Elhunyt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

Publikálás dátuma
2019.06.24. 14:50
Inzelt Péter Sándor Széchenyi-díjas mérnök, közgazdász átveszi a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A 75 éves tudóst munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével és a Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntették.
Elhunyt Inzelt Péter, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet volt igazgatója - értesült az index.hu. Az 1944-ben született tudós a moszkvai Mengyelejev Kémiai Technológiai Intézetben tanult, később a Budapesti Műszaki Egyetemen és az amerikai Purdue Egyetemen is folytatott tanulmányokat.
Inzelt 1968-ban került a SZTAKI elődintézményébe, az Automatizálási Kutatóintézetbe, amely 1973-ban egyesült a Számítástechnikai Központtal, és jött létre a SZTAKI. 1993-ban nevezték ki igazgatónak. Irányítása alatt a SZTAKI a kilencvenes évek elején tapasztalható nehézségek után egyre jobban kezdett szerepelni a nemzetközi pályázatokon, és ipari együttműködéseik is sokasodtak. 2015-ig volt az intézet igazgatója.
A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, illetve a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Neve az elmúlt napokban az intézet egyik épületében kialakított, kétes rendeltetésű szoba kapcsán került be a hírekbe. 
Szerző
Témák
meghalt MTA
Frissítve: 2019.06.24. 15:39

Vasárnap is megdőlt a napi csapadékrekord

Publikálás dátuma
2019.06.24. 13:43

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Az ország több részén villámárvizet okozott az eső.
Vasárnap megdőlt a napi csapadékrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Tájékoztatásuk szerint a Heves megyei Terpesen 155 milliméter csapadék hullott. A korábbi rekord 115,4 milliméter volt, amit 1982-ben Hajdúböszörményben regisztráltak. Az OMSZ kiemeli, hogy vasárnap is számos helyen pattantak ki felhőszakadással kísért zivatarok az országban. Nagyobb számban az Északi-középhegység területén fordultak elő intenzívebb zivatarok, amelyek ott több faluban is villámárvizet okoztak, ilyesmire azonban sajnos az ország más pontjain is volt példa.
Szerző

Nem indul újra Puskás Tivadar, Balázsy Pétert támogatja Szombathelyen a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.06.24. 13:40
Puskás Tivadar nem indul újra
Fotó: Varga György / MTI
Az már korábban kiderült, hogy Nemény András az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és a V mint Vas Egyesület közös polgármester-jelöltje.
Nem indul újra a polgármesteri tisztségéért az őszi önkormányzati választáson Puskás Tivadar – írja az MTI. A vasi megyeszékhelyen a Fidesz helyi szervezete néhány napja úgy döntött, hogy Balázsy Pétert, a megyei önkormányzat jegyzőjét támogatja, így valószínűleg a 33 éves pártonkívüli férfi lesz a kormánypártok jelöltje. Balázsy Péter a megyei napilapban megjelent interjúban is megerősítette szándékait. Nemény Andrást, a városi közgyűlés ellenzéki frakcióvezetőjét már bemutatta jelöltjeként az Éljen Szombathely Egyesület vezette választási szövetség, amelynek tagja az MSZP, a DK, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és a V mint Vas Egyesület.
Szerző