Előfizetés

Putyin az egész világot kiosztotta Rómából, von der Leyentől a szankciók eltörlését reméli

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 21:58

Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik
Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót az orosz elnök, aki "folyamatos kapcsolatban áll" Matteo Salvini belügyminiszterrel.
Az Oroszországgal való kapcsolatok újraindítását, ezen belül elsősorban az uniós szankciók eltörlését szorgalmazta az Európai Unió új vezetőitől Vlagyimir Putyin orosz elnök a Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel csütörtök este tartott sajtótájékoztatón Rómában.
Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók "egyik félnek sem váltak hasznára". Kifejtette, hogy a nyugati országok több milliárd dolláros exportról, és az EU a legjelentősebb és legközelebbi földrajzi partneréről mondott le a szankciók miatt. Az EU és Oroszország közötti kapcsolatok rendezésében kulcsfontosságának nevezte az Európai Bizottság új elnökének jelölt Ursula von der Leyen szerepét. Hozzátette, hogy a Brüsszellel való kapcsolatok helyreállítása és a megszorító intézkedések eltörlése érdekében Moszkva kész teljesíteni a "rá eső részt".
Ukrajnával kapcsolatban kijelentette, hogy Oroszország itt is kész megtenni az első lépést, mivel Moszkva már megszokta, hogy - mint fogalmazott - "az első lépést mindig nekünk kell megtenni". Az orosz elnök az Egyesült-Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodást sürgette, amely nélkül szerinte az egész világkereskedelem veszélybe kerül.
Venezuelában kizárta a katonai fellépést, kijelentette, hogy a külső beavatkozás is csak súlyosbítaná a latin-amerikai ország helyzetét, ehelyett párbeszédet és demokratikus választásokat javasolt. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta a hivatalban lévő venezuelai elnökkel, Nicolas Maduróval való barátságát, aki az ENSZ szerint kínzással és kivégzésekkel hallgattatja el az ellenzéket. Anélkül, hogy kiejtette volna a magát ideiglenes elnöknek kinevező Juan Guaidó nevét, vele kapcsolatban azt mondta, hogy az "utcán kiáltotta ki magát Isten előtt elnöknek, de az Úr eddig erre nem adott választ".
Az Oroszországi Föderáció elnöke Líbiában azonnali tűzszünetet szorgalmazott a felek között, aggodalmát fejezve ki a szíriai Idlib térségéből a líbiai harctérre átszivárgó idegen harcosok miatt. Ezek Putyin szerint fenyegetést képviselnek, mivel Líbiából akármerre továbbjuthatnak. Az orosz elnök kijelentette, Líbia egy "elpusztított" ország, amelynek stabilitását a NATO semmisítette meg. Hozzátette, hogy Moszkva a líbiai nemzeti egységkormányt vezető miniszterelnököt Fájez esz-Szarrádzs és a vele szemben álló Halifa Haftár tábornokot is támogatja - utóbbi hadserege egyébként éppen a héten bombázott le egy menekülttábort, ahol aztán az egységkormány emberei is beszálltak a menekültek lemészárlásába, kézifegyvereikkel.
Giuseppe Conte olasz kormányfő hozzátette, hogy a líbiai helyzet éleződése a humanitárius válság és a terrorizmus erősödéséhez vezethet, valamint veszélybe sodorja a térség energetikai biztonságát. A római kormány vezetője azonnali nemzetközi fellépést sürgetett a líbiai helyzet tartós stabilizálására. Conte az új ukrán elnök Volodimir Zelenszkij megválasztását lehetőségnek nevezte a térségbeli feszültségek rendezésére. Az olasz kormányfő kiemelte, hogy Oroszország "megkerülhetetlen" partnernek számít a nemzetközi biztonság fenntartásában.
A Vlagyimir Putyin tiszteletére adott díszvacsorán a két olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Luigi Di Maio és a Ligát vezető Matteo Salvini is részt vett. Salviniről Vlagyimir Putyin az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, folyamatos kapcsolatban állnak egymással.

A hőség miatt kellett lezárni az Akropoliszt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 21:20

Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS / NurPhoto
A hőhullám miatt a pénteki időjárás sem hoz enyhülést, és ha 36 foknál melegebb lesz, újra lezárják a műemléket.
Csütörtök délután négy órára lezárták a legismertebb görög műemléket, az athéni Akropoliszt a városban tomboló hőség miatt. A régészeti hatóság elrendelte, hogy 13 és 17 óra között tartsák zárva a műemlékekkel teli dombot, ha a hőmérséklet 36 fok fölé emelkedik.
A hőhullám miatt a pénteki időjárás sem hoz enyhülést, ezért négy órára újra lezárhatják a műemlékeket a turistaforgalom elől, ha 36 foknál melegebb lesz.
Az UNESCO világörökségi listáján szereplő athéni Akropolisz épületmaradványai - köztük a 2500 éves Parthenón - a legnépszerűbb görög turistacélpontnak számítanak, tavaly 3,15 millió látogatót fogadtak.

A szélsőjobboldali terrortól félnek Németországban, nem a "migránsoktól"

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 20:24
Illusztráció
Fotó: ROBERT SCHLESINGER / picture alliance / DPA
A felmérésből az is kiderült, hogy a Zöldek már népszerűbbek a keresztény-konzervatív kormánypártoknál.
Többen tartanak Németországban attól, hogy szélsőjobboldali merénylet vagy támadás történik, mint attól, hogy iszlamisták követnek el merényletet - derül ki az ARD német közszolgálati televízió megrendelésére készült, DeutschlandTrend nevű reprezentatív kutatás csütörtökön közzétett eredményéből.
A megkérdezettek 71 százaléka volt azon a véleményen, hogy nagyon nagy vagy inkább nagy egy szélsőjobboldali merénylet esélye.

Ez 13 százalékponttal kevesebb, mint 2016 októberében. Az emberek 27 százaléka véli úgy, hogy erre nagyon kicsi vagy inkább kicsi az esély. Kiderül a felmérésből az is, hogy a válaszadók 67 százaléka aggódik amiatt, hogy a szélsőjobboldaliak megváltoztatják az országot. Harmincegy százalék nem aggódik emiatt.
Iszlamista terrortámadás veszélye az emberek 60 százaléka szerint nagyon nagy vagy inkább nagy. Két és fél éve 8 százalékponttal többen vélték így. 37 százalék szerint kicsi a veszélye egy iszlamista támadásnak.
A baloldali radikálisoktól már csak az emberek kisebb része tart. A válaszadók 41 százaléka szerint nagyon nagy vagy elég nagy egy baloldali szélsőségesek által végrehajtott merénylet veszélye. A többség, 56 százalék szerint a terrorizmusnak ez a fajtája kevéssé fenyegeti Németországot.
Az Infratest dimap közvélemény-kutató által elvégzett kutatás pártpreferenciájukról is kérdezte az embereket. Ebből ismét az derül ki, hogy a legtöbben a Zöldekre szavaznának, de hibahatáron belüli a Zöldek előnye a jelenleg kormányzó konzervatív uniópártok előtt. A Zöldekre 26 százalék, a keresztény-konzervatív pártokra 25 százalék szavazna. A szociáldemokratákat és az uniópártoktól jobbra álló Alternatív Németországnak nevű pártot egyaránt a megkérdezettek 13-13 százaléka támogatja. A liberális Szabad Demokrata Pártra és a szociáldemokratáktól balra elhelyezkedő Baloldalra 8-8 százalék szavazna.

Neonáci politikus-gyilkosság, fehér por a szélsőségesekről író újságíróknak

Sajátos aktualitását adja a DeutschlandTrend eredményeinek, hogy éppen csütörtökön közölte a németországi, dortmundi rendőrség: fehér port tartalmazó borítékot kapott két újságíró, akik a város szélsőjobboldali mozgalmairól írnak rendszeresen. Mindketten több fenyegetést is kaptak már az elmúlt években. (Dortmundban robbantás is történt tavaly januárban, amit szintén nem iszlamisták, hanem egy fehér férfi követett el, bár ő beismerte, részvényekre spekulálva hajtotta végre a merényletet.)

Múlthónapban ennél jóval súlyosabb eset történt: egy neonáci férfi politikai okokból gyilkolta meg Kassel járási államigazgatási hivatalának vezetőjét, Walter Lübckét. A szélsőjobboldali fenyegetés miatt törvénymódosítása is készül a kormány.