Neymar miatt lemondott az FC Barcelona alelnöke

Publikálás dátuma
2019.07.04. 20:08

Fotó: AFP/DPPI
A klub hivatalos közleménye szerint a vezető szállodaigazgatói feladataira koncentrál inkább.
Neymar tervezett visszaigazolása miatt távozik posztjáról Jordi Mestre, az FC Barcelona alelnöke. A klub hivatalos közleménye szerint a vezető szállodaigazgatói feladataira koncentrál inkább, ám több spanyol lap is arról ír, hogy a pozíciót 2014 óta betöltő Mestre azért mondott le, mert nem ért egyet azzal, hogy a klub vissza akarja szerezni a brazil labdarúgót. 
A barcelonai Sport című lap arról ír, az alelnök lemondásához az vezetett, hogy erős a széthúzás a katalán klub vezetőségi tagjai között. Mestre mindvégig kiállt Pep Segura sportigazgató mellett, akinek azonban a döntéseit és az átigazolási politikáját más elnökségi tagok részéről rengeteg bírálat éri. 
Több vezetőségi tag nagyon szeretné, ha Neymar visszatérne a klubhoz, Mestre szerint azonban úgy gondolja a klub őrizze meg erkölcsi értékeit, és ne próbálja meg visszavásárolni Neymart a Paris Saint-Germaintől. 
"Az elvi kérdések miatt nem hiszem, hogy a Barcelonának győzködnie kellene Neymart a visszatérésről. Két okból kifolyólag is nagyon valószínűtlennek tartom, hogy fog még valaha nálunk játszani: egyrészről gazdasági szempontok akadályozzák meg az átigazolását, mert a PSG nem akarja őt eladni, másrészről a távozásának körülményei miatt. Neymar ügynökei megígértek nekünk valamit, de az édesapja végig kettős játékot űzött” – mondta Mestre még télen a Sportnak. 
Mivel a barcelonai klub már fölvette a kapcsolatot Neymar ügynökeivel és a PSG-vel is elkezdődtek az egyeztetések Neymar visszatérésének feltételeiről, Mestrének nem maradt más választása, mint a lemondás. 
Szerző

Szoros meccsen maradt alul a női kosár-válogatott Belgrádban

Publikálás dátuma
2019.07.04. 17:52

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Hiába dolgozott le tízpontos hátrányt a magyar válogatott, végül 62-59-re kikapott a britektől a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében.
A kontinenstorna előtt a nemzetközi szövetség, a FIBA a mezőny utolsó két helyére rangsorolta a csütörtöki találkozó résztvevőit: a világranglistán 25. britek a 15., a rangsorban 50. magyarok kerültek a tizenhatodik pozícióba. Mindkét együttes erőn felül teljesített tehát azzal, hogy eljutott az egyenes kieséses szakaszig a papírforma szerint. A találkozó esélyese a szigetországi együttes volt, Székely Norbert szövetségi kapitány csapata azonban nem foglalkozott ezzel.
Felszabadult, kiváló játékkal kezdett a magyar csapat, amely két perc alatt 7-0-ra elhúzott. Az első negyed második felétől csökkent a lendület és egyre többet hibáztak a magyarok, a britek hárompontos kosarakkal kerültek egyre közelebb, sőt a játékrész hajrájában fordítaniuk is sikerült (13-15). A sokat ígérő kezdés után az összkép mégsem lett rózsás, a magyarok hétszer adták el a labdát az első negyedben, ami rengeteg, a britek pedig négy kinti kosarat szereztek, ez sem kevés.
A második negyed három brit triplával indult, a magyar időkérés után sikerült rendezni a sorokat, de állandósult az 5-10 pontos különbség. A védekezése jól működött az együttesnek, de a támadások lassúak, körülményesek voltak. Félidőben 32-22-re vezetett az ellenfél.
A harmadik negyedben dobóverseny kezdődött, ennek a tíz percnek az volt a legnagyobb pozitívuma, hogy nem került reménytelen helyzetbe a magyar csapat, 48-38-ról kezdődött az utolsó felvonás.
A magyarok fantasztikus hajrát nyitottak, és fokozatosan jutottak egyre közelebb a riválishoz. A 39. percben Turner Yvonne triplája után már csak 58-56-ra vezettek a britek. Már csak negyvenkilenc másodperc volt hátra, amikor Studer Ágnes triplájával egy pontra csökkent a szigetországiak előnye (60-59). Határ Bernadett blokkolt és huszonegy másodperccel a vége előtt a győzelemért támadtak a magyarok. Sajnos a másik oldalon Határ nem tudott pontot szerezni, a britek labdát szereztek, gyors magyar szabálytalanság, de a büntetők sajnos bementek, 62-59-nél négy másodperc volt hátra. Studer a félpályáról kénytelen volt eldobni a labdát, ami kétszer pattant fel a gyűrűről, de végül nem hullott be a kosárba, így a britek nyertek és bejutottak az elődöntőbe, illetve ott lehetnek az olimpiai selejtezőn.
Utóbbira a magyaroknak is van még esélyük, ha szombaton nyernek a franciák elleni negyeddöntőt elbukó, papíron esélyesebb és a briteknél erősebb Belgium ellen. 
„Nagy téttel bíró mérkőzés volt, ez látszott mindenkin – mondta az M4 Sportnak Székely Norbert szövetségi kapitány. - Vissza kell nézni a meccset, mindent átgondolni, hogy a következő mérkőzést meg tudjuk nyerni. Nagyot küzdött a csapat, kis szerencsével a végén még nyerhettünk is volna. Két nap múlva nem mi leszünk az esélyesek, ez mindenképpen terhet vehet le a játékosok válláról.”

Így látták a játékosok

Varga Zsófia: Nagyon szép eredmény, hogy bejutottunk a nyolc közé, egy labdán múlt az olimpiai selejtező, de még nem úszott el a remény. Lesz még egy mérkőzés, ahol javíthatunk. Korábban dőlt el a meccs, kettő-kettőben rosszul védekeztünk. Nagyobb önbizalommal kell játszanunk szombaton, biztatnunk kell egymást. Raksányi Krisztina: Van pár óránk kisírni magunkat, össze kell szednünk magunkat. Nagyon sajnálom ezt a meccset, megmutattuk, hogy jó csapat vagyunk, vissza tudtunk jönni nagy hátrányból is. Az első félidő második felében borzasztóan védekeztünk, ott dőlt el a mérkőzés. Amikor harcolunk a labdáért, egymásért, akkor mindig vissza lehet jönni. Studer Ágnes: Az első félidő nem úgy alakult, ahogy akartuk, nem szereztünk pontokat, a végén úgy éreztem, meg tudjuk nyerni, így a legrosszabb kikapni. Nagyon ott akartunk lenni a négy között. Az olimpiai részvétel esélye még nem múlt el, fel fogunk állni. Jó kezdés után elveszítettük a ritmust. Horti Dóra: Szomorúak vagyunk, de pár óra után muszáj a pozitívumokra koncentrálni, van még egy fontos meccsünk, fel kell építeni magunkat. Nem tett jót nekünk a három nap szünet, hiába kezdtünk jól, mégsem éreztük a ritmust. Nem volt meg az a sebesség a játékunkban, ami a csoportmeccsek alatt jellemzett minket. Turner Yvonne: Semminek sincs még vége, föl kell menni a pályára és játszani, tudtuk, mit kell tenni, a britek nagyon jók voltak. Kicsit kényelmesen játszottunk, nem helyeztük megfelelően nyomás alá az ellenfelet, de jók vagyunk, hiszünk magunkban és egymásban.

Témák
kosárlabda
Frissítve: 2019.07.04. 20:25

Copa América: Peru a másik döntős

Publikálás dátuma
2019.07.04. 16:07

Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP
Az együttes korábban kétszer játszott döntőt, és mindkettőt (1939-ben és 1975-ben) meg is nyerte.
Peru meglepetése 3-0-ra nyert Chile ellen a Brazíliában zajló labdarúgó Copa América elődöntőjében. Az első játékrész után 2-0 volt az eredmény, a végeredményt a peruiak csapatkapitánya, Paolo Guerrero állította be a 91. percben. Az előző két kiírás győztese, Chile kétszer annyi helyzetet dolgozott ki ellenfelénél, de még tizenegyesből sem talált be a kapuba. 
Peru 44 év után jutott be ismét a torna fináléjába, összesen harmadik alkalommal. Az együttes korábban kétszer játszott döntőt, és mindkettőt (1939-ben és 1975-ben) meg is nyerte. Ezúttal ez óriási meglepetés lenne, az ellenfél ugyanis a vasárnapi döntőben a házigazda Brazília lesz. A két csapat találkozott egymással a csoportkörben, akkor a brazilok 5-0-ra nyertek. 
Argentína hat oldalas panaszlevelet írt a brazilok ellen 2-0-ra elveszített elődöntő után. A dél-amerikai futballszövetségnek (CONMEBOL) azt írták, hogy a játékvezető döntései „egyértelműen sújtották” a válogatottjukat, és a videobíró segítségét több kétes szituációban sem vették igénybe, pedig nem egy esetben tizenegyesgyanús helyzetben maradt néma a síp.
A második brazil gól előtt Dani Alves buktatta Sergio Agüerót a tizenhatoson belül, egy másik esetben Arthur lekönyökölte Nicolás Otamendit, egyik helyzetben sem járt büntető, és a VAR-t sem vették igénybe. 
Claudio Fabián Tapia, az argentin szövetség elnöke Alejandro Domíngueznek, a CONMEBOL vezetőjének címzett levelében arra hívta fel a figyelmet, „a történtek alapos vizsgálatot érdemelnek, ugyanis az elnök által gyakran hangoztatott értékek – mint etika, átláthatóság – sérültek”.
Szerző