Trump boldogan járatná le külföldről származó információkkal riválisait az elnökválasztási kampányban

Publikálás dátuma
2019.06.13. 07:24

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az elnök aznap mondta ezt, mikor fiát épp az orosz kapcsolatai miatt hallgatta meg a képviselőház hírszerzési bizottsága.
Donald Trump Elfogadná a belföldi politikai vetélytársait lejárató információkat, akkor is, ha külföldről származnának - és ezt maga az amerikai elnök jelentette ki az ABC televízióban szerda este sugárzott interjújában. Donald Trumpot a 2020-as elnökválasztási kampányról kérdezte a televízió riportere. Az elnök leszögezte: külföldről származó információk elfogadása nem minden esetben jelent külföldi beavatkozást az amerikai választási folyamatba. 
"Ez nem beavatkozás. Nekik megvan az információjuk, én pedig azt hiszem, elfogadnám"

- fogalmazott. Az elnök közölte azt is: ha így jutna politikai vetélytársait lejárató információkhoz, nem szükségszerűen tájékoztatná erről a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI). "Ha úgy gondolnám, hogy valami nem stimmel, akkor talán elmennék vele az FBI-hoz" - tette hozzá. Az újságíró, George Stephanopoulos - aki korábban Bill Clinton elnök kommunikációs igazgatója volt - további kérdéseire, hogy vajon kampánycsapata mit tenne, ha Oroszországból vagy Kínából kapna ellenfeleit lejárató információkat, elfogadná-e ezeket vagy egyenesen jelentené az FBI-nak, Trump azt válaszolta: "talán mindkettőt megtenném. Szerintem az ember meghallgathatja, abból még nincs baj". Hozzátette: "ha valaki felhívna egy külföldi országból, tegyük fel, Norvégiából, és azt mondaná, hogy kompromittáló információi vannak az ellenfelemről, akkor talán azt mondanám, rendben, szívesen meghallgatnám őket".
A riporter felidézte: Christopher Wray, az FBI igazgatója a minap egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy
az ilyen jellegű információkat a politikusoknak azonnal továbbítaniuk kellene az FBI-hoz.

Trump erre azt válaszolta, hogy "az élet nem így működik". Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a politikai vetélytársakról szóló kompromittáló információk gyűjtése az ellenfelet érintő kutatómunka rendszeres része, és a jelenlegi ellenzék képviselői ugyancsak rendszeresen művelik ezt vele kapcsolatban.
Az elnök interjújára néhány demokrata párti politikus azonnal reagált. Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője Twitter-bejegyzésben nevezte "sokkolónak" az elnök interjúját. Richard Blumenthal connecticuti szenátor pedig - szintén Twitteren - úgy fogalmazott, hogy az elnök szavai "Amerika legrémesebb rémálmát" testesítik meg. Joe Biden, a demokraták pillanatnyilag legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa mikroblogbejegyzésében azon véleményének adott hangot, hogy Trump "ismét örömmel üdvözöl külföldi beavatkozást választásainkba". Biden szerint az elnök kijelentései fenyegetést jelentenek a nemzet biztonságára.
Donald Trump kijelentései éppen aznap hangzottak el, amikor a legidősebb fiát, ifjabb Donald Trumpot a képviselőház hírszerzési bizottsága zárt ülésen hallgatta meg a 2016-os elnökválasztás idején oroszokkal tartott találkozóiról.

2016 júniusában ifjabb Trump New Yorkban olyan orosz állampolgárokkal folytatott megbeszéléseket, akik kompromittáló információkat ajánlottak fel Hillary Clintonról, a demokraták elnökjelöltjéről. A beszélgetés állítólag eredménytelenül zárult, mert ifjabb Donald Trump úgy ítélte meg, hogy az orosz ajánlat hamis és értéktelen.
Orosz hackerekhez fűződik különben Hillary Clinton levelezésének feltörése is, és már eddig sem kevés energiát fordítottak az amerikai hatóságok Trump megválasztása orosz hátterének kivizsgálására.

Reuters: Fontos uniós posztokról alkudoznak Budapesten

Publikálás dátuma
2019.06.13. 07:18

A visegrádi országok több beleszólást és pozíciót követelnek.
Budapesten ma egyeztetést tartanak a négy visegrádi kormány képviselői, hogy esetleg jelöltet állítsanak az öt vezető uniós posztra, írja a Reuters. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy lesz ilyen találkozó, de részleteket nem árult el, mármint hogy kik jöhetnek szóba a V4-ek számára a Bizottság, az Európai Tanács, az EP, az EKB és a Külügyi Szolgálat élére. Azt viszont közölte, hogy nem adnak ki sajtóközleményt sem. A négyek azért alkudoznak a tisztségek betöltéséről, mert azt szeretnék, ha az eddiginél nagyobb beleszólást kapnának az EU ügyeibe, miután azokat jó ideje leginkább Németország és Franciaország határozza meg. A PiS képviselője ugyanakkor nem számít arra, hogy a régiónak bármiféle fontos megbízatás jut ezúttal, de arra igen, hogy bevonják az egyes frakciók között folyó döntéshozatalba. A kérdéssel az egy hét múlva esedékes brüsszeli csúcson foglalkoznak érdemben.
Szerző
Frissítve: 2019.06.13. 08:14

Euronews: Senkit ne tévesszen meg Orbán Viktor és Gulyás Gergely, mert kutyából...

Publikálás dátuma
2019.06.13. 06:52

A Fidesznek esze ágában sincs változtatni politikáján, csak a kommunikációja épp idomul az aktuális helyzethez.
A Human Rights Watch európai igazgatója arra figyelmeztet: Európának nem szabad hagynia, hogy Orbán Viktor a bolondját járassa vele, mert a magyar kormány továbbra is fenyegeti az uniós értékeket. Az Euronews-nak nyilatkozó Philippe Dam hozzátette, senkit se tévesszen meg, hogy Gulyás Gergely a minap bejelentette a közigazgatási bíróságok felállításának elhalasztását, meg hogy a Fidesz nem csatlakozik a Matteo Salvini fémjelezte új, szélsőjobobldali szövetséghez Strasbourgban, mert kutyából nem lesz szalonna. A pártnak esze ágában sincs változtatni irányvonalán, továbbra is semmibe veszi az EU normáit. Annyi történt csupán, hogy az EP-választások eredményének láttán rájött: a Néppártban kell maradnia. Orbánnak jó oka van feltételezni, hogy Brüsszel nem hagyná annyiban a bíróságok függetlenségének aláásását, hiszen itt alapjogok kerülnének veszélybe. És Magyarország jogállami mérlege változatlanul azt mutatja, hogy igencsak sérültek az elvek. Például a gyülekezési szabadság, valamint a civil társadalom ügyében. A sajtót túlnyomórészt a hatalom ellenőrzi. A kormánypárti orgánumok rendszeresen támadják a civil szervezeteket, független újságírókat, illetve a bírálókat. A CEU kiűzése után továbbra is nagy veszély leselkedik a tanszabadságra, amit tanúsít az MTA kutató hálózata ellen kezdett akció. Hogy Orbán meggondolta magát Salvini kapcsán, az még nagyobb felelősséget ró a Néppártra. Remélhetőleg a Bölcsek Tanácsa észereveszi, hogy a Fidesz politikája nyomán leépült a demokrácia, megerősödött viszont a gyűlölet propaganda, és súlyos támadások érik az unió értékeit, illetve jogait. De az EU-intézményeknek ettől függetlenül is fenn kell tartaniuk a nyomást Budapestre, hogy adja fel eddigi irányvonalát. Végre sort kell ejteni a hivatalos meghallgatásra a magyar, illetve a lengyel helyzet ügyében a 7-es paragafus alapján. A finn elnökség részéről elsőbbséget kell adni ennek a kérdésnek. Az európai vezetőknek nem szabad semmi kétséget hagyniuk afelől, hogy lépnek, amikor közös értékek forognak kockán.
Szerző
Frissítve: 2019.06.13. 07:07