Elhunyt Gergátz Elemér korábbi földművelésügyi miniszter

Publikálás dátuma
2019.06.25. 16:19

Fotó: Népszava
Gergátz Elemér életének 78. évében halt meg.
Életének 78. évében elhunyt Gergátz Elemér, az Antall-kormány földművelésügyi minisztere. A szaporodásbiológus szakállatorvost az Agrárminisztérium saját halottjának tekinti – közölte az agrártárca kedden. Gergátz Elemér 1991-ben felkérést kapott Antall József miniszterelnöktől a Földművelésügyi Minisztérium vezetésére. Feladatai közé tartozott a tárca új szervezetének kialakítása, a rendszerváltozás utáni mezőgazdasági szakigazgatás megteremtése.
Szerző

Folytatódik a hőség – Szerdára már másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki

Publikálás dátuma
2019.06.25. 15:50
Illusztráció: AFP
A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között várható.
Szerdán is magasan alakul a hőmérséklet, de várhatóan nem dönt rekordot. Csütörtökön viszont változás jön – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint szerdán túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A déli szél csak Sopron és a Fertő körül élénkülhet meg, máshol gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között várható. A fővárosra és Pest, Csongrád, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű. Az ország többi részén elsőfokú riasztások lesznek érvényben.
Csütörtökön reggel, kora délelőtt még derült lesz az ég, majd észak felől néhány órára megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon helyenként, keletebbre több helyen várható zápor, zivatar. Késő délutánra, estére kiderül az ég. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, több helyen megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Zala megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt.
Hét megyében (BékésBorsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) zivatarok veszélye miatt figyelmeztetnek, itt esetenként jégeső is előfordulhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.
Pénteken nagyrészt derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, keleten képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ott sem várható. Az északi szelet élénk vagy erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul.
Szombaton gomolyfelhős, napos, száraz időre számíthatunk. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható.
Vasárnap is túlnyomóan derült, száraz idő lesz. A szél délnyugatira fordul, és néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.
Szerző

Törvénymódosítással biztosítaná a nyugdíjasok szociális üdültetését az MSZP

Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:48

Fotó: Népszava
„Ha stadionokra van pénz, akkor a rászoruló idősek, fogyatékosok és nagycsaládosok üdültetésére is kell, hogy legyen néhány száz millió” – áll a javaslatban.
Módosító javaslatot nyújtott be az MSZP-s Korózs Lajos, valamint Szabó Sándor a Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett költségvetési salátatörvényhez, mivel úgy vélik: elfogadhatatlan, hogy a kormány meg akarja szüntetni a szociális üdültetés lehetőségét. A dokumentumban az áll: a benyújtott törvényjavaslat alapján nem tudnak másra következtetni, hiszen kiveszik a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkeztetése marad benne. „Ez a szigorítás nagyon sok embert érint: a sajtóban megjelentek szerint tavaly 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni. Sőt az Erzsébet-program kifejezés meghatározásának módosításával még azt is kiveszik, hogy ez állami feladata kell, hogy legyen. Ki tudja, kinek akarják átjátszani mindezt” – fogalmaztak. Szerintük hiába cáfolja az MNÜA, illetve a tárca, hogy ez nem így lesz, csak a források miatt módosítják a törvényt, akkor is az előttünk fekvő javaslat szerint a szociálisan rászorulókat nem érinti a jövőben az Erzsébet-program rendszere.   Hozzátették, hogy ha stadionokra van pénz, akkor a rászoruló idősek, fogyatékosok és nagycsaládosok üdültetésére is kell, hogy legyen néhány száz millió, vagy akár néhány milliárd forint is, de addig sem szabad kivenni a korábbi jogosultakat a Program célcsoportjából.
Szerző