volt, szombaton 11 órakor 477 centiméter volt. A 400 centiméteres szint alá várhatóan jövő héten, kedd délelőtt apad a vízszint.
A közlemény szerint az országban jelenleg 300 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Lassan vonul a Tisza árhulláma is, ám fokozat elérése nem várható. Sem a Duna felső vízgyűjtőin, sem a Tisza vízgyűjtőjén nem várható számottevő csapadékmennyiség. A Körös-vidéken az elöntött terület nagysága továbbra is kis mértékben csökkent, jelenleg 3195 hektár, mely közel fele vetés, a többi pedig nagyrészt rét és legelő.

Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 13:11