A fideszes többség leszavazta az otthonápolási díj emelését

Publikálás dátuma
2019.06.12. 15:32

Fotó: Tóth Gergő
Marad a havi 38, illetve az 58 ezer forint.
A kormánypárti többség nemmel szavazott Ungár Péter, LMP-s képviselő javaslatára, amely arról szólt, hogy emeljék fel 100 ezer forintra az otthonápolási díj minden formáját – közölte az ellenzéki politikus. Ungár emlékeztet, hogy így azon emberek jelentős része, akik otthonápolást vállalnak, továbbra is 38 és 58 ezer forintot fognak kapni. – Ez a pénz semmire nem elég. A gondoskodásra szorult ellátására sem, de arra sem, hogy pótolja azt a bevétel kiesést, amit az otthonápoló egyéb munkával meg tudna keresni – fogalmazott. Az LMP-s politikus szerint a Fidesz elárulta azt a több tízezer magyart, akik „0-24 órában dolgoznak, nem mehetnek szabadságra, nem váltják fel őket és a teljes életüket a gondozásra fordítják.” – Folytatni fogjuk a társadalmi nyomásgyakorlást, amíg minden otthonápolást végző magyar embert meg nem becsül az állam – ígérte Ungár.
Szerző
Témák
otthonápolás

Lovász László: az MTA nem tud Bécsbe költözni

Publikálás dátuma
2019.06.12. 14:59

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormány javaslatai a tudományos intézményrendszer átalakítására fenyegetést jelent az akadémiai szabadságra és a kutatói autonómiára.
 A nemzetközi sajtó előtt ismertette szerda délután a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) körül kialakult helyzetet Lovász László. Az MTA elnöke azzal kezdte beszámolóját: a sajtótájékoztató időpontjának különös aktualitást ad, hogy egy éve éppen ezen a napon, június 12-én kapták kézhez az Akadémia átalakítását célzó törvénytervezetet, melynek szakmai véleményezésére 54 percet adott a javaslatot kidolgozó Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). - Azóta számos egyeztetésen vagyunk túl, de a minisztérium tárgyalási módszerei igencsak megkérdőjelezhetőek – mondta Lovász. Szerinte aggályos, hogy az ITM képviselői egyszer sem tudtak érdemben válaszolni arra, mi szükség van a kutatóintézet-hálózat leválasztására, az elmúlt egy évben még csak egy stratégia sem készült a kormány terveinek alátámasztására. Noha a kormány részéről többször elhangzott az a szándék, hogy erősítenék Magyarország innovációs teljesítményét, Lovász szerint az eredmények attól nem lesznek jobbak, hogy nagyobb kormányzati  kontroll alá helyeznek egy egyébként sikeresen működő kutatóhálózatot. Különösen úgy, hogy a kutatóintézetek alapfinanszírozásának biztosítására a tervezet nem ad semmilyen garanciát. Lovász hangsúlyozta: ha a kormány tervei megvalósulnak, a társadalomtudományi kutatások lesznek a leginkább fenyegetettebbek. - A társadalomtudományi kutatások eredményei gyakran nem vetnek jó fényt az éppen aktuális politikára. Pedig ezek a kutatások kritikával élnek, amire tanácsként, iránymutatásként kellene tekinteniük a politikusoknak, nem pedig támadásként – fogalmazott az MTA elnöke. A sajtótájékoztatón képviseltették magukat a Reuters, a Bloomberg, az AP, az APA, az AFP hírügynökségek, valamint számos európai sajtóorgánum, mint a Die Welt, az ARD, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Guardian. Megfigyelőként jelen volt az Európai Bizottság, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy-egy képviselője is. Arra az újságírói kérdésre, a CEU-hoz hasonlóan nem tudnának-e nemzetközi szinten is nagyobb támogatást szerezni, Lovász úgy felelt: az MTA helyzete különbözik a CEU-étól, Magyarország egyik legrégebbi intézményeként pedig elsősorban a magyar társadalom támogatására lenne szükségük. - Továbbá mi nem tudunk Bécsbe költözni – tette hozzá. Mivel az Országgyűlésben épp ma van az MTA sorsát meghatározó törvényjavaslat általános vitája, Lovász László levelet küldött a parlamenti frakcióvezetőknek is. Arra kéri a politikusokat: fontolják meg, hogy a törvénytervezet jelen formájában alkalmas-e elfogadásra.

"Nem adhatom fel"

Amíg úgy látom, van esély arra, hogy elérjek valamit kollégáink munkafeltételei, a tudományos kutatások függetlensége érdekében, addig nem adhatom fel – mondta lapunknak Lovász László, a  nemzetközi sajtótájékoztató után. Lovász László szerint az ITM érve és kidolgozott stratégiája sincs a kutatóhálózat kiszervezése mellett.  Az elnök szerint az Akadémiának pártpolitikától függetlenül sok barátja van, annak ellenére is, hogy az utóbbi időben egyesek azzal támadták őket, hogy „az MTA politizál”. – Azoknak, akik így próbáltak megalapozatlan érvekkel befeketíteni minket, valamilyen hátsó céljuk volt. Most ezeket a téveszméket is meg kell próbálnunk eloszlatni – mondta.  

Alkotmánybírósághoz fordulnak

Noha a törvényről június végén születhet végleges döntés, Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerdán bejelentette: pártja parlamenti frakciója az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA-t érintő törvénymódosítás miatt. Szerinte amit a kormány az Akadémiával tervez, „brutális támadás” a magyar tudománnyal szemben. A Demokratikus Koalíció pedig a javaslat visszavonását és Palkovics miniszter lemondását követeli.
Szerző
Témák
MTA
Frissítve: 2019.06.12. 17:55

Még tárgysorozatba sem vették a fideszesek a gyermekes családok kilakoltatásának tilalmát

Publikálás dátuma
2019.06.12. 14:36

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A párt már többször megakadályozta a törvénymódosító javaslat tárgyalását.
Az országgyűlési képviselők 54 igen, 112 nem szavazattal és 1 tartózkodással elutasították az Országgyűlésben az A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület közös törvénymódosító javaslatának tárgysorozatba vételét – vette észre a Mérce. A törvényjavaslatot Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, valamint frakciótársai, illetve Szabó Szabolcs és Szél Bernadett független, valamint Csárdi Antal LMP-s képviselő nyújtották be. A portál felidézi: az AVM 2018 elején indított egy kampányt a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen #stopkilakoltatás néven. Az ellenzéki pártok által is támogatott törvénymódosító javaslat tárgyalását már több alkalommal is megakadályozta a Fidesz: képviselői egyszerűen nem mentek el a témában összehívott rendkívüli ülésre vagy leszavazták, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a kérdésről. A Párbeszéd kezdeményezésére azonban a parlament rendes ülésszakában tárgyalták a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, így gyakorlatilag minden országgyűlési képviselőnek szavaznia kell a kérdésről. A benyújtott javaslat értelmében
  • a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lett volna megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és
  • az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lett volna lehetőség abban az esetben, ha az az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.
Szerző
Témák
kilakoltatás
Frissítve: 2019.06.12. 15:09