Egyesült Államok;demokrácia;

2019-07-04 09:31:04

Amerikai kongresszusi delegáció: Orbán kormánya ajtót nyitott az orosz befolyásnak

A szenátorokból és képviselőkből álló delegáció a magyar miniszterelnökkel is szeretett volna beszélni, de a találkozó nem jött létre.

„Az Egyesült Államok továbbra is támogatja a magyarországi demokrácia megerősítésére tett törekvéseket. Számos beszélgetésen részt vettünk a Budapesten töltött idő alatt és 

Az oligarchák és a pártemberek növekvő befolyása az olyan független intézményekre, mint a bíróságok és a média, egyre fenyegetőbb” – közölte Steny H. Hoyer demokrata képviselő a Népszavához eljuttatott sajtóközleményükben. Mint azt már korábban megírtuk, a héten nyolc amerikai képviselő és szenátor érkezett Budapestre, akik civil szervezetek vezetőivel, magyar parlamenti képviselőkkel és független újságírókkal találkoztak kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.

„Szerencsénk volt találkozni civil szervezetek tagjaival és így volt lehetőségünk volt biztosítani őket a támogatásunkról, hiszen ők azért dolgoznak, hogy megerősítsék a demokráciát országukban. Továbbra is támogatni fogjuk a demokratikus intézményeket, amelyek az emberek jogait és szabadságát védik” – folytatta.

Ben Cardin demokrata szenátor a következőket fűzte hozzá Hoyer szavaihoz: „A politikai vezetőkkel, független újságírókkal, valamint vallási- és civil szervezetek vezetőivel folytatott találkozóink sok kérdéskört világossá tettek számunkra. Továbbra is úgy látjuk, hogy egy erős, demokratikus Magyarország lenne a legjobb partner az Egyesült Államok és a NATO tagországok számára. Sajnálattal tölt el minket, hogy nem beszélhettünk Orbán Viktorral

Szövetségünk nem csak a közös érdekekről, de a közös értékekről is szól. Az Egyesült Államok továbbra is nyitott marad a partnerségre abban, hogy megerősítse a demokráciát, a jogállamiságot, hogy megvédje a civil társadalmat és felszámolja a szélsőségeket, amelyek táptalajul szolgálnak az antiszemitizmus számára és aláássák a regionális stabilitást”.

Magyarország hűséges szövetségesünk, de aggodalommal tölt el minket a demokratikus intézmények tönkretétele és a növekvő orosz befolyás – hangsúlyozta Tom Cole republikánus képviselő. – Szándékunkban áll folytatni a közös munkát magyar barátainkkal, hogy biztosítsuk a választások szabadságát, a bíróságok függetlenségét és a sajtó diverzitását.

A kormány tagjai közül Gulyás Gergellyel és Németh Zsolttal, a Parlament külügyi bizottságának elnökével sikerült beszélniük.