Előfizetés

Hízásra hajlamosít a bekapcsolt tévé melletti alvás

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.12. 09:04

Fotó: Frédéric Cirou/PhotoAlto / AFP
Az éjszaka mesterséges fény mellett alvó nők hajlamosabbak a hízásra – állapították meg amerikai kutatók. A fények kikapcsolása csökkentheti a túlsúlyossá válás kockázatát.
A JAMA Internal Medicine című tudományos lapban megjelent kutatás az első, amely összefüggést talált a televízió vagy egyéb fény hatásának való éjszakai kitettség és a nők hízása között. Az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) tudósai több mint 43 ezer, 35-74 év közötti nőt vizsgáltak. A résztvevők egyike sem dolgozott éjszakai műszakban, nem volt szív- és érrendszeri vagy rákbetegsége. A nőket a mesterséges fénynek éjszaka való kitettség (ALAN) mértéke alapján osztályozták, ez az osztályozás a halvány éjszakai jelzőfénytől és kijelzős óráktól az utcáról beszűrődő lámpafényen át a televízióig vagy szobán belüli lámpafényig terjedt. 
Az eredmények szerint a halvány éjszakai jelzőfény nem áll kapcsolatban a hízással, de azok a nők, akik lámpa vagy televízió mellett aludtak, 17 százalékkal nagyobb eséllyel híztak legalább öt kilogrammot a vizsgálat időszakában. Mintegy hat éven át követték figyelemmel a nők testsúlyának változását.
„Bár a rossz minőségű alvás önmagában összefüggésben van a túlsúllyal és az elhízással, nem magyarázza a kapcsolatot a mesterséges fény melletti alvás és a hízás között”

– mondta el a kutatásban résztvevő Dale Sandler, az NIEHS munkatársa.

A kutatók kiemelték, csak kapcsolatot találtak az éjszakai fény és a hízás között, bizonyítani nem tudják, hogy az éjszaka fény hatásának való kitettség okozza a hízást vagy túlsúlyt, de a kutatás növeli azon bizonyítékok sorát, amelyek a sötétben való alvást támogatják. A jelenség vizsgálatához további kutatásokra van szükség.
Az emberek genetikailag a természetes környezethez alkalmazkodtak, amelyet a napközbeni világosság és az éjszakai sötétség jellemez. Az éjszakai világosság ezért úgy változtathatja meg a hormonokat és más biológiai folyamatokat, hogy növeli az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a túlsúly. A korábban állatokon végzett kutatások is azt sugallták, valamint a nőkön végzett tanulmány is arra utal, hogy az éjszakai fény megzavarja az alvási és cirkadián ritmust, megváltoztatja az evési szokásokat és elősegíti a súlynövekedést - írják a kutatók.

Véletlenül derült ki, gyógyszer lehet a kávé

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.11. 14:13

Fotó: Benoit Bacou/Photononstop / AFP
Napi két eszpresszó hatásosságát sikerült egy véletlen teszttel alátámasztani: egy 11 éves francia kisfiú ritka, örökletes, gyógyíthatatlan betegségének, a diszkinéziának a tüneteit szüntette meg a kávé.
A kisfiú betegségét egy évvel korábban diagnosztizálták - olvasható az Annals of Internal Medicine belgyógyászati szaklapban.
"Annyira ritka a kór, hogy nem tudjuk, hányan szenvednek tőle, egymillió születésből talán egy babát érint"

- mondta Emmanuel Flamand-Roze, a gyerek egyik orvosa, párizsi Pitié-Salpetriere kórház munkatársa, a cikk szerzője.

  Az akaratlan, céltalan mozgásokkal és fájdalmas izomgörcsökkel járó diszkinézia ellen jelenleg nincs orvosság.
"A kisfiú nem tudott se kerékpárral, se gyalog iskolába járni, bármikor jöhetett egy roham, amikor lába, karja, arca rángatózni kezdett"

- tette hozzá.

A gyereknek kávét írtak fel a tünetekre. Már évek óta így tesznek, mivel más páciensek azt mondták, nagyon hatásos az izomrángás ellen - magyarázta az orvos.
A madagaszkári származású szülők nem voltak meglepve, a kutatók szerint ugyanis ott más bajokra is fogyasztanak kávét. A kezelés idején a kisfiú reggel és este ivott egy-egy csésze eszpresszót, ami gyorsan hatott, szinte azonnal megszüntette az akaratlan izommozgásokat, hatása hét órán át tartott.
Pár hét után azonban a szülők újra orvoshoz mentek, mert egyszer csak visszatértek a tünetek. Négy nap kellett, hogy észrevegyék, hol hibáztak: véletlenül koffeinmentes kávékapszulákat vásároltak, a gyerek ezután újra izomgörcsöktől szenvedett. Amint újra koffeines eszpresszót itattak vele, a tünetek megszűntek. Flamand-Roze szerint az eset "egyike azoknak a hihetetlen szerencsés véletleneknek, amelyek újra és újra megesnek az orvostudomány történetében" és elősegítik a tudományos fejlődést.
A szülők tudtukon kívül úgynevezett kettős vak tesztet végeztek el. Ez azt jelenti, hogy se a teszt vezetője, se az alanya nem tudta, hogy a próba alatt mikor alkalmazták az orvosságot és mikor a hatóanyag nélküli, de külsejében a gyógyszerrel megegyező, úgynevezett placebót. Azzal, hogy egyszer véletlenül koffeinmentes kapszulát vásároltak, bebizonyították a szer hatásosságát a diszkinézia azon fajtája ellen, amelyet az ADCY5 elnevezésű gén mutációja okoz. A gén normális esetben egy olyan enzim előállításában vesz részt, amelyik az izomösszehúzódások irányítását segíti. A gén mutációja azonban ezt megakadályozza, viszont a koffein át tudja venni a szerepét.
Mivel a kór rendkívül ritkán fordul elő, nehéz elegendő számú résztvevőt találni a gyógyszertesztekhez, nem beszélve arról az etikai problémáról, hogy a tesztekben részt vevő, placebót kapó betegek szenvednének a próba idején is.

Milliók halhatnak meg évente, mert nem esznek elég gyümölcsöt

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.11. 14:07

Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa Picture-Alliance / AFP
Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.
 A tanulmány első eredményeit az amerikai táplálkozástudományi társaság (American Society for Nutrition) Baltimore-ban jelenleg is folyó éves konferenciáján mutatták be - írta a Phys.org portál. A tudósok becslései szerint a világon hét szív- és érrendszeri halálozásból egyet okozhat a nem elegendő gyümölcs és 12-ből egyet a kevés zöldség fogyasztása. 2010-ben majdnem 1,8 millió szív- és érrendszeri halálozás az alacsony gyümölcsbevitel, egymillió az alacsony zöldségbevitel számlájára volt írható kutatók szerint. Az ideálisnál kevesebb gyümölcs fogyasztása miatti halálozás majdnem duplája volt az alacsony zöldségbevitel miatti halálozásnak.
"Eredményeink az egész világon a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére buzdítanak, ezzel csökkenne a megelőzhető halálozások száma"

- mondta Victoria Miller, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

 A gyümölcsök és a zöldségek kitűnő rost-, kálium-, magnézium- és antioxidáns-források, ezekről kimutatták, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. A friss zöldség és gyümölcs emellett javítja a bélbaktériumok állapotát és összetételét. Akik többet esznek belőlük, kisebb eséllyel híznak el, ami szintén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
"A táplálkozástudomány eddigi prioritása az egész világon az elegendő kalória- és vitaminbevitel, valamint a hozzáadott só- és cukormennyiség csökkentése volt. A tanulmány rávilágít, hogy a fókuszt át kell helyezni a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztására, ezzel elképesztő mértékben javítható a Föld népességének egészsége" - tette hozzá Dariush Mozaffarian, a tanulmány másik szerzője. 
A tudósok a táplálkozási irányelvek és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatai alapján az optimális napi gyümölcsfogyasztást 300 grammban, vagyis két kisebb almányi mennyiségben határozták meg. A napi optimális zöldségfogyasztás 400 gramm, vagyis nagyjából három csésze nyers répának megfelelő mennyiség lenne.
113 országra - a világ népességének 82 százalékára - kiterjedő étrendfelmérések és az országonként rendelkezésre álló élelmiszerek alapján megbecsülték az egyes országok zöldség- és gyümölcsfogyasztását, majd összevetették az egyes országok halálozási okainak adataival, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elégtelen zöldség- és gyümölcsbevitel okozta kockázatával. 
A 2010-es adatok alapján a tudósok úgy kalkuláltak, hogy a világon évente majdnem 1,3 millióan halnak meg stroke-ban és több mint 520 ezren szívkoszorúér-betegségben, ami a kevés gyümölcsfogyasztás számlájára írható.
Az elégtelen zöldségbevitel nagyjából 200 ezer stroke-os és több mint 800 ezer szívkoszorúér-betegség miatti halálozás hátterében állhatott a kutatók becslései szerint.
A hatás azokban az országokban volt a legerőteljesebb, ahol a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották. Dél- és Kelet-Ázsia, valamint Fekete-Afrika országaiban kevés gyümölcsöt fogyasztottak és magas volt az ehhez kapcsolható, stroke miatti halálozás. Közép-Ázsiában és Óceániában az alacsony zöldségfogyasztás és a szívkoszorúér-betegségek összefüggését mutatták ki.
Az Egyesült Államokban évente 82 ezer halálozás kapcsolható az alacsony zöldségbevitelhez és 57 ezer az elégtelen gyümölcsfogyasztáshoz. Amerikában és az egész világon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot. A férfiakat erőteljesebben sújtja az alacsony zöldség- és gyümölcsbevitel miatti szív- és érrendszeri halálozás, a kutató szerint azért, mert a nők általában több zöldséget és gyümölcsöt esznek.