WWF: Magyarországnak már "hitelez a Föld

Publikálás dátuma
2019.06.18. 09:09

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai június 14-én kimerültek volna, és több mint 2,2 bolygóra lenne szükség, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják az emberiség igényeit - közölte a WWF Magyarország.
A világ népességének 80 százaléka olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani. 
„Bár az európai országok között nem kiemelkedő, világviszonylatban Magyarország ökológiai lábnyoma rendkívül magas"

- mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás programvezetője.

A legnagyobb környezetterhelést az energiafogyasztásunk jelenti, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozókból biztosítjuk. Ez teszi ki az ország lábnyomának közel kétharmadát – ez olyan erdőterületet jelent, amely ahhoz szükséges, hogy a kibocsátott üvegházhatasú gázokat elnyelje. Jókora részt foglal el emellett az élelmezésünk, amely a lábnyomunk egyötödéért felelős. Ennek legfőbb oka a haszonállatok tartása, mivel számukra jelentős legelő- és gabonaterületet kell biztosítani - tette hozzá.
A Global Footprint Network adatai szerint tavaly augusztus 1-jére esett a túlfogyasztás világnapja, az év hátralévő részében a Föld csupán „hitelezte” erőforrásait az emberiség számára. Idén az európai túlfogyasztás napja május 10-ére esett és az országonkénti bontásból kiderült, 
Magyarország június 14-én érte el a túlfogyasztás napját,

korábban, mint tavaly, akkor ugyanis még június 20-ára esett ez a nap.
Ez azt jelenti, hogy ha a világon mindenki olyan életmódot folytatna, mint a magyarok, akkor az emberiség fogyasztása június 14-én lépte volna át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni, és több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket.    

Veszélyben a természeti kincsek

A túlzott fogyasztás következményeként a Föld természeti értékei veszélybe kerülnek. Magyarországon a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának jó az ökológiai állapota. Eredetileg az ország területének körülbelül 23 százalékát érintették a hazai folyók természetes árterületei, mára hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ezáltal a biológiai sokféleség is nagymértékben csökkent. A bolygó és közvetlen környezetünk egészségétől azonban az ember léte is függ: globálisan a természet évente 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt számunkra, többek között termőtalaj, élelmiszer, friss víz és tiszta levegő formájában.
Az országonkénti lista élén tavaly óta Katar áll, ahol mindössze másfél hónap alatt, február 11-én elérték a túlfogyasztás napját. Őket követi a tavalyelőtt még első helyen álló Luxemburg (február 16.), az Egyesült Arab Emirátusok (március 8.), Bahrein (március 10.) és Kuvait (március 11.). A lista másik végén vannak azok az országok, akik ennél sokkal jobban teljesítenek, és december közepe-vége felé érik el a túlfogyasztás napját: ilyen például Marokkó, Indonézia, Niger, Mianmar és Kirgizisztán. Persze vannak országok, amelyek ennyi idő alatt sem használják fel az egy évre elegendő erőforrásokat, például Eritrea, Burundi, a Kongói Köztársaság, Banglades vagy Madagaszkár.
A fenntarthatóságra mindenkinek törekednie kell: a kormányoknak, döntéshozóknak, vállalatoknak és az egyéneknek egyaránt. Magánemberként már kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük a Föld természeti értékeit - áll a szervezet közleményében.
„Húsfogyasztásunk mérséklése, az egyszer használatos műanyagok kiiktatása, a szezonális étkezés - olyan apró lépések, amelyek nem csökkentik a komfortérzetünket, de hosszú távon kedveznek a környezetünknek és a pénztárcánknak” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.
Szerző

Betiltották a delfinek fogva tartását Kanadában

Publikálás dátuma
2019.06.17. 15:40

Fotó: Sylvain Cordier Biosphoto / AFP
Elfogadta a kanadai képviselőház a „Free Willy”, azaz „Szabadítsátok ki Willyt” néven emlegetett állatvédelmi törvényt, amely a júliustól megtiltja a delfinek és a cápák befogását.
Véget vetettek a delfináriumoknak, óceanáriumoknak, valamint a delfin- és cápashow-knak Kanadában. A képviselőház elfogadta a „Free Willy”, azaz „Szabadítsátok ki Willyt” néven emlegetett állatvédelmi törvényt, amely a júliustól megtiltja a delfinek és a cápák befogását – írta az Independent alapján a Szeretlek Magyarország
Erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy ezeket az állatokat nálunk senki se tarthassa rabságban az emberek szórakoztatása és profitszerzés céljából"

– jelentette ki Wilfred Moore, egykori szenátor, aki még 2015-ben nyújtotta be a törvényt.

A rendelkezés a jelenleg már delfináriumokban, állatkertekben, akváriumokban élő állatokra nem vonatkozik. Ezek az állatok életük végéig láthatóak lesznek, de újakat már nem lehet befogni. A törvény értelmében komoly, akár 40 millió forintnyi büntetést is kaphat, aki delfineket vagy cápákat fog be. Az életmentő vagy gyógyítási célú fogságban tartás továbbra is engedélyezett.
A törvény a Niagara vízesés melletti Marineland vidámparkot, illetve a Vancouver Aquariumot érinti a legérzékenyebben.
A delfinek és a cápák fogva tartása globális probléma. Áprilisban Oroszországban számoltak fel egy cetbörtönt, ahol száz állatot őriztek, nem megfelelő körülmények között.
Szerző

Nézze meg, mennyivel lett melegebb a városa az elmúlt évtizedekben!

Publikálás dátuma
2019.06.17. 12:21
Illusztráció
Fotó: Masamine Kawaguchi / AFP
Ijesztő közelségbe került a klímaváltozás.
A New York Times oldalán meg lehet nézni, születésünk évéhez képest mennyit melegedtek a városaink. Budapesten például ötven év alatt háromról tizenkettőre nőtt az olyan napok száma, amikor 32 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 
Ezt érezni is lehet, hiszen Magyarországon is egyre gyakoribb a múlt héten hirtelen érkezetthez hasonló hőhullám, amilyenből a hosszabb távú előrejelzések szerint újabbak is várhatóak. Ahogy már az is tudható, a közeljövőben 1-2 Celsius fokkal nő az átlaghőmérséklet, és a szélsőségesen meleg napok száma is – írta a hvg.hu.
A városok melegedése itt érhető el.
Szerző