Budai Vár;önkormányzati lakások;

A Várban lakik az MTI volt vezetője is

Belénessy Csaba kevesebb mint százezres havi lakbért fizet egy 118 négyzetméteres önkormányzati lakás után.

Lakáscserével költözött a Budai Várba egy volt MTI-vezér: Belénessy Csaba, a távirati iroda korábbi vezérigazgatója 98 ezer forintos lakbér fejében él a 118 négyzetméteres önkormányzati lakásban.

A közmédia egyik vezetőjéből lett tanácsadó–aki utoljára az igazságügyi miniszter EP-kampányát segítette –egy XII. kerületi lakást adott a történelmi várfalnál található műemlék lakásért, tudta meg a hvg.hu.

Belénesy bérelt lakására egy olvasó hívta fel a figyelmet, a hírportál többszöri sürgetésére a Budavári Önkormányzat pedig végül megerősítette az információt: a férfi valóban egy önkormányzati bérlakásban lakik a Vár szívében, a Tóth Árpád sétányon található saroképületben (így a hivatalos házszámozás alapján az ingatlan a Móra Ferenc utcából nyílik).

 A bérleti szerződés 2013.11.21-i keltezésű, az önkormányzat 2013 és 2014 között 37 millió forintot költött a közvagyon részét képező ház homlokzatának felújítására, karbantartására és más állagmegóvási munkáira.

A bérleti jogviszony lakáscserét követően jött létre, vagyis a Vár szívében lévő bérlakást az egykori MTI-vezér nem közvetlenül az önkormányzattól kapta, hanem Bayer Zsolt publicistához hasonlóan egy másik, cserébe felajánlott ingatlan fejében jutott hozzá - írja a lap.

„Mindig szerettem volna itt lakni, van egy erős érzelmi, történelmi kötődésem a Várhoz, és azt gondoltam, soha nem fog összejönni, bármennyire szeretném” – mondta Belénessy Csaba a hvg.hu-nak. Megjegyezte, tudta, hogy egyszer meg fogják erről kérdezni, de teljesen szabályosan, lakáscserével jutott az ingatlanhoz, amit egy apróhirdetésben látott meg.

„Egy ingatlanközvetítőn keresztül cseréltem el a XII. kerületi lakásomat ennek a lakásnak az örökbérleti jogára egy olyan családdal, amely már három generáció óta itt élt. Vagyis privát üzlet volt, az önkormányzatnak annyi köze volt hozzá, hogy az ilyenkor szokásos módon ezt utólag jóváhagyta” – magyarázta. Azt nem szerette volna kommentálni, hogy az utóbbi időszakban számos NER-hez közeli emberről derül ki, hogy a főváros legexkluzívabb részének számító Budai Várban jutott ingatlanhoz.