Előfizetés

Jurij C. kiengedése nyomán az óvadékot és a feltételes szabadságra bocsátást is átgondolhatja a Kúria

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.30. 16:56
Jurij C. letette az óvadékot
Fotó: STR / AFP
Jobban kéne figyeli ezekre a Kúria elnökhelyettese, Kónya István szerint.
Foglalkoznia kell a Kúriának az óvadék megállapításának gyakorlatával - jelentette ki Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Az interjút szemléző hvg.hu azt írja, a kérdés a Hableány tragédiája és a Viking Sigyn kapitányának óvadék ellenében történő szabadlábra helyezése kapcsán merült fel.
"A bírósági jogalkalmazás egységére, helyes irányú gyakorlatára kell a Kúriának vigyáznia"

- fogalmazott a Kúria elnökhelyettese. Jurij C. 28 ember haláláért felelhet,15 millió forint ellenében mégis úgy engedték kisétálni a rácsok mögül, hogy a döntés meghozatalakor a hatóság még a gyanúsított kapitány várható tartózkodási helyét sem ismerte. Ráadásul a jelek szerint már korábban is hátráltatta a nyomozást: a tragédia után adatokat törölhetett telefonjáról. Az ügyben Polt Péter legfőbb ügyész fordult jogorvoslati indítvánnyal a Kúriához pénteken.
Kónya szerint "automatizmussá kezd válni" a feltételes szabadságra bocsátás is, így arra is jobban kéne figyelni. Hangsúlyozta: ez nem alanyi joga az elítéltnek, hanem egy törvényi lehetőség, arra az esetre, ha az megbánta tettét és a szabadulásra felkészült, vagyis a társadalomra már nem jelent veszélyt. Hogy ez egyébként mennyire aktuális téma lehet bírósági körökben, arra utal az is, hogy mindössze egy hete szinte szóról szóra ugyanígy érvelt az a bíró is, aki az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottjának feltételes szabadságáról döntött. "A feltételes szabadságra bocsátás nem alanyi jog, hanem egy jogszabályi lehetőség" - érvelt akkor a törvényszék.

Sok ezren maradtak napokra folyóvíz nélkül Miskolcon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.30. 11:18
Illusztráció
Fotó: Népszava
Egy karbantartás óta annyi a csőtörés a városban, hogy a vízszolgáltatónak nincs elég embere a javításokra - inkább elzárták a vizet.
Miskolcon több ezer, akár több tízezer ember maradhatott a hétvégén víz nélkül, írja az index.hu. Úgy tudják, az Avas - Győri kapu - Újgyőri főtér - Vologda - Vörösmarty városrészeken a héten keddtől csütörtökig folyt karbantartás. A végül csütörtök estére befejeződő munkálatok alatt még csak meleg víz nem volt, ám
a karbantartás óta olyan számú csőtörés volt a környéken állítólag, hogy mostanra teljesen elzárták a vizet.

Szombat déltől egyáltalán nincs víz a város egy nagy részén, bár a fent felsoroltak közül Vologda városrészben vasárnap reggelre helyreállt. Máshol vízhordó autók jelentek meg, arról veszik a vizet a lakók.
Bazin Levente, helyi szocialista képviselő azt mondta, megkérdezték a vízügyet, ahonnan azt a választ kapták szombat délután, hogy összesen 11 helyen történt csőtörés egyszerre, és nincs annyi ember, aki ezt egyhamar kijavítaná, hogy visszaálljon mindenhol a vízszolgáltatás.
A szélsőséges időjárás, a viharok, villámárvizek, az ezeket követő hőség, és az azzal járó fogyasztásnövekedés mozgatta meg úgy a miskolci földet, hogy azt a vezetékek már nem bírták

- derül ki a vízszolgáltató Mivíz Kft. közleményéből, amit az index.hu megkeresésére írtak válaszként. Vasárnap délelőtt három csőtörésen dolgoztak még, és úgy tervezik, hogy a nap végére minden javítással készen lesznek.

A magántanulói státusz megszüntetéséről is szavaznak kedden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.30. 10:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ekkor döntenek az úgynevezett „lex Czeglédy” törvénymódosításról, és leteheti esküjét az új ombudsman.
Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a jövő héten. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálhatják, majd kedden az alapvető jogok biztosává választhatják Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét. A házelnök – parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor a Semmelweis-napra történő emlékezéssel kezdődik. A parlament 1992-ben nyilvánította a magyar egészségügy napjává július 1-jét, amely 2011 óta munkaszüneti nap is az ágazatban dolgozóknak. A megemlékezés az „anyák megmentőjeként” ismertté vált Semmelweis Ignác magyar orvos születésének évfordulójára esik, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. A napirend előtti felszólalásokat követően dönthetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról. A lépést az indokolja, hogy októberben lejár a Médiatanács négy tagjának kilencéves megbízatása. Az interpellációk és az azonnali kérdések ezúttal is egy-egy órában hangozhatnak el, majd a kérdések következnek további fél órában.
Kedden – a napirend előtti felszólalások után – az új ombudsmanról szavaznak. Áder János köztársasági elnök a posztra Kozma Ákost javasolta, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Az alapvető jogok biztosa 2013 szeptembere óta Székely László, mandátuma szeptemberben jár le. Eredményes választás esetén az új ombudsman le is teheti esküjét a Házban. A képviselőknek emellett tíz előterjesztésről is dönteniük kell. Ekkor fogadhatják el például az úgynevezett „lex Czeglédy” törvénymódosítást, amely kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve ellenük a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént. Szavaznak továbbá a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépésének elhalasztásáról, a kormány köznevelési törvénycsomagjáról, a jövő évi költségvetés megalapozásáról, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozásának engedélyezéséről. A határozathozatalok utáni egyetlen napirendi pontban a trafiktörvény felülvizsgálatáról tartanak általános vitát a fideszes Lázár János kezdeményezésére.