Előfizetés

Plakáton határolódik el Schmidt Máriáék listázásától az új Figyelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 16:26

Ritka sajtótörténeti pillanat, amikor egy kormányközeli lap hirdetésben tagadja meg korábbi vezetőinek szemléletét.
Szokatlan Figyelő- plakát került ki csütörtökön az utcára: a vezetőváltáson átesett, de még mindig NER-kompatibilis lap ebben gyakorlatilag elhatárolódott a Schmidt Mária fémjelezte korábbi vezetőség szerkesztési elveitől. A hirdetést egyik olvasónk vette észre.
„Listák nélkül – Minden, ami üzlet” üzeni az óriás betűkkel a hirdetés: ezzel a lap bíróság által is elmarasztalt korábbi cikkére utalnak, amiben „Figyelő Soros magyarországi zsoldosainak” nevét sorolta fel, közöttük már korábban elhunyt személyeket is. Magyarán, a csábító ajánlat az, hogy a lap ezentúl nem közöl a nyilas korszakot idéző listákat. 
És ez csak a plakát, mert maga a lap további bizarr meglepetéseket tartogat „Fővárosi hajóút – tarajos vizeken” címlapcímmel írnak a dunai hajókatasztrófáról, és azt fejtegetik a 28 halálos áldozattal járó tragédia kapcsán, hogy a sétahajós turizmus visszaesése mérhető gazdasági károkat okozhat a fővárosban. Üzleti hetilap ide vagy oda, ennél a témánál a haszonelvű megközelítést érdemes lett volna átgondolni, egy nappal a Hableány kiemelése után – akárcsak az az óriásplakátok szövegét is.  

Vészhelyzetet jelzett, majd megszakította útját egy Budapestről Philadelphiába tartó repülőgép

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 15:54

Fotó: Silas Stein/dpa Picture-Alliance / AFP
Vészhelyzetet jelző kódot beállítva műszaki hiba miatt Frankfurt repülőterén szakította meg útját az American Airlines Budapestről Philadelphiába tartó járata csütörtökön délután.
A tervezetthez képest mintegy félórás késéssel, délben szállt fel Budapestről az American Airlines philadelphiai járata. A cseh-német határ, Karlovy Vary térségében aztán a személyzet eddig ismeretlen okból az általános vészhelyzetet jelző kód leadásával az út megszakítása mellett döntött. A repülőgép nagyjából másfél órával a felszállása után épségben landolt a frankfurti repülőtéren. A leszállást követően a légitársaság műszaki személyzete megkezdte a repülőgép átvizsgálását.
Az Airportal megkeresésére az American Airlines azt közölte, hogy a járatot teljesítő személyzet egy lehetséges műszaki hiba miatt döntött az út megszakítása mellett.

Letette a katonai esküt Orbán fia – migránsvadásszá is kiképezték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 15:32

Fotó: Szolnok TV
Szolnokon tett honvédesküt Orbán Gáspár, az eseményen a miniszterelnök is ott volt. A fegyveres harcra felkészített Orbán-fiú korábban a krisztusi tanítást hirdette.
Május eleje óta hallani pletykákat arról, hogy Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia bevonult a honvédséghez, és a Szolnok TV június 7-én megjelent videójából most kiderült, hogy tényleg így van – írja a csatorna adását szemléző 444.hu. A portál megjegyzi: bár a helyi tévé nem verte nagy dobra a dolgot, Orbán Gáspár vagy a miniszterelnök jelenlétét egyáltalán nem említik, de a Katonai eskütétel című összeállításukból egyértelműen látszik, hogy Orbán Gáspár is esküt tett Szolnokon 21 másik katonával együtt, miután elvégezték a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kiképző századának kiképző tanfolyamát. Az Orbán-fiú mellkasán egy hazai szerelésű új BREN2-es gépkarabéllyal feszít,  egy képkockán pedig az eseményen résztvevő Orbán Viktor miniszterelnököt is fel lehet fedezni.  
A Szolnok Tv leírása szerint 
a 22 honvéd kemény, különleges kiképzésen vett részt. A testnevelés mellett többek között tanítottak nekik katonai közelharcot, tájékozódást, valamint határvédelmi gyakorlat is szerepelt a programban, hiszen „az illegális bevándorlás megállítása most ez egyik legfontosabb feladat”.

Június 7-én a Honvédelmi Minisztérium oldala, a honvedelem.hu is beszámolt az eskütétléről. Gondosan úgy válogatták a képeket, hogy azokon se a miniszterelnök, se a fia ne látszódjanak, és a szövegben sem emlékeztek meg róluk. Ott az olvasható, hogy az esküt tett katonák „Budapest, Debrecen, Szolnok, Szentes és Győr helyőrségekben állomásozó alakulatoknál kezdik majd meg szerződéses katonai szolgálatukat.”

Krisztus igéjétől a gépkarabélyig

A lépés azért is meghökkentő, mert Orbán Gáspár közismert keresztényi elkötelezettségéről, a több ezer fiatalt megmozgató, márciusban befejezett Felház mozgalom egyik alapítójaként és szószólójaként pedig Krisztus tanítását hirdette. Jézus Krisztus ugyanakkor egyetlen feljegyzett beszédében sem szólt arról, hogy fegyverrel vagy puszta kézzel kellene harcolni bevándorlók ellen, bármely, magát keresztényinek tartó ország határainál – tekintve, hogy az Újszövetség szerint őt is Egyiptomba menekítették Heródes elől. Inkább ezt üzente: „Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, és ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!”  (Mt 25,31-46
Jézusnak atzonban volt egy ennél egyszerűbb, és a keresztény Orbán Gáspárnak aktuális tanítása is:  elfogásának pillanatában csak ennyit mondott őt védeni próbáló kísérőjének: 
„Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Aki kardot ragad, az kard által vész el." (Mt, 26)