Előfizetés

A Jobbik Jancsó Andrea mellett Ferencvárosban

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.04. 14:50
Forrás: Facebook / Jancsó Andrea Katalin
A momentumos Jancsó mögött az MSZP, DK, Jobbik trió sorakozott fel.
Tovább bonyolódik a helyzet Ferencvárosban, a Jobbik fővárosi elnöke a Népszavának leszögezte: Jancsó Andreát támogatják IX. kerületi polgármester-jelöltként.
Bencsik Jánost azután kerestük meg, hogy az LMP-s Csárdi Antal ma bejelentette, ő és a párt helyi szervezete azt szeretné, ha Baranyi Krisztina lenne a közös, ellenzéki aspiráns. Az LMP országos központja viszont nem osztja Csárdiék álláspontját.
Jelenleg úgy néz ki, hogy Baranyit a Párbeszéd és Karácsony Gergely, a IX. kerületi LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatja. A momentumos Jancsó Andrea mögött pedig az MSZP, DK, Jobbik trió sorakozott fel.

TASZ: Egészségügyi válsághelyzet lehet, mégis titkolóznak a laborkrízisről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.04. 14:20
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A jogvédő civil szervezet szerint ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt.
„Azonnal nyilvánosságra kell hozni, hogy megoldott-e a Veszprém megyei kórházak diagnosztikai laborháttere, és ha nem, még ma megoldást kell találniuk az egészségügyi szerveknek. A jogszabályok értelmében ugyanis nem működhet kórház laboratóriumi diagnosztikai háttér nélkül” – olvasható a TASZ közleményében – „Sem a megyei kormányhivatal, sem a tisztifőorvos nem árulja el, mi a pontos helyzet, csak szivárgó hírekből tudható, hogy az egész megye kórházi laborháttér nélkül maradt. Ez mérföldkő a magyar egészségügyben:
ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt.

Orvost, egészségügyi dolgozót és beteget is keresünk, hogy legyenek ügyfeleink a jogsértés miatt indítandó eljárásban.” Mint azt már korábban megírtuk, július elsejétől már nem vizsgálja a kórházak baktériumtenyészeteit a Veszprém megyei kormányhivatal laborja. Ott ugyanis többen felmondtak, emiatt pedig nem maradt kapacitás a labornak a kórházakra. Később pedig azt is megírtuk, hogy egy forrásunk szerint Budapestre utaztatják a tenyészeteket.
A Veszprém megyei kórházak nem képesek a legalapvetőbb diagnosztikai vizsgálatok lebonyolítására sem, ami a biztonságos betegellátás alapvető feltétele

– emeli ki a TASZ.

Ezidáig senki nem árult el semmit arról, hogy a helyzetet ki és hogyan kezelte – vagyis úgy tűnik, nem tett érdemi lépéseket a krízis elkerülésére sem a Kormányhivatal, sem a tisztifőorvos hivatala –  olvasható a jogvédő civil szervezet honlapján. Hozzáteszik, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz:
bármely olyan körülmény kialakulása, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság egészségügyi ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, egészségügyi válsághelyzetnek minősül

A jogszabály azt is előírja, hogy minden kórház működésének alapvető feltétele, hogy rendelkezésre álljon laboratóriumi diagnosztika. Ha igaz, hogy pillanatnyilag Veszprém megyében egyetlen ilyen labor sincs, akkor a megyében egészségügyi válsághelyzet alakult ki. 
Így nem szabad egyetlen kórháznak sem működnie, vagyis az összes kórházi ellátásra szoruló beteget más megyébe kellene irányítani, amit nyilvánvalóan lehetetlen megoldani.

A laboratóriumi diagnosztika leállása ráadásul a kórházi fertőzések terjedésének is kedvez. Mivel az orvosok nem tudják pontosan beazonosítani, milyen fertőzéssel állnak szemben, széles spektrumú antibiotikummal próbálkozhatnak, aminek a hatása drasztikusan csökken a mind ellenállóbb baktériumokkal szemben.
Amennyiben valóban leállt a laboratóriumi diagnosztika, az súlyosan sérti a betegek és az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók jogait is

– áll a TASZ közleményében.

Két hétvégén is pótlóbusz jár a csepeli HÉV vonalán

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 13:41
Illusztráció
Fotó: Népszava
Július 8-án és 12-én szintén a teljes vonalon szünetel a H7-es HÉV közlekedése.
Karbantartás miatt pótlóbusz jár a H7-es HÉV helyett a Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között szombattól hétfőig, valamint jövő héten péntektől vasárnapig – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. Mint írták, a július 6-7-i és 13-14-i hétvégén a HÉV közlekedése a teljes vonalon szünetel, helyette H7-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik Csepel, Szent Imre tér és a Boráros tér között. A pótlóbuszra Csepel, Szent Imre téren a 179-es autóbusz végállomásán, a Boráros téren az 54-es és az 55-ös autóbusz végállomásán lehet felszállni. Az érintett két hétvégén a Boráros téren a 23E autóbusz a 23-as, az 54-es és az 55-ös autóbusz pedig a 23E végállomásáról indul. Július 8-án (hétfőn) és 12-én (pénteken) szintén a teljes vonalon szünetel a H7-es HÉV közlekedése. A Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között a hétköznap reggeli csúcsidőszakban, 6 órától 9 óráig H7E jelzéssel gyorsjárati autóbusz közlekedik, amely csak a Közvágóhíd H, a Szabadkikötő H, illetve a belváros felé a Szent Imre tér H megállóhelyen áll meg. A reggeli csúcsidőszakon kívül, üzemkezdettől 6 óráig, majd 9 órától üzemzárásig a hétvégi forgalmi renddel megegyező módon a H7-es pótlóbusszal lehet utazni. Ezeken a napokon a Boráros téren az 54-es és az 55-ös autóbusz a Soroksári út Duna felőli oldalán, a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelye előtt kijelölt ideiglenes végállomásról indul. A Szent Imre tér és Csepel HÉV-végállomás között a 38-as buszcsalád járataival, továbbá a 35-ös, a 36-os, a 71-es, a 148-as, a 151-es, a 152-es vagy a 159-es autóbusszal lehet utazni, amelyeken a pótlóbuszon kezelt jegyek ezen a szakaszon érvényesek. A 38-as autóbuszcsalád egyes kora reggeli és késő esti indulási időpontjai módosulnak a pótlóbuszhoz csatlakozás biztosítása érdekében – közölte a BKK.