Elhagyhatta a börtönt a csengeri örökösnő

Publikálás dátuma
2019.06.21. 12:51
Sz. Gáborné rendőrök között érkezik vissza Svájcból
Fotó: police.hu
Nyomkövetőt kell viselnie, de hazatérhet otthonába. Az asszony kitart amellett, hogy Kósa Lajost is megszédítő 1300 milliárdos öröksége létezik.
Kiengedték a börtönből a csengeri örökösnőként elhíresült Sz. Gábornét – tudta meg a 24.hu. A lap információit megerősítette Helmeczy László, az asszony régi új ügyvédje is, aki bő egy hónapja ismét ellátja az asszony jogi képviseletét. Sz. Gáborné bűnügyi felügyeletbe, régi nevén házi őrizetbe került. Ez azt jelenti, hogy hazatérhetett a csengeri otthonába, és nyomkövetőt kell viselnie – mondta Helmeczy.

Kósa hitt neki, de ma már csalónak tartja

A fideszes Kósa Lajost is mesés svájci örökséggel megbabonázó csengeri asszony a tavalyi országgyűlési kampányban vált ismertté. Az asszony évek óta azt állította magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt, amit többek közt Kósa Lajos is elhitt. Az asszony befektetési tanácsokat kért a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa később elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki tavaly április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. A nőt nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el. Miután megtörtént a kiadatása, hazahozták, őrizetbe vették és letartóztatták.
Sz. Gáborné vallomáson azt állította, hogy nem csapott be senkit, és létezik az általa emlegetett 1300 milliárdos hagyaték. A Kósa Lajossal kapcsolatban azt mondta, ő is tudja majd igazolni, hogy a hagyaték valós, hiszen látta a dokumentumokat és intézkedett is a hagyatékkal kapcsolatban. A csengeri asszonyt 368 millió forintnyi csalással gyanúsították meg, majd zárolták a vagyonát. Sz. Gáborné elismerte, hogy különböző vállalkozóktól és magánszemélyektől több százmilliót kapott. Azt azonban tagadta, hogy bárkit is szándékosan be akart csapni. Állítása szerint arra kellett neki a pénz, hogy hozzájusson a mesés hagyatékhoz, és fedezze a külföldi és a hazai ügyvédek költségeit és a kiadásait. A kölcsönkért pénz összege pedig csak egy töredéke volt annak, amit a birtokába jutott okiratok szerint örökölt. Az asszony férje tavaly, fia pedig idén lett öngyilkos, így egy éven belül férjét és egyik gyermekét is elveszítette. A fiú 2018-ban még arról mesélt, hogy nem anyja, hanem maga Kósa kereste fel az örökösnőt befektetési ötleteivel.
Szerző

Hallatlan: Kövér László nem engedte, hogy szobrot állítsanak Felcsúton Orbánnak

Publikálás dátuma
2019.06.21. 12:17

Fotó: Népszava
Egy jobbikos javaslat szerint minden bukott diktátornak jár egy később ledönthető szobor. A házelnök ezt nem így látta.
Sérti az Országgyűlés tekintélyét, ezért Kövér László házelnök visszautasította egy jobbikos politikusnak a 2020-as költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványát. A jogalkotásban igen ritka házelnöki eljárást az váltotta ki, hogy Jakab Péter egy, Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot javasolt felállítani Felcsúton, a  miniszterelnök házánál, a költségekre pedig 100 ezer forintot különített volna el a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs büdzséjéből – értesült az mfor.hu. A maradék összeget pedig - a módosító indoklása szerint - "Mészáros Lőrinc, mint Orbán Viktor vagyonkezelője" bevonásával javasolta biztosítani.
Jakab meg is indokolta a költést (szöveghűen idézzük):
„Minden bukott diktátornak jár a szobor, hogy később legyen mit ledönteni. A fenti költség biztosítása mindössze 100.000 Forint erejéig érintené közvetlenül a költségvetést. A megvalósításhoz szükséges fennmaradó összeg fedezése érdekében javasoljuk Mészáros Lőrinc, mint Orbán Viktor vagyonkezelője bevonását a projektbe, hogy a pénz ne legyen akadály a beruházásnál várhatóan megjelenő túlárazás esetén se.”

Erre válaszul az alábbi házelnöki döntést hozta Kövér László a parlament honlapja szerint:
„Tájékoztatom, hogy a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló T/6322. számú törvényjavaslathoz T/6322/24. számon előterjesztett módosító javaslata az Országgyűlés tekintélyét sérti, ezért az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/201. (II. 24.) OGY határozat (a továbbiakban: HHSZ) 29. § (3) bekezdés b) pontjában biztosított jogomnál fogva az indítványt visszautasítom. Tájékoztatom, hogy döntésem ellen a HHSZ 29. § (4) bekezdése szerinti kérelem benyújtásával az Országgyűlés Igazságügyi bizottságához fordulhat.”

Hogy az Országgyűlés tekintélyét az sérti, hogy: Orbán szobrot kapna; bukott és nem győztes diktátornak nevezték/ vagy mert felmerült, hogy szobrát később le is dönthetik - az sajnos nem derült ki Kövér válaszából. Pedig a házelnök arcvonásait szintén szobor idézi fel: mint a 444.hu is megírta, Melocco Miklós és Raab Péter 2014-ben átadott jászberényi Lehel-szobra megszólalásig hasonlít a fideszes politikusra, ami nyilvánvalóan csak a véletlen műve lehet. Az mfor.hu hozzáteszi: a jövő évi büdzséhez már 791 módosító indítványt nyújtottak be (további 11-et visszavontak, egyet pedig A házelnök húzott le a listáról), és kivétel nélkül ellenzéki javaslatokról van szó.
Szerző

Titokzatos „státusztörvényt” kapnak ősszel a pedagógusok

Publikálás dátuma
2019.06.21. 11:32

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tanárok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat is összesűrítenék benne. Van, aki szerint ez életpályamodell kudarcának beismerését jelenti.
Úgynevezett „pedagógus státusztörvény” kidolgozása várható az őszi jogalkotási időszakra – derült ki a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén, amelyen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is részt vett. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselői úgy tájékoztatták a megjelenteket: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy a minisztérium szélesebb körben világítsa át az oktatás helyzetét és erre alapozva készítse elő a törvény tervezetét az őszi időszakra. 
Totyik Tamást, a PSZ alelnökét kérdeztük arról, mit takarhat a „státusztörvény”. – Senki sem tudja. A részletekről az Emmi sem tudott tájékoztatást adni – válaszolta. Annyi derült ki: egyebek mellett a pedagógusok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat sűrítenék össze benne. Totyik szerint a kormány nem meri beismerni, hogy a pedagógus életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért inkább egy új törvényt kreálnak. 
Totyik Tamás
Fotó: Népszava
A PSZ szerint ezzel bebizonyosodott: indokolt volt az őszi akciósorozat bejelentése a június 13-án tartott tanévzáró sajtótájékoztatón. Megírtuk: Szabó Zsuzsa PSZ-elnök elismerte, az eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre, a kormány pedig azt a stratégiai együttműködési megállapodást is felrúgta, amit még márciusban írt alá Kásler Miklós Emmi miniszterrel. Szabó Zsuzsa szerint az is elképzelhető, hogy ősszel sztrájkra is sor kerül. A szakszervezet a heti óraszámok, valamint a többletterhek csökkentését követeli, valamint (már idén szeptembertől érvényes) béremelést akarnak,  ám minderre a csütörtöki egyeztetésen sem kaptak érdemi válaszokat. 
Szerző