Csak pünkösd után emelik ki a Hableányt

Publikálás dátuma
2019.06.08. 15:25

Fotó: Soós Lajos / MTI
A sodrásoldalon sikerült lezárni az összes ablakot és nyílást. A hevedereket vasárnap fűzik be.
Legkorábban kedden emelhetik ki a Hableányt a Dunából – hangzott el Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője szombat délutáni sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a sodrásoldalon sikerült az összes ablakot és nyílást lezárni a hajón, így megakadályozható, hogy az emeléskor az esetleg a hajótestben lévő holttestek kikerüljenek onnan. Hozzátette, hogy a négy bekötési ponton az úgynevezett befűző köteleket átvezették, az egyik oldalon a kiemelésben résztvevő bárkához rögzítették. A másik bárka, ahova a kötelek másik végét erősítik majd, most foglalja el a helyét. A hevedereket vasárnap fűzik be, ehhez elmondása szerint nagy szerencse kell, a kiemelés ezt követően, nagy eséllyel az ünnepek után kezdődhet el. Arról is beszélt, hogy egy német alapítvány kutyás áldozatkeresést ajánlott fel, őket Hajdu Jánosnak, a TEK parancsnokának döntése alapján Paks környékére vitték. 

Veszélyes körülmények között dolgoznak a búvárok

Továbbra is nehéz és veszélyes körülmények között dolgoznak a Dunában a búvárok a Hableánynál – mondta Ádám Tamás, a merüléseket vezető búvár az M1 szombat délutáni Híradójában. Szavai szerint a vízállás „búvármunkára nem alkalmas”. Jelenleg úgy dolgoznak, hogy vagy a létrába vagy a hajóroncsba kapaszkodnak. Guggolni, állni nem lehet, csak feküdni – tette hozzá.

Mint megírtuk, a társadalmi kapcsolatokért felelős osztály vezetője pénteken közölte, hogy négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert.
Az eltűnt személyeket jelenleg is keresik a Duna Margit hídi szakaszától egészen az országhatárig, a kutatásról a rendőrség a honlapján egy videót is közzétett:
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek. 

Estére csökkenhet a vízszint

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel közölte, hogy a szlovák vízügyi szervezet hajnali vízvisszatartási intézkedése eredményeként estére már Budapesten is csökkenhet a vízszint. Azt, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsenek rá az árhullám apadására, az OVF csütörtökön kezdeményezte a szlovák vízügynél. A kiemelés gyorsításához erre azért volt szükség, mert a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a hóolvadás miatt a vízszint hosszan elnyúló emelkedését tapasztalták. Erről itt írtunk bővebben.

Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 22:25

Karácsonynak is megvan a 2000 ajánlás

Publikálás dátuma
2019.06.08. 14:33

Fotó: Lakos Gábor
Ennek ellenére tovább folytatja a gyűjtést.
Összegyűlt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt előválasztáson történő indulásához szükséges 2000 ajánlás – derül ki a Párbeszéd közleményéből. Mint írják, az MSZP-Párbeszéd Szövetség továbbra is kint van a főváros forgalmas terein, utcáin és gyűjti az ajánlásokat, várja a budapestiek véleményét a júniusi előválasztással kapcsolatban. Karácsony a Facebook-oldalán közölte: „Nem állunk meg! Hiába van már meg a szükséges ajánlás, továbbra is folytatni fogjuk a gyűjtést.
A közösségi oldalon közzétett videójában pedig egyebek mellett arról beszélt: az előválasztás nem csak arról szól, hogy megtalálják az ellenzék jelöltjét, a budapestiek jelöltjét kell megkeresni. Minél több jelölt, minél több vita kell, és minél több állampolgár, aki részt vesz ebben a folyamatban. Hozzátette: ez az egész nem a pártokról szól, hanem arról, „hogyan csinálunk közösen nagy dolgokat, és hogyan változtatjuk meg közösen ezt a várost a várost, hogyan aratunk közösen győzelmet”. Mint mondta, 5 éve városvezető, ennek az összes pozitívumával – ismeri ezt a várost és tudja, hogyan lehet nehéz körülmények között is kormányozni.
Szombat reggel a Demokratikus Koalíció (DK) is arról számolt be, hogy Kálmán Olga egyetlen nap alatt megszerezte a 2000 ajánlást.
Szerző

„Minden ellenzéki győzelem közös győzelem” – Bemutatták jelöltjeiket Márki-Zayék

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:55

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem csak szavazóknak, saját nyilvánosságukat megteremtő aktivistáknak is lenniük kell – mondta közönségének a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.
Azért vagyunk itt, hogy mindenki fogjon össze az őszi választáson – mondta házigazdaként Németh Angéla XV. kerületi polgármester a Kossuth Körök Első Országos Gyűlése nevű rendezvényen. A szombati eseményen a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom többek közt közös polgármester-jelöltjeit mutatta be, közülük pedig hárman is színpadra álltak.
Mi nem uralkodásra, mi szolgálatra fogunk szerződni – jelentette ki beszédében a három bemutatkozó jelölt közül az első, Csőzik László, Érdről. Brüsszelben az EP-választáson a józanság győzött, és most egy újabb ütést kell bevinni a Fidesznek, amit három év múlva is érezni fog, mondta. Érdre áttérve az öt pártból és két civil szervezetből álló szövetségről beszélt, majd "az ő Mészárosuk", T. Mészáros András jelenlegi polgármester erősen korrupció-gyanús dolgairól. Együtt a legtöbb helyen le fogjuk tudni győzni a helyi földesurakat – hangsúlyozta, hozzátéve, a NER-t alulról lehet lebontani.
A jobbikos Mirkóczki Ádám állt következőnek a mikrofonhoz, mint következő közös jelölt, Egerből. Azokat is képviselnünk és szolgálnunk kell, akik nem minket támogatnak októberben – szögezte le egy Bibliai idézetre felfűzött beszédében. Az idézet egyébként a János evangéliumából való: nincs nagyobb szeretet annál, mint mikor valaki életét adja barátaiért. A küldetésünk alapja pogram kell hogy legyen, legyen víziónk, folytatta, és ezzel az egyéni ambíciókat is sikerül majd visszaszorítani a közösségi célokkal szemben. A hatalom csak egy eszköz, amivel mindenki javát kell szolgálni, mondta. Ez mind minőségi különbség a kormánypárttal szemben.
Szakmai, emberi és becsületbeli ügy az őszi önkormányzati választás – mondta a hernádszentandrási Üveges Gábor. Mi hoztuk létre a mostani helyzetet, és nekünk kell elindítani a változást is, kezdte. Szerinte ehhez fel kell állni a fotelből, és ha bíráljuk is a nyugatot, ezt megtanulhatnánk tőlük. Eszközzé vált a vidék és kikerült az ország vérkeringéséből. Nem városiasodni kell a falvaknak, hanem saját szerepüket kell visszakapniuk. Igenis hiszek abban, hogy egy helyi önkomrányzati rendszert a teljesítményelvűség felé vissza lehet tolni – jelentette ki.

Márki-Zay: Az összefogásban nem pártokra szavaz az ember

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, egyben a mozgalom jelöltje először egy olyan konzervatív, jobboldali, keresztény párt szükségességéről beszélt, ami nem csak mondja ezt magáról, mint a Fidesz. Arra utalt, talán az elégedetlen professzoroktól lehet ennek létrehozását várni. Az európai parlamenti választással folytatta: a taktikai szavazás sikerességének tartja az EP-választás eredményét, de szerinte megvan ennek a veszélye:
egyesek felbátorodhatnak, és egyezségeket felrúgva azt hihetik, pártalapon lehet eldönteni, ki induljon a Fidesszel szemben egy-egy posztért.

Ha nem lenne előválasztás, akkor a DK és a Momentum jelöltállítása a Fidesznek kedvezne, mint ahogy Puzsér Róbert is a kormánypárt érdekeit szolgálja. Ez egy kétpárti választási rendszer – hangsúlyozta ennek kapcsán. Csak összefogással lehet eltakarítani ezt a rendszert, az összefogásban pedig nem pártokra szavaz az ember. Arra kért mindenkit, ősszel szavazzon a közös jelöltekre – akiket honlapjukon fel is sorolnak –, mert minden ellenzéki győzelem közös győzelem. Közönségének azt mondta, nem csak szavazók, de aktivisták is: teremtsék meg a saját helyi nyilvánosságukat, újságjukat, közösségeiket. Ha ez a hálózat létrejön valahol, az 2022-ben még akkor is óriási sikert hozhat, ha ősszel még nem.
Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 16:11