Eddig emberinek tartott lábnyomról kiderült: 100 millió éves dinoszauruszé lehet

Publikálás dátuma
2019.06.18. 10:45
Illusztráció
Fotó: XINHUA / AFP
Kínai és amerikai kutatók csaknem 100 millió éves, megkövesedett dinoszaurusz lábnyomokra bukkantak a kelet-kínai Csiangszu tartományban.
 A szakemberek szerint a Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. 
Az egyik kutató, Hszing Lita elmondta, hogy két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott - három lábujj eltűnt -, amelynek eredményeként a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és ezért sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.
A pekingi Kínai Földtudományi Egyetem, a Coloradói Egyetem és egy Kuangtung tartománybeli paleontológiai intézet munkatársai jelenleg Csiangszu tartomány illetékeseivel együttműködve dolgoznak a ritka leletek megóvásán. Az eredményeket a Geological Bulletin of China című tudományos folyóiratban közölték.
Szerző
Frissítve: 2019.06.18. 11:39

Női űrhajóst küldene a Holdra a NASA

Publikálás dátuma
2019.06.18. 10:20

Fotó: NASA
Megkezdődtek a találgatások, ki léphet a Holdra az Artemis-misszió keretében.
Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után az amerikai űrkutatási hivatal azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében - amelyet Apollón ikertestvéréről neveztek el - női asztronauta is a Holdra léphet. 
Feltételezhetően a NASA soraiban jelenleg szolgáló 12 nő közül kerülhet ki az űrhajós. Mindannyian 40-53 év közöttiek, volt katonai pilóták, orvosok és kutatók, akiket több ezer jelentkező közül válogattak ki az 1990-es évek óta. A lehetséges Holdra lépők között van a 2013-ban kiválogatott 21. számú NASA űrhajóscsapat négy női tagja. Ez volt a legtöbb női taggal rendelkező évfolyam. Jelenleg 40 és 41 éves kor között vannak, első űrutazásaik 2020-ig megtörténnek. Korábbi asztronauták és szakértők elmondása szerint a közelgő határidő miatt nem valószínű, hogy újoncot küldenének fel az űrbe. 
Soha korábban nem szolgált még egyébként ennyi női űrhajós a NASA-nál, mint jelenleg. Amikor 1958-ban megalapították az amerikai űrkutatási hivatalt, kizárólag a katonaságból származhattak a tagjai, akkor csakis férfiak szolgáltak. Mind a 12 ember, aki a 1969 és 1972 óta a Holdon járt, férfi volt, 1983-ban, Sally Ride volt az első amerikai nő, aki feljutott az űrbe.
Sally Ride
Fotó: NASA
Anne McClain egykori katonaihelikopter-pilóta június végéig tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Szintén ott van Christina Koch, aki hamarosan megdönti az űrben való leghosszabb tartózkodás női rekordját 11 hónapjával. Esélyes lehet a holdsétára évfolyamuk másik két tagja, Jessica Meir és Nicole Mann. Mindketten tréningjük közepén tartanak, amelynek eredményeként felutaznak az ISS-re. Szintén esélyes Sunita Williams, aki harmadik űrutazására készül. Több női űrhajósnak jelenleg is tart a tréningje, mások kilenc éve nem repültek, de aktívan szolgálják a NASA-t. 
A Hold-misszió csapata négytagú lesz, közülük ketten fognak kilépni a Hold felszínére. Az amerikai űrkutatási hivatalnak először hozta nyilvánosságra a Hold-program becsült költségét: 20-30 milliárd dollárra lesz szükség a megvalósításra - közölte korábban Jim Bridenstine, a NASA igazgatója a CNN amerikai hírtelevízióval.  
A program a tervek szerint nyolc űrhajó indítását foglalja magában. Az Artemis-1 egy 2020-ra tervezett, legénység nélküli misszió a Hold körül, az Artemis-2 legénységgel a fedélzetén fog keringeni a Hold körül szintén 2020-ban, az Artemis-3-mal 2024-re emberek lépnek a Hold felszínére. A három űrhajót minden idők legnagyobb hordozórakétája, a Space Launch System (SLS) juttatja majd fel a kijelölt helyre. Öt további űrhajóval viszik fel az űrbe a Gateway holdkörüli űrállomás építőelemeit 2022 és 2024 között, magáncégek segítségével. A Gateway állandó bázisként fog szolgálni a Holdra, valamint a Marsra tartó asztronauták számára.
Szerző
Témák
NASA Hold
Frissítve: 2019.06.18. 11:38

Konyhasó lehet a Jupiter egyik holdján

Publikálás dátuma
2019.06.17. 14:15
Illusztráció
Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
Amerikai kutatók úgy vélik, konyhasót találtak a Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Európé felszínén – adta hírül a Science Daily tudományos hírportál.
A felszín egyes régióin kivehető sárga folt valójában konyhasó, vagyis nátrium-klorid, amely a tengervíz sóinak fő összetevője is egyben – állapították meg a látható fény színképének vizsgálatával az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygókutató részlege, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) által működtetett pasadenai JPL kutatói.
A felfedezés arra utal, hogy az Európé felszín alatti sós óceánja jobban hasonlíthat a földi tengerekre, mint korábban vélték. A tanulmány a Science Advances című tudományos folyóiratban jelent meg. Az Európé mellett régebben elrepült Voyager és a Galileo űrszondák adatai alapján arra következtettek a csillagászok, hogy a bolygót folyékony sós vízréteg borítja, amelyet jég zárt magába. A Galileo infravörös spektrométere vízjeget és magnézium-szulfátot, más néven keserűsót vagy Epsom-sót talált. Mivel a jégburok földtani szempontból fiatal és sok jel utal a múltbeli geológiai tevékenységre, azt gyanították, hogy a felszíni só a mélyben fekvő óceánból származik, amely gazdag lehet szulfátokban.
Változott a kép, amikor a Manua Kea-i Keck csillagvizsgáló nagyobb felbontású spektrométerének adatai alapján a tudósok azt látták, hogy a spektrumból a szulfátok jellegzetességei hiányoztak. Kevin Hand, a pasadenai központ kutatója laboratóriumban olyan körülményeknek vetett alá óceáni sókat, mint amilyenek az Europén uralkodnak, és azt találta, hogy a sók új tulajdonságokat mutatnak, amelyek a fényspektrum látható részében jelentkeznek. A sók színe annyira változott, hogy azonosíthatóvá váltak a látható spektrum elemzésével. A nátrium-klorid, vagyis a konyhasó például olyan sárgássá vált, mint amilyen az Európé geológiailag fiatal Tara régiójában látható.
„A nátrium-klorid kicsit olyan az Európé felszínén, mint a láthatatlan tinta, mielőtt a sugárzásnak kitettük, nem tudtuk, hogy ott van, utána viszont azonnal szembetűnővé vált” – magyarázta Hand. 
„Korábban senki nem vizsgálta látható hullámhosszú elemzéssel az Európét, a Galileónak sem volt ilyen műszere, csak infravöröshöz közeli spektrométere” – tette hozzá Samantha Tumbo, a Caltech kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
A Hubble űrteleszkóp segítségével azonosították a Tara Régió felszínén a konyhasó jelenlétét. A kutatók nem tudják garantálni, hogy a konyhasó a felszín alatti óceánból származik, de az új eredmények fényében javasolják az Európé geokémiájának újraértékelését.
Szerző