ellenzék;interjú;Molnár Zsolt;

"Vége az ellenzéki versengés időszakának"

Ferencvárosban kizárólag csapatkapitányt keresnek és lényegében egy központi kampánnyal próbálják meg visszavenni Budapestet – interjú Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével.

22 polgármester- és 300 önkormányzati képviselő-jelölt esetében biztos, hogy ki lesz a Fidesz egyetlen ellenzéki kihívója Budapesten. A IX. kerületben viszont előválasztás dönti el, hogy a saját magáért kampányoló Baranyi Krisztina vagy a pártok által támogatott Jancsó Andrea indul csatába a kerület vezetésért. Holott korábban épp az volt a mondás: miniszterelnök- és főpolgármester-jelöltet lehet előválasztáson keresni, de kisvárosokban és kerületekben nem érdemes, mert ha renyhe a részvétel, akkor nincs a jelöltnek legitimitása.

Amíg a többi kerületben a tárgyalások ésszerű határidőn belül, megnyugtató senki által nem vitatott eredményre vezettek, Ferencvárosban nem sikerült konszenzusra jutni. Természetesen tudjuk, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk, de egy tiszta helyzet megteremtéséhez az előválasztásnál nincs jobb megoldás.

Baranyi Krisztina azt nyilatkozta lapunknak, nincsenek pontos információi a IX. kerületi megállapodásról, de létezhet olyan konstrukció, amely számára nem elfogadható.

Ma hat ellenzéki párt egy lényegében teljes Budapestre érvényes megállapodást jelentett be. A ferencvárosi előválasztás ennek az egyezségnek a része, így az induló jelölteknek minden más részletét – beleértve az egyéni választókerületek és kompenzációs lista elosztását – tiszteletben kell tartaniuk. Bízom benne, hogy Baranyi Kriszta is így: ez feltétele a részvételnek. Hiszen a IX. kerületben meglévő programhoz, csapathoz és stratégiához keresünk csapatkapitányt.

A másik gócpont Pesterzsébet, ahol 21 éve a baloldali Szabados Ákos irányítja a kerületet, de az ellenzék nem kér belőle.

Nagyra értékeljük Szabados Ákos 21 éves polgármesteri tevékenységét, azonban figyelemmel arra, hogy a független jelöltként indul, miközben a Fidesz támogatja, az ellenzéki pártok úgy döntöttek, a saját útjukat járják.

És ki lesz a polgármester ellenzéki kihívója?

Ebben a kérdésben az ellenzéki pártok lényegében konszenzusra jutottak, a jövő héten megszületik a válasz.

Mit tippel, ha nincs az előválasztás, akkor is összejött volna a megállapodás a többi kerületben?

Biztos, hogy megkönnyítette a megegyezést: ha 4-5 ellenzéki főpolgármester-jelölt rivalizált volna egymással, akkor nyilvánvalóan helyben is sokkal nehezebb lett volna megegyezni.

És most mindenki automatikusan igazodik Karácsony Gergelyhez?

Nem kérdés. Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum, a Szolidaritás és az LMP kijelentette, hogy támogatja az előválasztás második fordulójának győztesét. A Jobbik pedig világosan kijelentette, nem indít és nem támogat más jelöltet.

A DK kétszer mondta ugyanezt az első forduló nyertesének, aztán kifarolt az ígéretéből. Mérget venne rá, hogy ezúttal állja a szavát?

Határozottan állítom, hogy nem lesz harmadik forduló.

Semmi értékítélet?

A múltat majd a politológusok, választási szakértők értékelik, nekem csak az számít, hogy Tarlós István egyetlen érdemi kihívója mögött egy erős egység jött létre.

Amiből az egyik ellenzéki párt kimaradt.

Túlzás azt állítani, hogy kimaradt. A Jobbikkal más típusú együttműködési megállapodást kötöttünk. Ennek része, hogy Soroksáron támogatjuk az általuk indított jelöltet, Bereczki Miklóst, és sok kerületben van érdemi együttműködés.

Karácsony Gergely azt ígérte, hogy létrehoz egy kampánycsapatot a saját stábjából és a pártok meghatározó politikusaiból. Ez azt jelenti, hogy egységes üzenetekkel dolgozó kampány épül, és a kerületeket ez a központ irányítja majd?

A kampány irányítása logikusan két szinten történik. Adott egy politikai döntéshozó testület, amelyik meghatározza a stratégiát, és van egy operatív végrehajtó stáb, ahol sokféle szakember segíti a munkát. 

És ez a stáb már tudja, mit kell csinálnia?

Igen, ahogy az előválasztás második fordulójánál is tudta, mit kell tenni. Értelemszerűen lesz egységes arculatú kampány, amely figyelemmel van a kerületi sajátosságokra, adottságokra, polgármesteri- és kerületi kampányokra.

Az előválasztáson két politikai koncepció versenyzett egymással: Karácsony Gergely Tarlós Istvánra célzott budapesti ügyekkel, míg Kálmán Olga Orbán Viktorra lőtt. Az önkormányzati kampányt kire hegyezi ki az ellenzék?

A legfontosabb azt bemutatni, hogy a főpolgármester-jelöltünk hogyan fogja újjáépíteni és fejleszteni Budapestet, hiszen kizárólag Orbán Viktor, a NER és Tarlós István tagadásával nem lehet választást nyerni. Persze a mozgósításhoz szükséges van kritikai kampányra is, de az ellenzék nem üzenheti kizárólag azt, hogy csak azért akar nyerni, hogy leváltsa a Fideszt. Elsősorban nem valami ellen küzdünk, hanem valamiért – Budapestért.

Tízezer aktivistával meg lehet nyerni a várost, jósolta Karácsony Gergely. Őszintén: össze lehet ennyi lelkes segítőt szedni?

Reális számnak tartom, ha valamennyi ellenzéki aktivistát figyelembe veszünk. Az előválasztás fellelkesítette az ellenzéki szimpatizánsokat – rengetegen jelentkeznek támogatóként. Többek között azért, mert végre közös célért küzdünk. Az EP-megmérettetésen és az előválasztáson is valójában egymással is versenyeztek az ellenzéki pártok, véleményem szerint túl hosszú ideig. A mai naptól ez a korszak lezárul.