Lassan vonul le az ár a Dunán és a Tiszán

Publikálás dátuma
2019.06.09. 12:55

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Csak csütörtökre csökken 400 centi alá a vízszint Budapesten.
Lassan, de folyamatosan csökken a Duna vízszintje Budapestnél szombat délután óta, és további lassú apadás várható. A Tiszán Csongrádnál tetőzött az ár - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel. A Duna vízállása Budapesten vasárnap délelőtt 10 órakor 464 centiméter volt. A következő napokban, az egyre melegebbé váló időjárás okozta hóolvadás, valamint a vízgyűjtő legnyugatibb részére jelzett csapadék következtében a vízutánpótlás várhatóan csak lassan csökken, ezért lassú apadásra számítanak a szakemberek a folyón. Budapestnél a vízszint 400 centiméter alá csökkenése a jövő hét második felében, csütörtök hajnalban valószínű.
A 400-46 centis vízállás semmilyen problémát nem okoz a városnak, de most azért van különös jelentősége, mert a Margit hídnál elsüllyedt Hableány kiemeléséhez maximum 420 centiméteres vízszintnél tudnak nekilátni. A szlovák vízügy segítsége hozzájárult az apadáshoz. Magyar kérésre szombat hajnalban négy órán keresztül másodpercenként ezer köbméter vizet tartottak vissza (a Dunából az Öreg-Duna szakaszára eresztették át Dunakiliti határában). Az intézkedés hatását szombat estére érte el Budapestet, a 14 órakor mért 478 centiméterhez képest vasárnap délben 463 centi volt a vízállás. Az azt megelőző 72 órában viszont 28 centit emelkedett a vízszint. Azt mindenesetre már bejelentették az illetékesek, hogy majd csak pünkösd után várható a roncs kiemelése. A Tiszán folytatódik az árhullám lassú levonulása, amelyet a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítanak. A folyón az árhullám Csongrádnál tetőzött. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt közölte, hogy a belvíz miatt igazgatóságuk nyolc belvízvédelmi szakaszán van készültség. Az elöntött terület kissé csökkent, jelenleg 2125 hektár.

300 ezer forintra büntették az agárdi fürdőt, mert kiküldtek egy sztómazsákos beteget

Publikálás dátuma
2019.06.09. 10:14

Fotó: Lehotka László / MTI
A fürdő azzal érvelt, hogy a vendég utcai ruhában fürdött, pedig csupán azért viselt pólót, hogy a sztómadugót eltakarja a többi fürdőző elől.
Az agárdi fürdő  2017-ben kitessékelt a vízből egy beteget, aki évek óta végleges bélkihelyezéssel él, ezért sztómazsákot kell viselnie. A beteg fehér pólóban, a zsákot diszkréten takarva és mindenféle szennyezést megakadályozó sztómadugóval járt fürdeni – írja az Index. Ám egy alkalommal egy másik fürdőző panaszkodott a jelenlétére, ezért a fürdő két alkalmazottja felszólította, hogy hagyja el a medencét, hozzátéve, hogy a jegy árát azonban visszakaphatja. A beteg nem hagyta annyiban a dolgot és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult (EBH), mert szerinte a fürdő
azzal, hogy megtagadta tőle a szolgáltatás nyújtását, egészségi állapota miatt vele szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

A hatóság eljárást indított, többeket meghallgatott és végül a sztómás betegnek adott igazat. Az eljárás során kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy: 
„a kérelmezőtől a fürdő az egészségi állapota, azaz a sztóma, illetve az ezzel szükségképpen együtt járó sztómaeszköz viselése miatt tagadta meg a szolgáltatás nyújtását."

A szolgáltatás megtagadását a fürdő közegészségügyi-higiénés, valamint esztétikai szempontokkal indokolta, de a hatóság arra jutott, hogy a sztómával élő emberek a napjainkban rendelkezésre álló, szagokat át nem eresztő, könnyen kezelhető, kisméretű, a bőrön jól rögzülő sztómaeszközök, illetve a megfelelő bőrápolási termékek használatával, a szükséges információk és a sztóma mindennapi kezelésében szerzett gyakorlat birtokában lényegében teljes életet élhetnek. Ezen túl, a hatóság figyelembe vette a kérelmező háziorvosának a nyilatkozatát arról, hogy a kérelmező tájékozott
a sztómaviseléssel kapcsolatban és felelősségteljesen kezeli, a sztómazsákot, illetve a fürdőzéshez kifejezetten ajánlott, nagyobb biztonságot jelentő sztómadugót.

Az agárdi fürdő azzal érvelt, hogy a vendég utcai ruhában fürdött, noha a fehér póló kifejezetten a többi vendég komfortérzetét volt hivatott szolgálni, vagyis a sztómadugót takarta el. A hatóság megállapította, hogy a fürdőt üzemeltető cég a kérelmezővel szemben egészségi állapota miatt megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A  fürdő 300 ezer forint bírságot kapott. 
A fürdőt üzemeltető ezek után a hatóság döntésének a felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Törvényszéktől, az erre irányuló keresetet a Törvényszék elutasította.

Szerző
Frissítve: 2019.06.09. 12:08

Baleset miatt nem jár a vonat Vásárosnamény és Záhony között

Publikálás dátuma
2019.06.09. 09:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Személyvonattal ütközött össze egy autó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvarsánynál vasárnap reggel. Záhony és Vásárosnamény között szünetel a vasúti forgalom. Az autóban utazók közül egy ember könnyebben megsérült, a vonat tizenöt utasa sértetlen maradt - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t. A Mávinform azt közölte, hogy a helyszínelés ideje alatt Vásárosnamény és Záhony között szünetel a forgalom, "pótlóbuszok forgalomba állításán dolgozik a vasúttársaság". A Nyíregyháza-Vásárosnamény vonalon egy-másfél órás késésekre kell számítani. 
Szerző
Témák
vonat baleset