A San Diego-ban bemutatott tanulmány megállapításai szerint a magas, legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása csökkenti a stressz szintet, csökkenti a gyulladást, javítja a hangulatot és a memóriát, de a szervezet ellenállóképességét is – számolt be a kutatásról a Science Daily.
Bár azt már korábban is ismert volt, hogy a kakaó erős antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatású flavonoidok egyik fő forrása, ez az első alkalom, hogy az embereket vizsgáltak, hogyan támogatja a kognitív, endokrin, szív- és érrendszer egészségét az étcsokoládé. Évek óta vizsgálják az étcsokoládé neurológiai funkciókra gyakorolt hatását a cukortartalom szempontjából, de az első alkalom, hogy a kakaó mennyiségét emberekben rövidebb vagy hosszabb ideig vizsgálták. Az eredmények szerint minél magasabb a kakaó koncentrációja, annál pozitívabb a hatás.