klímacél;Európai Unió;EU-csúcs;

2019-06-20 22:20:52

Magyarország részvételével megfúrták az uniós karbonsemlegességet

Az EU 2050-re karbonsemleges akart lenni, az erről szóló megállapodás azonban három ország ellenkezésén megbukott.

 Csehország, Lengyelország és Magyarország ellenállása miatt nem született végül megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia - közölték diplomáciai források a csütörtöki brüsszeli EU-csúcson.

A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni.

Pedig napközben még úgy tűnt, Magyarország hajlandó lett volna beállni a sorba és a nemzetközi nyomásra az Orbán-kormány is kész lett volna megszüntetni az ország szén-dioxid-kibocsátását.

Sőt, a hírek szerint António Guterres ENSZ-főtitkár a napokban az elképzeléseket eddig közösen blokkoló visegrádi négyek kormányfőit mind rábírta a színeváltozásra. Értesülésünk szerint egyébként a magyar kormány azzal a feltétellel vállalja 2050-ig a teljes szén-dioxid-mentesítést, hogy a mindmáig ellenálló lengyelek és csehek ugyane célhoz saját utat választhassanak. 

 

Névtelenséget kérő illetékesek viszont most arról számoltak be, hogy a zárónyilatkozatba a célkitűzés csupán lábjegyzetként kerül be, amelyben a kiszivárgott tervezet szerint ez áll: "A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re."

Az eredeti szöveget állítólag jelentősen felvizezték, de Prága és Varsó még így sem volt hajlandó jóváhagyni a 2050-es céldátumnak semmilyen említését.

Az elfogadott közös nyilatkozatban végül azt írták, hogy az EU eleget tesz a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, a 2030-as céloknak.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő délután hangsúlyozta, hogy addig nem tudja elfogadni a 2050-es klímasemlegességi célt, amíg nincs egyezmény a kompenzációról annak érdekében, hogy a megfelelés ne jelentsen irreális terheket a szegényebb, főként közép- és kelet-európai tagországok számára.

"Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie Lengyelországot és másokat. Itt volt a lehetőség, de elszúrták" - írta a Twitteren a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet.

A témáról nagyjából három óra hosszan tárgyaltak az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői.