A sertéspestis már a kínai disznók felével is végezhetett

Publikálás dátuma
2019.06.30. 10:42
Egy fertőzött kínai disznófarm fertőtlenítése - illusztráció
Fotó: Yang meiqing / Imaginechina / AFP
A vírus jelenlétét már autópályákon, az úttesten is sikerült kimutatni, és gazdatest nélkül is hetekig képes életben maradni.
Akár a kínai sertésállomány felének vesztét is okozhatta mostanra az országban megállíthatatlanul terjedő afrikai sertéspestis, értesült helyi piaci szereplőktől a Reuters. Egy a hírügynökségnek nyilatkozó állatorvos konkrétan az állomány felére becsli a veszteséget, egy többek közt oltásokat árusító cég pedig a kiesések alapján 40-50 százalékos veszteséggel számol.
Ez a szám nagyjából a kétszerese annak, amit a kínai kormány beismer.

A lesújtó számokat farmerek is megerősítették, az ország pedig bizonyosan nehéz időszak elé néz. Közel 40 millió ember megélhetése függ a disznótenyésztéstől, ami a kínai húsfogyasztás 60 százalékát tette ki eddig. A hús fogyasztói ára folyamatosan emelkedik.
A kínai állami hírügynökség, a Xinhua májusban 23,9 százalékos állománycsökkenésről írt, azt hangoztatva, a kormány ura a helyzetnek. Hétfőn a mezőgazdasági minisztérium arról adott ki közleményt, hogy "hatékonyan kontrollálják" a járvány terjedését, a Reutesrs megkeresésére viszont egy sort nem küldött válaszul.
Az afrikai sertéspestis ellen nincs védőoltás, nincs rá gyógyszer, és majdnem bizonyosan megöli a fertőzött állatokat - ha ugyan nem vágják le őket azonnal, az egészséges sertésekkel együtt. Hivatalosan 137 helyen törti ki Kínában a járvány, de a tényleges szám ennél magasabb lehet. A vírus jelenlétét már autópályákon, az úttesten is sikerült kimutatni, és gazdatest nélkül is hetekig képes életben maradni.
A hírügynökségnek megszólaló kínai sertéstenyésztők arról beszéltek, hogy ahol megjelent a vírus, ott gyakorlatilag nem maradt élő állat, és fertőtlenítés után is ugyanúgy megfertőzi az oda kerülő sertéseket. Aki viszont beszél erről, az rémhírterjesztésért könnyen börtönbe kerülhet.
Szerző

340 ezer állástalan fiatal kallódik az országban

Publikálás dátuma
2019.06.30. 09:14

Fotó: Shutterstock
Úgy látszik, a nemzeti jelmezben tetszelgő Orbán-kormány könnyű szívvel hagyja oktatás és munka nélkül a magyar fiatalokat, ha vendégmunkásokkal olcsóbban is kiszolgálhatja a cégeket.
Tavaly a 20 és 34 év közötti korosztályba eső európai fiatalok 16,5 százaléka, 15 millió ember se nem tanult, se nem vállalt munkát, írja az Eurostat 2018-as adatai nyomán a G7. Az úgynevezett NEET-csoport (Neither in Employment nor in Education and Training, 'se tanuló, se dolgozó') aránya meglehetősen változatosan alakul az unióban. A jelenség elsősorban a déli és a keleti államok problémája, a legrosszabb a helyzet Olaszországban (28,9 százalék) és Görögországban (26,8 százalék), de
Magyarországon is az EU-s átlagot meghaladó, 17 százalék ennek a csoportnak az aránya. Itt körülbelül 340 ezer főről van szó.

2012-ben arányuk még 25,1 százalék volt, ez azóta folyamatosan csökken - hála a feszített munkaerőpiaci helyzetnek, az érintettek kivándorlásának, az elszegényedés okozta kényszerű munkába állásnak, vagy akár csak a gazdaság fehéredésének.
A nemek közt markáns a különbség: a nők aránya ebben a csoportban 26,6 százalék, míg a férfiaké 7,8.

A férfiak és a nők közötti olló is a kelet-európai fiatalok körében nyílt különösen szélesre, ami a régióban jellemző iparközpontú gazdaságszerkezettel, valamint a gyerekvállalással hozható összefüggésbe. Három fő oka lehet:
  • a munkaerő iránti kereslet errefelé az intenzív emberi munkát igénylő ipari ágazatokban nőtt meg az utóbbi években, ahol a férfiak foglalkoztatása a jellemző;
  • a cégek nem vesznek fel olyan jelentkezőket, akikről elképzelhetőnek tartják, hogy a szülés miatt hosszabb időre kieshetnek a munkából;
  • ráadásul a hagyományos társadalmi elvárások is a nők munkavállalása és továbbtanulása ellenében hatnak.
A nem dolgozó és nem tanuló fiatalok még mindig jelentős száma pedig különösen érdekes annak tükrében, hogy a kormány folyamatosan a munkaerőhiányról panaszkodik, és újabban már Ukrajnából, vagy éppen Mongóliábaól szervez Magyarországra vendégmunkásokat. Úgy látszik, a nemzeti jelmezben tetszelgő Orbán-kormány könnyű szívvel hagy magára 340 ezer magyart, ha van olcsóbb módja is annak, hogy emberi erőforrással is kiszolgálja a milliárdos kedvezményekkel az országba édesgetett külföldi tőkét.
Szerző

A NAV bezárta Vajna Tímea egyik fánkozóját

Publikálás dátuma
2019.06.29. 09:34
Forrás: Vajna Tímea Facebook
Az üzlet június 27-étől július 8-áig nem nyithat ki.
NAV-zár alá került a Vajna Tímea cége által tavaly felvásárolt Donut Library Karinthy Frigyes úti üzlete – írja az Index olvasói beszámoló alapján.  A fánkozó június 27-étől július 8-áig nem nyithat ki. Okként az üzletre kiragasztott papíron annyit jelöltek meg, hogy 
az üzlet adótörvényekkel kapcsolatos jogszabálysértést követett el.

A cég egyébként meglehetős késéssel, csak június 21-én adta le a tavalyi évről szóló beszámolóját. Ennek alapján hasonló árbevételt (126 millió forintot) könyvelt el, mint 2017-ben (137 millió), a profit viszont a negyedére esett vissza (18,6 millióról 4 millióra) – számolt be a portál. A céginformációs rendszer szerint a The Donut Library Kft. február elején beolvadás miatt megszűnt, ugyanakkor 
az anyacég, a Mr. Funk aktuális beszámolója még mindig nincs fent az e-beszámolók honlapon.

Szerző
Témák
Vajna Tímea
Frissítve: 2019.07.01. 12:10