Orbán levélben kéri a Néppárt elnökét: ne támogassák Timmermanst

Publikálás dátuma
2019.06.30. 19:02
Orbán és Joseph Daul
Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP / Picture-Alliance
Érzékenyen érintette a magyar kormányfőt annak a gondolata, hogy esetleg Frans Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke.
"Teljes mértékig tisztában vagyok a ténnyel, hogy a Fidesz, mint a Néppárt tagja, jelenleg fel van függesztve", és így "nem lehet befolyással" - kezdi Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppártot (EPP) vezető Joseph Daulnak, a "kedves Elnök Úrnak" címzett levelét, amit a Politico.eu tett közzé. Majd azzal a sarkítással folytatja: a németek és franciák leosztották az EU vezető pozícióit, és ezt ma akarják az Európai Bizottság elé tárni. Orbán levele szerint "a francia és a német vezetés" Frans Timmermanst akarja az EB elnökének. 
A magyar kormányfő szerint Timmermanst nem támogathatja a Néppárt, mert ezzel lemondana egy megnyert pozícióról, amiért "harcolt", és ez "elsősorban és mindenek előtt megalázó".

Másodszor, ez aláásná a néppárti autoritást és büszkeséget a nemzetközi politikában, harmadszor pedig presztízsvesztéssel járna a szavazók szemében - folytatja a tisztán és kizárólag érzelmekre apelláló, konkrétumokat mellőző érvelését a miniszterelnök. Orbán mindezek fényében arra kéri Dault, hogy tegyen meg mindent a Néppárt "önpusztítását jelentő", "vesztes" szituációnak elkerüléséért, majd belengeti: a levelet megkapja az összes EPP-s miniszterelnök.
Joseph Daul pártelnök korábban gyakorlatilag ajtót mutatott Orbán Viktornak és a Fidesznek, így érthető a miniszterelnök előzékeny felvezetése, és sejthető, hogy nem sok megértéssel találkoznak majd aggályai. Ezekkel az aggályokkal azonban más gond is van: a levél nagyrészt üres beszéd.

Nincsen még sem "elvtelen", sem másmilyen kompromisszum

Vasárnap az MTI állt elő azzal a hírrel, hogy úgy tudja, Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Pár órával később közölte, hogy brüsszeli forrásai szerint ez igazából nem történt meg, de a lavina már elindult. Előbb a kormánysajtó egyik gyöngyszeme, az Origo vitte tovább az "elvtelen kompromisszum" hírét, majd a kormány nevében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár reagált teljes sértődöttséggel arra. Kora este aztán már Orbán levele is terítékre került az említett kormánypárti internetes oldalon, amiről szolgai hűséggel számol be a közmédia is.
Az oszakai G20-as találkozó közben a német, francia, spanyol és a holland elnökök vetették fel az Európai Bizottság, Tanács és Parlament elnökeiről szóló ötletet, és Tusk erről beszélt más vezetőknek

- segít élesebben látni a Magyarországon igen homályossá lett képet a Politico. A vasárnap esti rendkívüli csúcson terítékre kerülő elképzelés szerint Timmermans valóban EB-elnök lehetne, az Európai Tanács elnöki székét a Liberálisok kapnák, a néppárti Manfred Weber pedig az EP élén kaphatna helyet. A lapnak nyilatkozó tisztviselők szerit azonban mindez inkább csak egy vitaindító felvetés, ami Tusk szerint sem kapna elégséges támogatást.
Max Weber az EP-választáson legtöbb szavazatot szerző Néppárt csúcsjelöltje volt, de a német politikus bizottsági elnökké választására lényegében nincs esély, mivel a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek sem támogatják. Ő maga továbbra sem tett le arról, hogy Jean-Claude Juncker utóda legyen. A második legtöbb szavazatot az Európai Szocialisták Pártja kapta, ennek Frans Timmermans a csúcsjelöltje.
A közmédia korábban arról is beszámolt, hogy a Néppárt már fellázadt Timmermans jelölése ellen, ami valójában ugyancsak nem történt meg, ez pusztán egy eshetőség volt a brüsszeli lap szerint. A holland miniszterelnök, Mark Rutte pedig a nap során megerősítette: "túlzó" Timmermans jelöléséről beszélni, mivel még semmiféle kompromisszum nem született. Ha valóban ez a helyzet, akkor Orbán szívhez szóló, Daulnak címzett levele nem is feltétlenül több egy a Fidesz-szavazóknak szánt szemfényvesztésnél, ami komoly kiállásnak hangzik majd, amikor a köztévé riporterei beszámolnak róla este.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 00:20

Megint megdőlt a melegrekord Németországban

Publikálás dátuma
2019.06.30. 18:23

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Hétfőtől ismét némi lehűlést jósolnak a szakemberek.
A hónap utolsó napján ismét megdőlt Németországban a júniusi melegrekord, miután Rajna-vidék-Pfalz tartományban 39,3 Celsius-fokot mértek – közölte vasárnap délután a német meteorológiai szolgálat (DWD). Az MTI összefoglalója szerint Bad Kreuznachban 15 óra 30 perckor rögzítették az új rekordot. Az előző rekordot is a közelmúltban jegyezték fel; előző hét szerdán a brandenburgi Coschenben 38,6 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Németországban az abszolút melegrekord 40,3 Celsius-fok, amely ezen a hétvégén nem dőlt meg, és hétfőtől ismét némi lehűlést jósolnak a szakemberek. Keddig 30 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet.
A DWD még hétfőn figyelmeztetett rendkívül erős és tartós hőhullámra, és közölte, hogy akár a több mint 70 éve felállított melegrekord is megdőlhet. 
Szerző

Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke

Publikálás dátuma
2019.06.30. 15:41
Frans Timmermans
Fotó: JOHN THYS / AFP
Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak vasárnap este a tagországok állam- és kormányfői, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.
Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén - írja egy "bennfentes illetékesre" hivatkozva az MTI. ("Brüsszeli források" viszont ezt később cáfolták a mostanában nem kevés fordítási- és egyéb hibába bonyolódó Magyar Távirati Irodának.)
Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét. Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.
A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.
A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok - vagyis az Orbán-kormány - ellenállásán.

Orbán pártja fellázadt, de mi ellen?

Az Európai Néppárt (EPP) elnöksége "fellázadt" Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt ellen, nem fogadta el az EPP-elnök és a németek javaslatát - folytatódik az MTI szappanoperákat idézően fordulatos tudósítása. De az is kiderül, "brüsszeli forrásaik" vasárnap azt közölték:
mégsem igaz, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Timmermanst javasolja.

Kérdés, hogy akkor pontosan mi ellen is lázadt fel a Fideszt soraiban tudó pártcsalád. A magyar kormánysajtó minden esetre beleállni látszik a "Timmermanst akarja Tusk" narratívába, az Origo például máris "füstös szobákban hozott háttéralkukról", "elvtelen kompromisszumokról" és "Soros György közvetlen embereiről" cikkezik.
A magyar kormány teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja ezt a javaslatot, és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza

- az Origo "értesülésére" néhány óra múlva így "reagált" Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Az MTI-nek nyilatkozva teljes komolysággal elismételte a Sorosról szóló állításokat is.

Nincsen még sem "elvtelen", sem másmilyen kompromisszum

"Kissé túlzónak" nevezte a holland kormányfő vasárnap az arról szóló jelentéseket, amelyek szerint Frans Timmermans szociáldemokrata listavezetőt jelölik az Európai Bizottság élére az uniós tagállamok esti rendkívüli csúcsértekezletén. Mark Rutte a brüsszeli találkozóra érkezve elmondta: olvasta azokat a híreket, amelyek szerint körvonalazódik egy erről szóló francia-német-spanyol-holland megállapodás. Hozzátette, a G20-as országcsoport oszakai ülésének európai résztvevői között
az elmúlt napokban egyeztetés folyt az uniós tisztújításról, de "nincs szó konkrét kompromisszumokról".

Arra a kérdésre, hogy Hollandia támogatná-e a holland Timmermans jelöltségét, Rutte nevek említése nélkül azt válaszolta, hogy országa követni fogja a kialakuló konszenzust valamely jelölt körül.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 00:34