Gyurcsány megerősítette: a DK beáll Karácsony mögé és segíteni fogják kampányát

Publikálás dátuma
2019.06.27. 11:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egyszer már megígérte, hogy mindenképpen támogatják a győztest, de akkor még nem tudta, ki az.
Facebook-posztban erősítette meg tegnapi ígéretét Gyurcsány Ferenc, hogy a DK beáll az előválasztáson győztes Karácsony Gergely mögé. Pontosabban szerdán azt fejtette ki még az eredmény ismerete nélkül, hogy bárhogy alakul az előválasztás, támogatni fogják a győztest. "Nem tudom, ki győz. De a választás végeredményét mi elfogadjuk. A győztest mindenkinek támogatni kell. Mi támogatni fogjuk. A kampánynak vége, amit akartunk, elértük: az ellenzéknek ma estétől egyetlen közös főpolgármester-jelöltje lesz. És az a dolgunk, hogy valamennyien őt támogassuk. Mi ezt fogjuk tenni" - írta. Most már az eredmény tudatában megismételte az ígéretet: "Beszéltem Karácsony Gergellyel. A politikai bizalom kölcsönösen megvan. Együtt fogunk dolgozni Budapest sikeréért. Ez így van rendjén. A közös jelölt kampánycsapatában ott leszünk, munkáját segíteni fogjuk." 
Szerző
Frissítve: 2019.06.27. 14:59

Tarlós nem zárja ki a nyílt vitát Karácsonnyal

Publikálás dátuma
2019.06.27. 11:15
Karácsony Gergely és Tarlós István
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
"Operettalakításokban viszont biztosan nem veszek részt" - mondta lapunknak a főpolgármester.
"Most volt húsvét, nem?" - csak ennyit mondott a Népszava kérdésére Tarlós István budapesti főpolgármester, amikor arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki főpolgármesteri előválasztást. Tarlós más módon sem kívánta bővebben kommentálni a tegnap lezárult előválasztást. Arra a kérdésükre, hogy kiállna-e Karácsony Gergellyel egy nyilvános főpolgármester-jelölti vitára, Tarlós azt mondta:
"Egyelőre azt sem tudjuk, hány jelölt lesz, az előválasztás nem egy közjogi aktus, nem előfeltétele annak, hogy bárki elinduljon, meglátjuk. Olyan vitára, amilyet most láttunk - utalt az előválasztásokban lezajlott vitákra -, olyanra biztosan nem kerül sor, nem tudom, hogy ilyennek van-e értelme. Abban is biztos vagyok, hogy egy Gulyás Marci által moderált vita biztosan nem lesz. Meglátjuk, hány jelölt lesz, meglátjuk, mi lesz a helyzet szeptemberben. Én csak olyan vitát tudok elképzelni, hogy nem előre megbeszélt témák vannak súgóemberekkel. Ha egymással szembeállunk, és előre meg nem beszélt témákról face to face egymást kérdezzük, ilyet nem zárok ki. Nem azt mondom, hogy biztosan lesz, de ilyet nem zárok ki. Operettalakításokban viszont biztosan nem veszek részt."
Mint ismert, Karácsony a fővárosi parkolási ügyekben tavasszal egyszer már kihívta nyilvános vitára Tarlós Istvánt. Majd az előválasztás eredményének ismeretében szerdán azt mondta a Népszavának, újra felkéri nyilvános vitára Tarlóst, de nem hiszi, hogy a főpolgármester élni fog a lehetőséggel.
Frissítve: 2019.06.27. 11:39

A közmunkások szavazatait 49 ezer forinttal veheti meg a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.06.27. 10:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az önkormányzati választás közeledtével pártízezres egyszeri juttatást kap 100-120 ezer közfoglalkoztatott, szavazatvásárlásról beszél a Közmunkás Szakszervezet elnöke.
Ahogy a tavalyi országgyűlési választások előtt Erzsébet-utalvánnyal lepte meg a nyugdíjasokat az Orbán-kormány, ugyanúgy idén az önkormányzati választások közeledtével a közmunkások kapnak pénzt - értesült a hvg.hu egy névtelenséget kérő, kormányhoz közeli forrásból. A jelenlegi közmunkás bér 90 százalékával megegyező összegű juttatásról szóló kormányhatározati javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter terjeszti a kormány elé.
A jelenlegi közfoglalkoztatási bérrel, vagyis havi bruttó 81 530 forinttal számolva ez bruttó 73 377 forintot jelentene mindenkinek, aki idén legalább 90 napig közmunkásként dolgozott. Nettóban számolva, az éhbér-kiegészítés így néz ki: 
az 54 ezerből megélni kényszerülő közmunkásoknak 49 ezer forinttal veheti meg jóindulatát az országló Fidesz-KDNP.

Mindez 100-120 ezer embert érinthet. A hivatalosan a közmunkások "álláskereséssel összefüggő költségeikhez" hozzájáruló, nagyjából 9 milliárd forint persze jó helyre megy; kivételesen nem a jómódúak zsebét tömi az Orbán-kormány, mint ahogy azt a csokkal, a gyerekhitellel, vagy éppen a nagyvállalatoknak nyújtott elképesztő adókedvezményekkel teszi. De a közmunkások kiszolgáltatottságát is figyelembe véve, nem kétséges, hogy a pénz könnyen válhat kiskirályt játszó polgármesterek manipulációinak eszközévé. A nagyjából év közepére időzített kifizetést ugyanis eleve csak az kapja meg, aki szabályosan kérvényezi tudja azt - a kérelmet augusztus 31-éig kellene benyújtani a járási hivatalhoz. És nem részesül a pénzből az sem, akinek bár megvan a 90 nap munkaviszonya, de valamiért kizárják a közmunkaprogramból. A helyi hatalmasok pedig sosem riadtak vissza attól, hogy kizárással fenyegetve irányítsák a rászorulókat. Nem a véletlen műve, hogy egy településen minél nagyobb az aktív lakosságon belül a közfoglalkoztatottak aránya, annál nagyobb a kormánypárt szavazóbázisa: a közmunka a Fidesz egyik fegyvere.
"Ezzel valójában szavazatokat vesznek"

- kommentálta a hírt Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke a hvg.hu megkeresésére. Szerinte ez csak abban az adott hónapban lesz segítség, amikor kifizetik a közmunkásoknak, akik nem is tudnák a pénzt az álláskeresés költségeire fordítani, hiába indokolnák hivatalosan ezzel a lekenyerezést. "Ha el tudnának menni máshova dolgozni, megtennék, de főleg Kelet-Magyarországon ez nem megy, ezért marad a közmunka. Így az egyszeri támogatást fel fogják élni, elmegy kenyérre, élelmiszerre, gyógyszerre és rezsire" – mondta. Szerinte ha valóban segíteni akarnának a közfoglalkoztatottakon, akkor a megoldás a nekik járó juttatások megemelése lenne, vagy legalább több szabadság biztosítása.
Szerző