46 év után szombaton újra lehet fürdeni a Római-parton

Publikálás dátuma
2019.06.27. 09:47

Fotó: Népszava
1973 óta szombaton lehet először legálisan fürdeni a Duna budapesti szakaszán. A civilek által szervezett tesztnapot után, a kerület ígérete szerint jövőre igazi szabadstrand nyílhat a Római-parton.
Tesztstrandolást rendez szombat délután, a nemzetközi Duna-napon, a Római-parton a Valyo Egyesület és a Fák a Rómain civil szervezet. 1973 óta ez lesz az első alkalom, hogy legálisan lehet fürdeni Budapesten a Dunában. 
A Valyo Egyesület a tesztnap előtt egy ötnapos nemzetközi edzőtábort rendez, amelyen megtervezik a strandnap infrastruktúráját. Az eseményen lehet kenuzni, SUP-ozni. Az igazi strandhangulatot zenélő bicikli biztosítja - derül ki az esemény tájékoztatójából.
Az elmúlt két évben a Valyo, a FÁK a Rómain és a természetes Római-part megmaradásáért küzdő civil csoportok szervezett Fövenyfoglalás című esemény azért alakult idén szabadstrand tesztnappá, mert az óbudai önkormányzat határozata szerint 2020-ban szabadstrand létesülhet a területen, amelyre ötletpályázatot írtak ki és a Fővárosi Önkormányzat 400 millió forintot különített el a fejlesztésre. A civil szervezetek közleményükben azt írták, remélik, ezzel lekerült a napirendről a környezetpusztító, közel kétmilliárd forintot felemésztő mobilgát terve és elindulhat a Római fejlesztése.
Szerző

Rágógumiszerű kérget növesztenek a műanyagok a sziklákon

Publikálás dátuma
2019.06.26. 12:12

Fotó: REINHARD KAUFHOLD / AFP
Műanyagrészecskék alkotta kéreg képződik a part menti sziklákon az óceánok szennyezettsége miatt - állapították meg portugál kutatók.
A Science of the Total Environment című folyóiratban publikált tanulmány szerint a leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztető foltok nem csupán aggasztó jelei az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának, hanem fenyegetést is jelentenek a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve - írja a Science Alert tudományos honlap.
A portugáliai Tenger- és Környezettudományi Központ (MARE) munkatársai 2016 óta vizsgálják a vulkáni eredetű Madeira szigetének part menti szikláin megtapadó műanyagrészecskéket és tanulmányozzák azok hatását a helyi ökoszisztémára.
"Ahogy a nagyméretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez"

- mondta Ignacio Gestoso ökológus.

A begyűjtött minták kémiai elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a polietilén, amely a legszélesebb körben használt műanyag és, amelynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.
A kutatók szerint a vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a polietilén kéreg borítja. Megállapították azt is, hogy az algaevő közönséges particsiga épp olyan otthonosan érzi magát a műanyagkérgen, mint magukon a sziklákon, ami azt sugallja, hogy valószínűleg nem csupán az algát, hanem a műanyagot is elfogyasztja
Szerző

Ezrek halnak meg évente a légszennyezettség miatt Szlovákiában

Publikálás dátuma
2019.06.25. 09:45

Fotó: Bildagentur RM / AFP
Évente több mint négyezer ember hal meg idő előtt a szlovákiai megyeszékhelyek légszennyezettsége miatt - állítják a fenntartható fejlődés szlovákiai kutatóközpontjának (CEPTA) szakértői. Sajnos Magyarországon sem jobb a helyzet.
A szakértők a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatainak elemzése alapján azt állapították meg, hogy a szlovák fővárosban, Pozsonyban legrosszabb a helyzet, ott évente 1580 korai haláleset írható a légszennyezettség számlájára. A további megyeszékhelyek közül például Kassán 990-en, Eperjesen 410-en, Besztercebányán 340-en, Zsolnán pedig 310-en halnak meg évente a kelleténél korábban - írta az MTI.
A kutatás során a levegő szállópor-tartalmát és nitrogénoxid-koncentrációját vizsgálták - mutatott rá a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A korai halálesetekből a becslések szerint évente több mint 10 milliárd eurós kára keletkezik Szlovákiának, és ebbe még nem számították bele az orvosi kezelések költségét és a betegségek miatt kifizetett táppénzt.
Daniel Lesinsky, a CEPTA elnöke riasztónak tartja az adatokat és intézkedéseket sürget a közlekedés, a károsanyag-kibocsátás és a fűtés terén, továbbá a különféle kivételek visszavonását, valamint javasolja a környezetbarát ipari és energetikai technológiák kötelező bevezetését. Az intézet jelentése arra is emlékeztet, Szlovákia Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt a legszennyezettebb levegőjű európai uniós tagállamok közé tartozik. A szállópor mennyisége évek óta meghaladja a határértéket.

Hazai helyzet: a nem állami mérések egészen ijesztő szennyezettséget mutatnak

Mint megírtuk, Budapesten a mérőhálózat uniós szinten hírhedten megbízhatatlanul üzemel. 2017 nyarán, a nyári szmog kellős közepén például a 12 automata közül egyik sem működött. A Levegő Munkacsoport gyűjtése alapján 2012-ben az Erzsébet téri állomás 65 határérték feletti napot jelzett úgy, hogy 21 napon keresztül nem is működött. 
A nem állami mérések egészen ijesztő szennyezettséget mutatnak. A Greenpeace az elmúlt hónapokban két méréssorozat eredményét is közzétette. A budapesti iskolák közelében májusban mért értékek nyolc oktatási intézmény esetében is a határérték durva és tartós, a közelben lévő állami mérőállomás értékeit is meghaladó légszennyezést jeleztek. Szintén határérték feletti – a küszöböt két-háromszorosan meghaladó - szennyezettséget mértek a nagy forgalmú buszmegállókban, például a Blaha Lujza és a Széll Kálmán téren, úgy, hogy a közeli mérőállomásokon egyszer sem lépte túl a határértéket a koncentráció. A Greenpeace szerint az adatok halálos veszélyt jeleznek: egy szintén a közelmúltban publikált európai kutatás szerint a szmogos napokon drasztikusan megnő a halálozások száma.
Magyarországon évente 14 ezer ember halála köthető közvetlenül a légszennyezéshez,

a fővárosra pedig sokkal több jut a lakosságarányosan megelőlegezhető egyötödnél. Ezért is megmagyarázhatatlan, hogy a kormány nem hajlandó érdemi lépéseket tenni a levegőminőség javításáért, annak ellenére sem, hogy az Európai Bizottság már két, súlyos büntetésekkel fenyegető kötelezettségszegési eljárást is indított ellene.
Szerző
Frissítve: 2019.06.25. 12:06