„Nem érdekel más, csak a Diósgyőr...” - de azért jól jönne egy nyugodt szezon

Publikálás dátuma
2019.06.12. 10:00

Fotó: Vajda János / MTI
A labdarúgócsapat szurkolói jóban-rosszban kitartanak az együttes mellett, de örülnének egy nyugodt szezonnak, amikor nem kell a kieséstől rettegniük.
A Diósgyőr nem egy csapat. A Diósgyőr egy életérzés, egy küzdelem, ha úgy teszik folytonos szerelem, ami akkor is nagy lángon ég, ha olykor viszonzatlan marad. Tizenháromezer szurkoló, néha sírva, depresszióba zuhanva várja, hogy újra éghessen a lelke, és újra zúghasson a dal: „nem érdekel más, csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr” - nagyjából így foglalható össze az ország egyik legnagyobb szurkolótáborának „ars poetica-ja.”
„Gyötrelmeinket fokozza, hogy az utóbbi három évben a miskolci focisták alaposan próbára tették rajongóik idegrendszerét, s rendre az utolsó pillanatban dőlt el, kiesik-e a csapat az NB-I-ből vagy sem. Ennek ellenére nemigen találni olyan miskolcit, vagy a város környékén élőt, aki ne lenne DVTK-s: ha ő maga nem is, valamelyik családtagja biztosan – mondta lapunknak Erdei Sándor, alias „Rokker Zsoltti” humorista, aki hozzátette: büszkék a futballcsapatra, kijárnak a meccsekre, bár azt megköszönnék, ha nem mindig az utolsó fordulóban kellene halálra izgulniuk magukat a bent maradásért, mint az a legutóbbi három évben történt. Szavai szerint idén a női csapat jobban elkényeztette a szurkolókat, hisz az élmezőnybe focizta magát. - Megérdemelnénk, hogy legalább a középmezőnyben végezzen a csapat, sőt, talán azt is, ha ilyen értelemben visszatérnének a hetvenes évek, amikor a magyar válogatottban olyan miskolciak szerepeltek, mint Veréb Gyuri, Tatár, Oláh Feri.” 
„Fussatok a pénzetekért, amíg nem az életetekért kell!" – a korábbi években volt, hogy ezt írták molinókra a nézők, akik amilyen haraggal fogadták akkor az „eltáncikált” meccseket, olyan hálásak, ha győzelmet kapnak, vagy legalábbis azt látják: a csapat az utolsókig kihajtotta magát.
„Itt minden melós naponta megküzd azért a százötvenezer forintért, amit a gyárban megkeres, joggal várja el, hogy a focistái ugyanezt tegyék a pályán – hallottuk egy nyugdíjas olvasztártól. 
Hasonlóan fogalmazott Varga László miskolci országgyűlési képviselő is, aki óvodás kora óta jár rendszeresen a meccsekre, azóta, hogy édesapja először kivitte magával. Szavai szerint a Diósgyőr mindig a „lázadás” csapata volt, a vidéki klub, amelyiknek meg kellett harcolnia mindenért: a klubra ugyanis nem hullik a tao-támogatás, mint az úgynevezett NER-közeli csapatokra. 
„Az sem segít, hogy a kisebbségi tulajdonost képviselő fideszes városvezetés sem támogatja teljes mellszélességgel a csapatot, merthogy a tulajdonos (a Népszavát is megvásárló Leisztinger Tamás - a szerk.) nem az ő „almukból” való: vagyis a fiúknak egy kicsit ellenszélben kell küzdeniük, míg a többieknek hátulról passzátszelet fújnak” – mondta egy másik rajongó. Mindjárt hozzá is tette, hogy ezért ősszel olyan polgármestert kellene választania a városnak, akinek mellkasában „valódi diósgyőri szív dobog”. Hogy milyen ez a „szív”, arra a kérdésre a csapat rajongói oldalán talált, „Mama Tanya” néven jegyzett szurkolónak a sorsdöntő meccs előtt íródott néhány sora felel: „hányszor kullogtunk földig érő orral haza? Miattatok! De mégis mentünk mindig és mindig veletek. Védtük a címert, a Diósgyőr nevet, a hűségünket, a szenvedélyünket. Most is menni fogunk, sokan, nagyon sokan. Mert ünnepelni akarunk, tombolni a sikerért és élvezni a győzelem mámorát. Figyelsz, diósgyőri futballista? Nem miattatok megyünk tizenháromezren. A Diósgyőrért megyünk! Mi megtesszük a dolgunk, mert olyan szurkolást hallasz majd, mint még soha!”

Csodával határos

A DVTK megmenekülése a kiesés elől azért volt csodával határos a 2018/19-es szezonban, mert az egész bajnokság alatt nem állt előrébb az együttes a kilencedik helynél, az utolsó három fordulónak a kiesést jelentő tizenegyedik pozícióból vágott neki a csapat. Mivel három élklubbal kellett még játszania - hazai pályán a végül második MOL-Vidivel, utána idegenben a harmadik Honvéddal és a végén hazai pályán az ötödik Újpesttel -, a kiesés elől menekülni próbáló csapatok közül a Diósgyőrnek jutottak a legnehezebb ellenfelek, ezért szinte mindenki biztosra vette, hogy a miskolci egylet esik ki a bajnokság végén a Haladás mellett, amelynek búcsúja már korábban eldőlt. Ám a miskolciak 2-1-re nyertek a Vidi ellen, utána 4-4-et értek el a Honvéd ellen, az utolsó fordulóban pedig 3-0-ra legyőzték az Újpestet: így sikerült elérni a bennmaradást jelentő tizedik helyet és kiesett a Haladás mellett a tizenegyedikként záró MTK.  

Szerző

Győzelem Wales ellen, a magyar válogatott első a csoportban

Publikálás dátuma
2019.06.11. 22:54

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hajtós, élvezetes meccsen Wales elleni győzelemmel folytatta az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar labdarúgó-válogatott Budapesten.
Két rém kellemetlen, de a magyar remények szerint nem döntő fejlemény előzte meg a meccset. Egy: háromezerrel kevesebb szurkolót engedhettek be a Groupama Aréna nézőterére, mert az UEFA a márciusi szlovák–magyar Eb-selejtezőn tapasztaltak miatt szektorbezárással sújtotta a magyar szövetséget. Az ok: egy magyar szurkolói csoport rasszista és szlovákokat sértő jelszavakat skandált, valamint károkat okozott a nagyszombati stadionban, pirotechnikai eszközöket használt és tárgyakat dobált a pályára. Kettő: szövetségi kapitánya, Marco Rossi nélkül kellett játszania a válogatottnak, mivel az olasz mestert a szombati, Azerbajdzsán elleni bakui meccs hajrájában a holland bíró elküldte a kispadtól. Az eltiltást amúgy Rossi elfogadta, egyúttal jelezte: súlyos bírói hibának tartja a történteket. A mestert Cosimo Inguscio helyettesítette, aki nem először meccselt Rossi helyett, az észtek elleni Nemzetek Ligája-találkozón is ő irányította a válogatottat – miután Rossi akkor is eltiltott volt. A walesi válogatott eddig ötven százalékkal tolta a csoportban, nyert a szlovákok ellen, kikapott a horvátoktól. Mi ellenben a forduló előtt (leírni is katarzis…) jobb gólarányunkkal vezettük az E-csoportot! Óvatosan indult a parti, mígnem negyedóra múltán Dzsudzsák a horvátok elleni első gólt idéző módon, azt egyenesen lekopírozva ugratta ki Szalait, aki Holendernek erőből középre vágta, de a centerező társ egy hajszállal lemaradt a beadásról. Élénkült az iram, és a magyar csapat volt az aktívabb: előbb Lawrence lövését fogta magabiztosan Gulácsi kapus, majd Pátkai dobta fel magát a levegőbe, de nem találta el a labdát ollózás közben: ha sikerül, káprázatos lett volna. Aztán megint Dzsudzsák küldött a walesi kapu elé egy szabadrúgást, de Szalai pechjére az ötös magasságában rosszul vette le a labdát.  
És Orbán megrezegtette végre a walesi hálót – igaz, csak az oldalhálót… Dzsudzsák beadását az ötösről fejelte oda. De kevésen múlt a következő akció is, Szoboszlai kétszer került helyzetbe. Az első félidőben egyetlen kérdés maradt megválaszolatlanul: hol van Gareth Bale, a Real Madrid világsztár támadója? A válasz: a nem túl agilis szélsőt szépen levette a magyar védelem. Aztán a fordulás után Szoboszlai a tizenhatoson vonalán mellel levette, a felpattanót kapásból tényleg egy csecsemőtenyérnyivel rúgta fölé. A legnagyobb helyzetet aztán Bale hagyta ki, óriási mázli, hogy az üresen kapott labdát rosszul találta el, így Gulácsi le tudta halászni a gólvonal felé pörgő labdát. Aztán egy szögletet kapura fejeli Baráth, de a walesi védő szó szerint a gólvonalról mentett! Érett a magyar gól és meg is lett: Szalai birkózott középen, de legyűrték, a labda viszont kis szerencsével Pátkai elé került, aki bevágta (1-0)! A vége hősies védekezéssel telt, de meglett! Nyert Magyarország. A csoport másik keddi mérkőzésén Azerbajdzsán Szlovákiát fogadta: a vége megrázó kiütés, a szlovákok idegenben is 1-5-re nyertek.  
A csoport állása: 1. Magyarország (4 meccs) 9 pont 2. Szlovákia (3) 6, 3. Horvátország (3) 6, 4. Wales (3) 3, 5. Azerbajdzsán (3) 0.
Témák
futball
Frissítve: 2019.06.12. 06:11

Tovább forrnak az indulatok a Forma 1-ben a Kanadai Nagydíj után

Publikálás dátuma
2019.06.11. 21:04

Fotó: HOCH ZWEI / AFP
Sokan nehezen emésztik Vettel büntetését.
Egy kormány-, és egy fejmozdulat miatt voltak kénytelenek megbüntetni a versenybírók Sebastian Vettelt a vasárnapi Kanadai Nagydíjon – állítják brit sajtóorgánumok. A meg nem nevezett forrás szerint a montreali stewardok minden felvételt megvizsgáltak, és azt látták, hogy a négyszeres világbajnok irányba állította az autót, s balra kormányzott, hogy kövesse a pálya ívét, ám később engedte azt jobbra sodródni, így pedig blokkolta Lewis Hamilton útját. Emellett egy fejmozdulat is arra utalt, hogy a tükörben ellenőrizte, a brit útjába került-e.
Kanadában Emanuele Pirro, Gerd Ennser és Mathieu Remmerie alkotta a versenybírák csapatát, közülük végül előbbi törte meg a csendet azt követően, hogy sokan megkérdőjelezték a büntetés jogosságát.
„Szerencsére sok együtt érző véleményt is kaptam a Forma-1-ben és máshol versenyző pilótáktól” – mondta Pirro, hozzátéve, hogy aludni sem volt képes a futam utáni éjszaka. „Az persze fájt, amit a sport nagyságai, Mario Andretti és Nigel Mansell mondtak, ám a világ és az autóversenyzés megváltozott az ő idejük óta. Rengeteg lépés történt a biztonság érdekében, és a versenybíróknak is ennek szellemében kell eljárniuk” – magyarázta az olasz szakember, aki 1989 és 1991 között 37 F1-es futamon állt rajthoz a Benetton és a Scuderia Italia színeiben.
A Nagydíj-versenyzők Szervezetének elnöke, a korábbi F1-es pilóta, Alexander Wurz szerint következetes a sportág, de nem ért egyet az iránnyal, amelyet a szabályozás terén az Forma-1 követ.
„Gondoljunk bele, hányszor van, hogy valaki egy sikánnál levágja a kanyart, majd visszatér a pályára, és ha elkezdjük az összeset vizsgálni, hirtelen egy PlayStation-játékban találjuk magunkat, ami nem jó irány" – magyarázta.
Szerző
Témák
Forma-1