Nem kell börtönbe mennie a diákjait zaklató, megalázó soroksári tanárnak

Publikálás dátuma
2019.07.05. 16:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár 23 rendbeli veszélyeztetés miatt ítélték el, a férfi felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Jogerős ítélet született a soroksári tanár ügyében, akit kiskorú veszélyeztetésével vádoltak – jelentette be pénteken a Fővárosi Törvényszék.
A vádirat szerint a középiskolai tanár a diákok felé tett sértő és megalázó – többnyire szexuális tartalmú – megjegyzéseivel és cselekményeivel veszélyeztette a – nevelése és felügyelete alatt álló – 15-17 évközötti diákok erkölcsi és érzelmi fejlődését. Ezen kívül a vádhatóság szerint a férfi számos alkalommal tett egy tanuló bőrszínére utalva sértő megjegyzéseket diáktársai előtt. A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság a vádlottat 23 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 2 év 3 hónap – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 5 év tanári foglalkozástól eltiltásra ítélte. Az ügy a fellebbezések okán másodfokon 2019. július 1-jén a Fővárosi Törvényszéken folytatódott. A másodfokú tanács nyilvános ülésen – az elsőfokú bíróság ítéletével egyetértve – a vádlottat bűnösnek találta. A szabadságvesztés időtartamát 2 évre mérsékelte, egyebekben pedig az elsőfokú ítéletet helyben hagyta, így az jogerős.
A hvg.hu cikke szerint a vádlott földrajztanárként és dolgozott a XXIII. kerületi Qualitas gimnáziumban. Hatalmával rendszeresen visszaélt, olykor odáig ment, hogy nyíltan szexuális tartalmú ajánlatot tett egy-egy diáklánynak. Szembeszállni ugyanakkor csak kevesen mertek vele, mert apja volt az igazgató, és tartottak az iskolavezető fideszes kapcsolataitól is – írta a hírportál.
Szerző

Rejtélyes eltűnés: a ferihegyi reptéren veszett nyoma egy fiatal férfinek

Publikálás dátuma
2019.07.05. 15:29
Shutterstock
A 27 éves Bercsényi László egy hete nem adott életjelet, a rendőrség is keresi.
Fényképest körözést adott ki a Csongrádi Rendőrkapitányság egy helyi születésű férfi eltűnése miatt: mint közleményükben írják, a 27 éves Bercsényi László június 28-án a „Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről ismeretlen helyre távozott, azóta nem tért haza és tartózkodási helye ismeretlen.”
Vagyis, egy hete nem tudnak semmit a férfiről. Furcsák eltűnésének körülményei is: ha repülőre szállt volna, annak mindenképpen nyoma marad az utasnyilvántartásban és a hatósági adatbázisokban – így valószínűbb, hogy eddig ismeretlen okból kisétált a reptérről. Az ügyben megkerestük a rendőrkapitányságot, de ott sem tudtak, illetve akartak részletesebb választ adni a körözési ügy kapcsán.
Egy hete tűnt el a 27 éves férfi, a rendőrök is keresik
Fotó: Police.hu
A személyleírás alapján „Bercsényi László körülbelül 175 centiméter magas, erős testalkatú. Haja világosbarna, rövidre nyírt. Szeme kék. Eltűnésekor viselt ruházata ismeretlen.” Utóbbi megjegyzés is különös, hiszen a reptér egész területén térfigyelő rendszer működik, tehát a férfiről is készülhetett kép.
A rendőrség kéri, hogy aki tud hollétéről , jelentkezzen személyesen a Csongrádi Rendőrkapitányságon (6640 Csongrád, Pacsirta utca 1-5.). Telefonon bejelentés tehető a 06-62-562-400-as telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöldszámán, valamint a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén. 
Szerző
Témák
eltűnés
Frissítve: 2019.07.05. 16:50

M. Richárd elismerte, hogy gyorsított az ütközés előtt

Publikálás dátuma
2019.07.05. 12:26

Fotó: Szergej Markoszov
Azonban úgy vélte, igazából érdektelen a sebessége, mert a másik autó szabálytalanul, a záróvonalat átlépve kanyarodott elé.
Elismerte a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken tartott tárgyalásán a Dózsa György úti balesetben megvádolt M. Richárd, hogy a két ember halálával végződő ütközés előtt gyorsított járművével. A baleset utáni tanúkénti kihallgatásán még azt mondta, hogy lassított az ütközés előtt, de pénteki vallomása szerint azóta átgondolta a történteket. Az MTI összefoglalója szerint M. Richárd azt mondta, gázt adott, így akarta elkerülni az ütközést, és a kormányt is elrántotta jobbra, reagálva az elé kanyarodó autóra. Úgy vélte, hogy igazából érdektelen az ütközés előtti sebessége, mert a másik autó szabálytalanul, a záróvonalat átlépve kanyarodott elé. A pénteki tárgyaláson meghallgatott műszaki szakértő szakvéleménye szerint érdemben nem volt lehetősége a másik autó vezetőjének reagálni a kereszteződéshez nagy sebességgel érkező Mercedesre. Emellett, ha a Mercedes vezetője az ütközés előtt nem gyorsít, hanem lassít, akkor alacsonyabb sebességnél történik az ütközés, nem pedig 125-130 kilométer/órával. A szakértő szerint ha valóban gyorsított az ütközés előtt a vádlott, akkor az legfeljebb 2-3 kilométer/órás változást okozott a Mercedes sebességében.
A másik autó vezetője, a per harmadrendű vádlottja a pénteki tárgyaláson azt mondta, ismeri a baleset helyszínét, hetente két-háromszor járt arra. A balesetre nem emlékszik, csak arra, hogy elhagyják a Hősök terét, majd a tűzoltók kihúzzák az autóból. Hozzátette: ő mindig használja a biztonsági övet, mert az autó jelez, ha nincs bekapcsolva. Azt azonban nem figyelte, hogy a hátsó ülésen utazó utas használta-e az övet. A műszaki szakértő erre reagálva megjegyezte: nem volt nyoma, hogy a baleset során működött volna a sofőr biztonsági öve, nem talált „visszatartásra” utaló nyomokat. A per délután az orvosszakértő meghallgatásával folytatódik.
A vád szerint 2017 májusában M. Richárd egy német rendszámú Mercedessel 135-140 kilométer/órás sebességgel haladt Budapesten, a Dózsa György úton, amikor összeütközött egy szabálytalanul elé kanyarodó személyautóval. Ennek az autónak az egyik utasa a helyszínen, egy másik még aznap a kórházban meghalt, a kocsi vezetője – a per harmadrendű vádlottja – pedig életveszélyesen megsérült. Könnyebben megsérült több járókelő és M. Richárd is. Az ügyészség szerint mindkét vezető közlekedési szabályokat szegett: M. Richárdnak elsősorban a megengedett sebesség jelentős túllépése róható fel, a másik sofőrnek pedig a szabálytalan kanyarodás és az, hogy a szembejövő forgalomnak nem adta meg az elsőbbséget. Emellett M. Richárdnak nem volt érvényes vezetői engedélye. Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja M. Richárdot és harmadrendű vádlottként a másik autó vezetőjét. Egy másik vádpont szerint 2015-ben M. Richárd a Károly körúton egy német rendszámú BMW-vel leszorította a felfestett bicikliúton haladó kerékpárost, és amikor a sértett ráütött a kocsijára, M. Richárd elévágott, fékezett, társával kiszállt a járművéből és azt ordította a kerékpárosnak: „Az életed nem ér annyit, mint a fényezés a kocsin!”      Ezután az elsőrendű vádlott belerúgott a biciklisbe, társa – a per másodrendű vádlottja – pedig arcon ütötte. Az ügyészség szerint ebben a vádpontban garázdaság és közúti veszélyeztetés állapítható meg. M. Richárd a januári előkészítő tárgyaláson részben elismerte bűnösségét. A 2015-ös cselekménnyel kapcsolatban elismerte a garázdaságot, ami – mint mondta – „butaság” volt, és elnézést kért. A közúti veszélyeztetést azonban vitatta. A két halálos áldozatot követelő 2017-es balesetről szólva pedig azt mondta: „mindenki számára tragédia, őszintén sajnálom az elhunytakat”. Szívbetegség miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság februárban megszüntette M. Richárd letartóztatását, és elrendelte bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróság határozatának kihirdetéséig. A férfit azóta megműtötték.