"Nálunk csak a kis bűnözőket kapják el, a nagyokat soha"

Publikálás dátuma
2019.06.20. 08:15

Fotó: A szerző felvétele
Hűtlen kezelésért ítélte el a siklósi bíróság Alsószentmárton polgármesterét és volt helyettesét. A roma falu lakói csalódtak vezetőjükben, ugyanakkor sokan szemfényvesztésnek tartják az ítéletet. Budai Lászlót 2014-ben választották meg a Baranya megyei Alsószentmárton polgármesterévé. Győzelme meglepő volt, hisz függetlenként nyert biztosan fideszes vetélytársa, a nyolc éve regnáló Vas Péter ellen.
Megválasztása után Budai a feleségét bízta meg azzal, hogy takarítsa a falu polgármesteri hivatalát. Budai utasítására az alpolgármester kötött szerződést az asszonnyal, s bár a munka napi két órát igényelt, a kontraktus nyolcórás alkalmazásról szólt. Így a feleség bére elérte a 130 ezer forintot. Két év után kibukott, hogy az asszony négyszer akkora bért kap, mint ami jár, ezért büntetőeljárás indult, s a közelmúltban az elsőfokú bíróság hűtlen kezelésért marasztalta el a polgármestert, valamint az azóta posztjáról már távozó helyettesét. Budait nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték, amit egy évre felfüggesztettek, a volt alpolgármesterre 200 ezer forint pénzbírságot róttak ki. A két vádlott a falunak 2 és félmillió forintos kárt okozott a takarítónő túlfizetésével, ezt az összeget – fele-fele arányban – vissza kell fizetniük. Budai fellebbezett, így ítélete nem jogerős, a korábbi alpolgármester elfogadta a verdiktet.
Az 1300 lelkes falu szinte minden családja értesült az ítéletről. Tucatnyi alsószentmártonit faggattam az ügyről, s nem titkolták, hogy csalódtak polgármesterükben. Még azok is, akik korábban rászavaztak, akik meg ellene, azok most igazolva látják akkori döntésük helyességét. Ám kérdezettek túlnyomó többsége előbb-utóbb témát váltott, és arról kezdett beszélni, hogy nálunk csak a kis bűnözőket kapják el, a nagyokat soha. Általában név nélkül elmélkedtek erről a csakis romák lakta község polgárai, ám volt, aki nevével is vállalta véleményét.
– Szemfényvesztés! – mondta a párjával két kislányt nevelő, beás nyelvet tanító, 30 esztendős Petrovicsné Lakatos Henrietta. – Sajnálom Laci bácsit, tudhatta volna, hogy nem illik ilyet csinálni. Tudhatta volna azt is, hogy őt elkapják, nem úgy, mint azokat, akik milliárdokat lopnak. Mert azokat sosem kapják el. Ezért szemfényvesztés ez az ítélet, mert azt sugallja, hogy nálunk a bűnözők megkapják a büntetést. De ez gyakran nem igaz.
Amikor arról kérdeztem a pedagógust, kik azok, akik milliárdokat lopnak büntetlenül, elmosolyodott:
– Van olyan tévé és újság, ami leleplezte, hogy a vezető politikusok meg akik velük jóba vannak, milliárdokat vágnak zsebre. Rájuk gondolok.
– Az ő meggyanúsításukat a nyomozóhatóság nem látja bizonyíthatónak, így az se biztos, hogy tényleg lopnak – vetettem közbe.
– Mert a rendőrök a vezetők után nem mernek nyomozni – válaszolta az asszony. – Közben meg az unió visszavonja a támogatásait, mert számukra nyilvánvaló, hogy a támogatásokat sokszor ellopják nálunk. Állandóan azt mondják a vezetők, hogy sokat fejlődik az ország. A nagy bűnözők megbüntetésében semmit se fejlődtünk. Olyan országban szeretnék élni, ahol jól működik az igazságszolgáltatás. Talán még megérem.
A mohácsi vágóhídon dolgozó, négy gyermeket nevelő Jovánovics Péter a 2014-es választáson a korábbi polgármester csapatában kampányolt, így a 37 esztendős férfi némi elégedettséggel fogadta Budai elítélését. Ám egyből hozzátette:
– Akinek nincsenek jó politikai kapcsolatai, az jobb, ha meghúzza magát, de akinek van, az akár tízmilliárdokat is ellophat.
Megjegyeztem neki, hogy fura ezt tőle hallani, hisz az elmúlt 9 évben a fideszeseknek voltak jó kapcsolatai, s ő épphogy a kormánypártiak oldalán állt 2014-ben. Jovánovics legyintett:
– Attól még látom, hogy mi történik az országban. Az alsószentmártoniak kevés iskolát jártak, de aki közülük csak egy kicsit is foglalkozik a politikával, az pontosan látja, hogy mi van az országban. Irtózatos a korrupció! Brutális! És a milliárdokat lenyúló politikusokat sosem kapják el. Csak a romákat.
Megemlítettem, hogy a romák felzárkóztatásét megcélzó Híd-programban valakik – a jelek szerint – másfélmilliárdot elherdáltak. Évek óta semmit se hozott az emiatt indított nyomozás, pedig ott romák az érintettek. Jovánovics Péter rábólintott:
– Abban a programban benne volt Farkas Flórián, és ő sok roma szavazatot hozott a Fidesznek. Ő akkor is védett, ha valóban szerepe volt a pénzek eltűnésében. Neki nem kell félnie, van politikai kapcsolata. Csak azt a romát csukják be, akinek nincs. A mi polgármesterünknek nem volt.
Témák
riport Baranya

Nem tudják folytatni a Czeglédy elleni büntetőügyet

Publikálás dátuma
2019.06.20. 07:24

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A büntetőeljárási törvény alapján megszűnt az ellene folytatott eljárás.
Miután megszűnt Czeglédy Csaba EP-választással átmenetileg megszerzett mentelmi joga, az ügyészség azonnal folytatni akarta a 2015 óta zajló büntetőügyet, a bíróság viszont ezt elutasította, így az erősen átpolitizált eljárás egyszerűen elakadt – írja a hvg.hu. A portál szerint a Szegedi Törvényszék nem tudja folytatni a Czeglédy elleni büntetőeljárást, mert az a sajátos jogi helyzet állt elő, hogy a büntetőeljárási törvény alapján megszűnt az ellene folytatott eljárás. Ezért nem tudtak mit tenni, elutasították a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, amiben a vádhatóság azt kérte a törvényszéktől, hogy vigye tovább az eljárást most, hogy már nincs a mentelmi jog miatt mentessége a baloldali politikus-jogásznak. A cikk szerint minderről Czeglédy Csaba a bíróság végzéséből értesült szerdán. A portál azt írja, az ügy megjelölését is meg kellett változtatni: már nem „Czeglédy Csaba és társai ellen” bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás szerepel a portálhoz eljuttatott hivatalos iratban, hanem a „Cs-né. I. J. és társai ellen” folyó büntetőügyről.

Újrakezdeni lehet, folytatni nem

Czeglédy a Demokratikus Koalíció EP-listájának szimbolikus, utolsó helyén szerepelt, így átmenetileg mentelmi jogot szerzett. Miután ez megszűnt, a Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a törvényszéknél, hogy rendeljék el a büntetőeljárás folytatását. Csakhogy a bíróság indoklásában részletesen leírja, hogyan állt elő egy olyan jogi helyzet, amire eddig nem volt precedens, és amire láthatóan a büntetőeljárási törvény módosításánál nem gondoltak. Miután az EP-választáson a DK jelöltjeként Czeglédy mentelmi jogot szerzett, a bíróság kérte a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), hogy ezt függesszék fel, ne legyen akadálya a büntetőügynek. Csakhogy az NVB-ben végül az ellenzéki tagok összefogásával ezt leszavazták, ezért a bíróságnak májusban meg kellett szüntetnie az eljárást. Viszont „ezzel a Czeglédy Csabával szemben indult bírósági eljárás befejeződött, többé nincs vele szemben folyamatban büntetőügy” – olvasható a bírósági iratban. Így bár nem bírálták el érdemben, hogy elkövette-e a felmerült bűncselekményeket, vagyis a felelősség kérdésében nem döntöttek, viszont az eljárási szabályokat betartva nem tudnak mit lépni. Ugyanis az eljárás „megszüntetése” ebben az esetben – erősen leegyszerűsítve – oda vezetett, hogy hiába kéri a vádhatóság a büntetőügy folytatását, egy hivatalosan megszűnt ügyet legfeljebb újrakezdeni lehet, de folytatni nem – írja a hvg.hu.

„Gyakorlatilag a gyanúsításig kellene visszamenni”

A törvényszék döntése ellen még lehet fellebbezni, amivel az ügyészség valószínűsíthetően élni is fog. A portál szerint a törvényszék azt is hozzátette: az ügyészség számára ezután is nyitva áll a lehetőség, hogy újra vádat emeljen Czeglédy Csabával szemben. Csakhogy a baloldali politikus ügyvédje, Hankó Faragó Miklós szerint teljesen homályos, mi történik majd ezután, mert erről a büntetőeljárási törvény nem rendelkezik egyértelműen. „Ebből is látszik, hogy a törvény módosítása mennyire átgondolatlan volt” – jegyezte meg. „A már lefolytatott, korábbi nyomozás még mérvadó lehet, de hogy honnan kell újrakezdeni, az nem derül ki a jogszabályból. Semmiképpen nem elég, hogy az ügyészi szakaszig menjenek vissza, gyakorlatilag a gyanúsításig kellene visszamenni, vagyis védencemet újra meg kellene gyanúsítani és onnan, szinte elölről kezdeni az egész eljárást” – magyarázta Hankó Faragó, aki azt nem tudta megmondani, hogy ez mégis mennyi időt venne igénybe. „Ha felfüggesztették volna a mentelmi jog miatt az eljárást, akkor más a helyzet, de itt megszüntették az eljárást, így viszont többé nem lehet folytatni” – tette hozzá. Czeglédy a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, szerinte ebből „látszik, hogy szét fog esni a vád, a politikai akarat miatt azonban még évekig fogják folytatni ártatlan emberek tucatjainak meghurcolását”. „Egyrészről szánalmas az ügyészség vergődése, másrészről pedig rendkívül sajnálom a társaimat, akik ok nélkül belekeveredtek ebbe az ügybe, ami csak rólam és a politikai bosszúról szól, és arról, hogy tegyek másokra hazug módon terhelő vallomást” – közölte.
Szerző
Frissítve: 2019.06.20. 07:52

Cáfolja a rendőrség, hogy cserbenhagyás miatt is nyomoznának a dunai hajókatasztrófa ügyében

Publikálás dátuma
2019.06.20. 07:11

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A nyomozás jelenleg egy bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt van folyamatban, a kapitánnyal más gyanúsítást nem közölt a BRFK.
A rendőrség csütörtök délelőtt cáfolta a Magyar Nemzet azon értesülését, mely szerint újabb bűncselekmény, cserbenhagyás és elsősegélynyújtás elmulasztása miatt is nyomozna a május 29-én történt hajótragédia ügyében a BRFK-n felállított különleges nyomozócsoport. A lap cikke nyomán csütörtökön mi is beszámoltunk arról, hogy a Magyar Nemzet forrásai szerint a Viking Sigyn szállodahajó, bár visszatolatott a tragédia helyszínére, rövid idő után mégis távozott onnan.  A Magyar Nemzet azt írta, a Sigyn utasai arról számoltak be a tragédia éjszakáján a rendőröknek, hogy az ütközést észlelve kiabálni kezdtek, hogy baleset történt, ezt hallotta meg a kapitány, aki az utasoktól kérdezgette, hogy mi történt. Ezután tolattak vissza, majd néhány másodperc után elhajóztak a Dunán felfelé. A rendőrség azonban közleményében kiemeli, hogy a 2019. május 29-én bekövetkezett dunai hajóbaleset ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság a szállodahajó kapitányát egy bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként, akivel 
halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése vétség megalapozott gyanúját közölte.

A rendőrség hozzáteszi, hogy a BRFK a nyomozás során a baleset összes körülményét vizsgálja, azonban a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben
a nyomozás jelenleg egy bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt van folyamatban, a kapitánnyal más gyanúsítást a BRFK nem közölt.

Szerző
Frissítve: 2019.06.20. 11:36