Aligátorteknős sétált Pethőhenye utcáján

Publikálás dátuma
2019.06.20. 10:03

Fotó: Facebook/Zalatáj Kiadó
Több mint tíz kilogrammos, fél méternél is nagyobb átmérőjű aligátorteknőst találtak szerdán a Zala megyei Pethőhenyén.
Egy hazafelé tartó asszony vette észre a hatalmas, 50-60 centiméteres páncélátmérőjű állatot, amely az orvos megállapítása szerint egy körülbelül 20 éves aligátorteknős lehet. A nő értesítette a település polgármesterét, akinek sikerült befognia és az autójába tenni az agresszivitásra hajlamos hüllőt. Deák István a Zalatáj című lap online kiadásának azt mondta: az úttesten sétáló, jól fejlett hüllő minden bizonnyal a település határában lévő mocsaras területről mászhatott elő, és feltételezhetően a párja is ott lehet.
A polgármester zárt, biztonságos területre vitte az aligátorteknőst, amely etetéskor elfogadta a felolvasztott fagyasztott halat. Egyelőre nem tudni, mi lesz az egyébként csak engedéllyel tartható állat sorsa, ugyanis – mint a lap honlapján olvasható: „a fővárosi állatkert nem mutatott érdeklődést iránta.”

Naponta 1000 gyerek hal meg higiéniai hiányosságok miatt

Publikálás dátuma
2019.06.19. 13:00

Fotó: Ton Koene/Picture-Alliance / AFP
Világszerte több mint kétmilliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez és mintegy négymilliárdnak nincs lehetősége megfelelő mellékhelyiséget használni – közölte az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben.
A szervezetek biztos ellátottság alatt a nem szennyezett és a lakóhelyen bármikor és közvetlenül elérhető ivóvizet és az ürüléket folyamatosan eltávolító mellékhelyiségeket értik. Ezt megkülönböztetik a minimális ellátottságtól, amely esetében védett vízforrás áll rendelkezésre a lakóhelytől legfeljebb 30 perces gyalogútra, a víz azonban nem tiszta teljes bizonyossággal. Minimális ellátottságnál bár vannak mellékhelyiségek, amelyeket nem kell más családokkal megosztani, az ürülék eltávolítása nem megoldott. 
„A vízhez való hozzáférés nem elegendő. A szegény és vidéki területeken élő gyereket és családokat az a veszély fenyegeti, hogy elhanyagolják őket. A kormányoknak pénzt kell invesztálniuk ezekbe a területekbe, hogy megszűnhessenek a gazdasági és földrajzi szakadékok” – mondta el Kelly Ann Naylor, az UNICEF munkatársa. 
Az ENSZ szerint naponta csaknem ezer öt év alatti gyerek hal meg olyan betegségben, amelyet szennyezett ivóvíz, nem megfelelő wc vagy hiányos higiénia okozott. Az ENSZ egyik célja, hogy 2030-ra a Föld teljes lakossága számára rendelkezésre álljon tiszta és megfizethető ivóvíz, valamint megfelelő mellékhelyiségek.
„Ha az országok nem tesznek nagyobb erőfeszítéseket, olyan betegségekkel kell továbbra is együtt élnünk, amelyeket már régóta csak a történelemkönyvekből kellene ismernünk”

 – véli Maria Neira, a WHO munkatársa. Ilyen betegségek a tífusz, a hepatitisz-A, a kolera és más hasmenéses betegségek, mint a férgesség vagy a bakteriális szemgyulladás.
Az ezredforduló óta a minimális ellátottság területén mutatkozott fejlődés. Ma már 1,8 milliárddal több ember jut hozzá kevesebb mint 30 perc alatt vízhez, mint 20 éve. 2,1 milliárddal nőtt azok száma, akiknek olyan latrina áll rendelkezésére, amelyet nem kell más családokkal megosztania. De még mindig 785 millió embernek kell lemondania ivóvíz területén a minimális ellátottságról is, a mellékhelyiségek tekintetében kétmilliárd embernek.
Szerző

Greta Thunberg: A gazdagok felelősek a klímaváltozásért, többet kell tenniük ellene

Publikálás dátuma
2019.06.19. 10:58

Fotó: HERBERT PFARRHOFER / AFP
Az emberiség tehetős részének többet kell tennie a klímaváltozás ellen – jelentette ki Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista egy stockholmi konferencián tartott beszédében, amelynek szövegét kedden hozták nyilvánosságra.
A 16 éves aktivista lány szerint a világ leggazdagabb embereinek tíz százaléka felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem feléért. Greta Thunberg ezt a múlt hét végén egy, a svéd fővárosban rendezett Brilliant Minds (Brilliáns elmék) elnevezésű konferencián mondta. A fiatal svéd lány hangsúlyozta, nem az olyan országok, mint Mozambik, Banglades vagy Kolumbia lakói felelősek az éghajlatváltozásért, hanem az olyan hatalmasok – politikusok, hírességek és üzletemberek –, akik gyakran magánrepülőgépekkel utaznak. Thunberg mindent átfogó szemléletváltást követelt annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatti szintre lehessen szorítani.
A fiatal svéd lány egy évre felfüggeszti tanulmányait, hogy teljes figyelmét éghajlatvédelmi kampányának szentelhesse. Az általa szervezett péntekenkénti klímasztrájkok, valamint a különböző konferenciákon és és csúcstalálkozókon való részvétele nem volt különösebb kihatással iskolai bizonyítványára: tizennégy tantárgyból jeles, háromból jó értékelést kapott. 
„Ha nem sztrájkoltam és utaztam volna annyit, minden tantárgyból jelest kaptam volna. Ennek ellenére megérte” – mondta Thunberg a Dagens Nyheter című svéd lapnak.
Greta Thunberg és az általa alapított Fridays For Future (Péntekenként a Jövőért) nevű mozgalom kapta idén az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet legrangosabb kitüntetését, a Lelkiismeret Nagykövete-díjat. A korábbi díjazottak között van Václav Havel néhai cseh elnök, Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság egykori elnöke és emberi jogi harcos, Malala Juszufzai, a nők oktatási jogaiért küzdő pakisztáni aktivista, Aj Vej-vej kínai képzőművész, a kanadai őslakosok jogaiért küzdő mozgalom és Alicia Keys énekesnő is. Thunberget Nobel-békedíjra is jelölték.
Szerző