Magyarország;Törökország;

2019-06-25 18:44:14

Kemény bírálatot kapott Magyarország az amerikai külügytől

A 2018-as Nemzetközi Vallásszabadság Jelentés számos aggasztó esetről számol be Magyarországról.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által kiadott 2018-as Nemzetközi Vallásszabadság Jelentés alapján Alcee L. Hastings, floridai demokrata képviselő, a US Helsinki Bizottságának (CSCE) elnöke a következő nyilatkozatot tette közzé:

A dokumentum számos aggasztó esetről számol be Magyarországról és Törökországról. Jelentések szerint Magyarországon a kormánytisztviselők számos alkalommal muszlimellenes és antiszemita retorikát folytattak és nyilvánosan tisztelegtek második világháborús antiszemiták és Hitler szövetségesei előtt. A megosztó, 2011-es vallástörvénnyel kapcsolatban a módosítások ugyan áprilisban már életbe léptek, nem teljesen világos, hogy ez megszünteti-e majd a vallási diszkriminációt. A vallásszabadság megsértésének ezen eseményei azért is különösen zavaróak, mert Magyarország és Törökország az EBESZ valamennyi országával együtt elkötelezte magát a vallás és meggyőződés szabadságának védelme mellett és amellett, hogy segít megelőzni a vallási alapú diszkriminációt.

Hasings (Marcy Kaptur ohioi demokrata képviselővel és egy republikánus honatyával, a dél-karolinai Joe Wilsonnal együtt) jegyezte részben azt a határozattervezetet, amelyet nemrég mutattak be a Képviselőházban, és amelyben komoly bírálatokat fogalmaztak meg a magyar kormánnyal szemben.