Előfizetés

EP-kampány a TV2-n: tízből nyolcszor a Fideszről volt szó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.24. 13:25

Fotó: TV2
Lényegében csak az RTL Híradó törekedett kiegyensúlyozásra, a kormány és a Fidesz-KDNP üzenetei pedig megkülönböztethetetlenek voltak, mutatta ki a Mérték Médiaelemző Műhely.
A kampányidőszak kezdetétől elemezte a Mérték Médiaelemző Műhely az RTL Magyarország felkérésére a csatorna híradóit, valamint két másik országos adó, a TV2 és a közszolgálati Duna TV esti hírműsorait. A Magyar Narancs azt írja a vizsgálatról, annak során kifejezetten a direkt vagy indirekt módon az EP-választáshoz kapcsolód tartalmakat nézték.
A Duna TV foglalkozott a legtöbbet az EP-választással (több mint 800 perc, hírenként átlagosan közel két perc), a második helyen az RTL Híradó áll (615 perc, hírenként átlagosan két perc), a harmadik helyen szerepel a TV2 (463 perc, hírenként átlagosan szinténközel két perc).
A vizsgált időszakában a három csatorna híradóiban a legtöbbet szereplő politikus Orbán Viktor volt, aki összesen 180 hírben (az összes hír 17 százalékában) jelent meg. Az ellenzéki politikusok közül a leggyakrabban Dobrev Klára, a DK listavezetője szerepelt, összesen 48 alkalommal (az összes hír 5 százalékában). A kutatás rámutatott, lényegében csak az RTL Híradó törekedett kiegyensúlyozásra. Ahol relevánsan felmerülhetett versengő nézetek bemutatása (ez a vizsgált hírek 57 százaléka), az RTL Híradó nagyrészt élt ezzel a lehetőséggel, míg a Duna TV, illetve a TV2 kevésbé törekedett a kiegyensúlyozottságra. A TV2-n ráadásul 78 százalékban csak a kormánykoalícióról volt szó.
A kormány kiterjedt tájékoztató kampánya többnyire megkülönböztethetetlen volt a Fidesz kampánytevékenységétől, ami utóbbinak egyértelmű verseny előnyt jelentett a többi szereplővel szemben

- derült ki továbbá. Az élőbeszéd arányait vizsgálva az látszik, hogy a Duna TV lényegében fele-fele arányban biztosított megszólalási időt kormánypárti és ellenzéki szereplőknek, az RTL szintén kiegyensúlyozott, míg
a TV2-nél az az EP kampány során hírműsoraikban 12-szer annyi időt kaptak megszólalásra a kormányoldal szereplői, mint a nem kormányoldalhoz tartozók együttesen.

A kormányoldal esetében intézményi szereplőnél kritikus bemutatás gyakorlatilag nem volt. A csatornák között csak abban mutatkozott különbség, hogy míg a Duna TV és a TV2 őket kizárólag pozitívan mutatta be, az RTL Híradó szerkesztési gyakorlatában komoly teret kapott (55 százalék) az „is-is” bemutatási mód.
A nem a kormányoldalhoz tartozó intézményi szereplők esetében a TV2-n kétharmados arányba (65 százalék) kerültek azok a hírek, amelyben negatív volt a bemutatási mód, 27 százalék volt az is-is és 9 százalékban adtak a kormányoldalhoz nem tartozónak arra lehetőséget, hogy közvetlenül megjelenő kritika nélkül mondhassa el nézeteit.

Mégsem épül kézilabdacsarnok a káptalanfüredi gyerektáborban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.24. 10:46

Fotó: Google Street View
Kizárólag a tao-pénzekről szólhatott a Józsefvárosi Önkormányzat és a Veszprém Handball Team Zrt. együttműködése.
Gaz teríti be a káptalanfüredi gyerektábor területét, munkagépeknek nyoma sincs, a látvány alapján könnyen kitalálható: a józsefvárosi gyerekek idén sem jutnak be a számukra fenntartott tábor területére - írja a 24.hu. A tábort már régen át kellett volna adni, de a tulajdonos,
a Józsefvárosi Önkormányzat és a projekthez csatlakozó Veszprém Handball Team Zrt. szakítása után változtak az elképzelések, hiába, hogy már egy erdő nagy részét is kivágták, hogy sportcsarnokot, konferenciaközpontot építsenek a helyére.

Miután Józsefváros korábbi polgármestere, Kocsis Máté egyben a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke is, nem nehéz kitalálni, ki kezdeményezhette, hogy a veszprémi egyesületet is bevonják a beruházásba, amibe 2017-ben 3,5 milliárd forinttal vágtak bele. A döntés sportszakmai szempontból nehezen volt indokolható, hiszen Káptalanfüred 13 kilométerre van Veszprémtől, ahol kiváló feltételek mellett zajlik az utánpótlás-nevelés, ráadásul a déli parti Balatonbogláron is európai szintű körülmények között készülhetnek a fiatal sportolók a Nemzeti Kézilabda Akadémián.
A jelek arra utalnak, hogy a közös projekt igazából a tao-pénzek megcsapolásáról szólt volna. Veszprémbe nyolc év alatt több mint 5,5 milliárd forint jutott a társasági adóból, és ennek a háromnegyede a férfi csapat mögött álló cégnek, a Veszprém Handball Team Zrt.-nek jutott. Csakhogy a józsefvárosi önkormányzat tavaly végül kapott 2,2 milliárd forint támogatást az államtól a káptalanfüredi gyermek- és sporttábor felújítására, ezután dőlhetett el, hogy már nincs szükség a veszprémi kézilabdacsapatra.
Így pedig nem lesz se sportcsarnok, se konferenciaközpont Káptalanfüreden, csak egy főépületet kell építeni az első ütemben felhúzott bungalók mellé. Kocsis akkori becslése szerint a 2,2 milliárdból a Veszprémmel való elszámolás után 1,1 milliárd forint marad a tábor felújításának befejezésére.

Felhőszakadásra és zivatarra figyelmeztetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.24. 08:52

Fotó: Shutterstock
A Mórahalmi-, a Hódmezővásárhelyi-, a Makói- és a Szegedi járásra a figyelmeztetés mellett riasztás is érvényben van.
A déli és délkeleti tájakon felhősebb idő várható hétfő estig, kevesebb napsütés lehet arra, és további záporokra, zivatarokra is számítani lehet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Másutt a gomoly- és fátyolfelhők mellett azonban többórás napsütésben lehet bízni, és csak kevés helyen lehet csapadék.
Az északi, északkeleti szél estig megélénkül, de északkeleten erős, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is előfordulhatnak.
Estére a legtöbb helyen kiderül az ég, és késő estig mindenütt megszűnik a csapadék. A keleti országrészben időnként megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet délután 27 és 31 fok között várható. Késő estére 22 és 26 fok közé hűl le a levegő, hajnalban pedig 15-20 fok lesz.
Az OMSZ hétfő reggel 1-es szintű figyelmeztetést adott ki felhőszakadásra az ország déli és keleti részére, zivatar miatt pedig szinte egész Magyarországra. A Mórahalmi-, a Hódmezővásárhelyi-, a Makói- és a Szegedi járásra a figyelmeztetés mellett riasztás is érvényben van.