OBH;Handó Tünde;OBT;

OBT: Handó Tünde teljesen ellenőrizhetetlenül ténykedik

A magyar igazságszolgáltatás rendszerszinten a törvényhozás alárendeltségében működik az Országos Bírói Tanács szerint.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének nagy napja volt kedden: amellett, hogy az OBH-OBT együttműködésért kitüntették, nyilatkozatban álltak ki mellette törvényszéki és ítélőtáblai elnökök, valamint bejelenthette, hogy ismét eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki tisztségére kiírt pályázatát,

az Országgyűlés az igazságügyi bizottság javaslatára elutasította az Országos Bírói Tanács (OBT) kezdeményezését, hogy fosszák meg tisztségétől Handó Tünde OBH-elnököt.

Az ügyben az OBT szerda este közleményt adott ki, amelyben többek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy a Handó törvénysértéseit dokumentáló, több mint százoldalas munkaanyag áttanulmányozására az Országgyűlés Igazságügyi Bizottság tagjainak egyetlen munkanap állt rendelkezésükre. Ezt a bizottsági ülésen többen szóvá is tették, ráadásul

a mindössze fél óráig tartó ülésen Handó írásban közölte álláspontját a bizottság vezetőjével, melyet az OBT nem is ismerhetett meg.

A bizottság ülésén megjelent az OBT elnöke, de nem kapott lehetőséget hozzászólásra. A bizottság egy előre elkészített szövegtervezetről döntött, írja a közlemény, a szövegről megállapítva: az az OBT egyetlen ténymegállapításával sem foglalkozik érdemben. Az Országgyűlés – személyi kérdéssé nyilvánítva az OBT előterjesztését – vita nélkül határozott.

Az OBT most emlékeztet arra, hogy míg a kormány eddig folyamatosan azzal érvelt, hogy az OBT megfelelő ellensúlyt biztosít az egyszemélyi vezetés megerősített hatalmával szemben, ezért Handó nem veszélyeztetheti az igazságszolgáltatás függetlenségét, ennek ellenkezőjére utal, hogy az Országgyűlés most a tények érdemi vizsgálata nélkül hozott döntést róla.

Az OBT által az OBH elnökének törvénysértő gyakorlatáról és mulasztásairól megállapított tényeket a mai napig senki nem cáfolta meg, legutóbbi törvénymódosítási előterjesztésével közvetetten azokat maga az OBH elnöke is elismerte

- hívják fel a figyelmet. Az OBH elnökének hatalmával szemben jelenleg nincs semmilyen működő fék vagy alkotmányos kontroll, írják, így a magyar igazságszolgáltatás rendszerszinten a törvényhozás alárendeltségében működik. Handó tevékenységét a bírói hatalmi ágban ténylegesen jelenleg senki nem tudja felügyelni.

Az OBT megállapításait az utóbbi időben több nemzetközi szervezet vizsgálta és megerősítette. Legutóbb a Nemzetközi Bírói Egyesület jelentése fogalmazta meg, hogy a magyar igazságszolgáltatás alkotmányos krízise az OBH elnökének jogsértő magatartására vezethető vissza. A Velencei Bizottság elnöke 2019 márciusában úgy fogalmazott: "a magyar jogállamiság szempontjából a legproblematikusabb az Országos Bírósági Hivatal elnökének szerepe". Az Európa Unió Tanácsa napokban kiadott ajánlása egyenesen azt rögzítette, hogy "az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása szempontjából döntő fontosságú fékek és ellensúlyok tovább gyengültek a bírósági rendszerben, az OBT egyre nehezebben képes ellensúlyozni az OBH elnökének hatásköreit, ami aggályokat vet fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban".