Kalandozások Jézussal

Publikálás dátuma
2019.06.13. 10:35

Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF / AFP
Jézusról persze lehetne írni úgy is, hogy a szerző nem jár Izraelben, de én újságíró vagyok, nem tudós, nem is szépíró – jellemzi magát könyve előszavában Nagy Károly. Szerinte jót tehetnek az ügynek a szubjektív benyomások, amelyeket vallásokról és vallásos emberekről, a zsidó, muszlim és keresztény Jeruzsálemről, a zarándokok járta tájakról és templomokról, vagy akár a Genezáret-tóról szerzett. A történelemmel és vallásokkal is elmélyülten foglalkozó Nagy Károly, aki a Magyar Távirati Iroda külpolitikai újságírójaként vonult nyugdíjba, „riportszilánkokat" is beépített Élt egyszer egy Jézus című mostani könyvébe. Jól tette. Az impozáns lexikális tudásról tanúskodó, sűrű szöveget élettel telítik a személyes élmények. Az egész úgy indult, hogy véletlenül megint kezébe került Vermes Géza klasszikussá vált műve, a magyarul 1995-ben megjelent A zsidó Jézus. Elolvasta újra, és érdekelni kezdte Jézus személye. Márpedig – állapította meg Nagy Károly – „ha valami felcsigázza az érdeklődésemet, akkor kutatni kezdek, és ha már kutatok, többnyire késztetést érzek, hogy írjak róla". A könyv alcíme – Kirándulás a zsidó-keresztény ókorba – kicsit megtéveszti az olvasót. Bár a bibliai események és azok lehetséges magyarázatai valóban jelentős részét adják a kötetnek, a tartalom ennél jóval szerteágazóbb, és távolról sem csupán az ókorra korlátozódik. Visszatérően szó esik napjaink Izraeljéről, de a szerző – megannyi más téma mellett – kitér a Jézus-hívő zsidókra, az ateizmus filozófiájára, sőt még Dan Brown világhírű fikciós regényére, A Da Vinci-kódra is. Többféle műfajt ötvöző könyvében a vallástörténeti barangolásokon túl Nagy Károly beszámol az általa érdekesnek tartott, gyakran máig lezáratlan tudományos, teológiai vitákról is. Az esetek egy részében állásfoglalás nélkül felidézi a különböző nézeteket, vagy óvatosan jelzi kétségeit. A torinói halotti lepelről folyó polémia összegzéseként rögzíti például: egyelőre nincs rá cáfolhatatlan bizonyíték, hogy a lepel Jézus testét takarta volna. Más esetekben, amikor nyilvánvaló sületlenségek kerülnek terítékre, markánsabban fogalmazza meg véleményét. Mit lehet kezdeni azzal a hagymázas állítással, hogy Jézus „pártus herceg", szegről-végről tehát magyar volt? Nagy Károly nem akarja túlbonyolítani a dolgot. Közlése szerint a második világháború után emigrációba kényszerült magyar szélsőjobboldal némelyik tagja, akinek a tengerentúlon nem jött össze a karrier, nekilátott „új őstörténetet fabrikálni népünknek". Egyébként pedig az a legkevesebb, hogy Jézus magyar volt – jegyzi meg a szerző. Hiszen egyesek odáig mennek, hogy a magyarokat a világűrből érkeztetik, és tőlük származtatják az egész emberiséget.
Szerző
Témák
Jézus

Új helyszínre költözött a Volt Fesztivál

Publikálás dátuma
2019.06.12. 19:29

Fotó: Hölvényi Kristóf
Azért Sopront nem hagyta el.
Idén új helyre, az eddigi kempingtől keletre, a soproni Lővérekbe költözik a június 26-29 között megrendezendő, 27. Telekom Volt Fesztivál – derült ki a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, három éve a Modern Városok Program kapcsán Orbán Viktor javasolt Sopronnak egy „szabadtéri fesztiválhelyszínt”. A kormány ezt egymilliárdos támogatással nyomatékosította, amiből közművesítették a területet. Tavaly év végén a szervezők tíz éves megállapodást kötöttek a várossal, és Sopron tíz évre át is adta a területet a fesztiválnak. Lobenwein Norbert főszervező – aki üzlettársával, Fülöp Zoltánnal együtt áttételes résztulajdonos a rendezvény mögött álló Sziget Zrt.-ben is – kérdésünkre megerősítette: az új helyszín az eddigiekhez hasonlóan részben Natura 2000-es terület, aminek figyelembe vételével állandó épületet nem is alakítanak ki. Bár az új helyszín nem nagyobb az eddiginél, a jövőben további növekedésre is lehetőséget nyújt,  mivel nem tagolják fák – tette hozzá. A látogatottság tekintetében idén is hoznák az eddigi 150 ezres csúcsot. A cég nagy könnyűzenei rendezvényei – a Sziget, a Balaton Sound és a Volt – közül a leginkább ez utóbbit hangolják a magyar közönségízlésre. Idén többek között a Slipknot, Slash, az Ugly Kid Joe, a Black Eyed Peas, a Cypress Hill, a Papa Roach, Robin Schulz, Parov Stelar, a Nouvelle Vague és a 2 Unlimited játszik, számos más külföldi és magyar könnyűzenei és eltérő műfajú fellépő, illetve több egyéb soproni helyszín mellett. Honlapjuk szerint a bérlet a teljes rendezvényre most 38 ezer, a napijegy pedig 15 ezer forint. Ezek 14-e után 42 ezerre, illetve 16 ezerre nőnek.
Szerző

Klímariadó az ARCon

Publikálás dátuma
2019.06.12. 18:42

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
"Klíma. Dráma? Félsz tőle? Nem hiszel benne? Generálod? Túléled? A legnagyobb fenyegetésnek tartod? Vagy nem érdekel az egész? Te a szemednek hiszel vagy a propaganda sajtónak? A tényeknek vagy a szósöl trolloknak? Sokezer tudósnak vagy párszáz politikusnak?" - áll a 19. ARC közérzeti pályázat felhívásában, amely a KLÍMARIADÓ! címet viseli, és ennek megfelelően a klímaváltozást helyezi középpontjába. A jelentkezők ugyanakkor az alkotói szabadság jegyében e rendkívül aktuális témán kívül más ötletet is benyújthatnak a július 16-i határidőig. A szervezők emellett arra kérik az ARC iránt érdeklődőket, és a korábbi látogatókat, hogy támogatásukkal járuljanak hozzá a kiállítás megrendezéséhez, amelyhez még ötmillió forintra lenne szükségük. 
Szerző