Havi 60 ezerért keresnek Fidesz-propagandistának álló egyetemistákat az önkormányzati választás előtt

Publikálás dátuma
2019.07.06. 09:32
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Fidesz-székházba bejegyzett alapítvány két nappal a lejárta előtt tette közzé a pályázatot.
"A Fúzió Ösztöndíj Program célja, hogy a felsőoktatásban résztvevő, polgári értékeket valló fiataloknak lehetőséget adjon saját véleményük, gondolataik kifejtésére az offline és az online térben egyaránt"- így kezdődik a leírása szoljon.hu-n annak az ösztöndíj-programnak, ami lényegében a következőről szól:
fél évig havi 60 ezer forintot kapnak azok az egyetemisták, akik felcsapnak fideszes propagandistának.

A programot a Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány hirdette meg. Ezt, mint a felhívást kiszúró 444.hu írja, Ágh Péter, a Fidelitas elnöke hozta létre 2012-ben, a kuratórium első elnöke Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere volt, a szervezet a Lendvay utcai Fidesz-székházba van bejegyezve. A portál kiemeli:
az augusztus elsején induló program résztvevői éppen az őszi önkormányzati választás előtti hónapokban kezdenek pénzt kapni annak fejében, hogy kormánypárti véleményekkel írják tele az internetet és az offline sajtót.

"A program időtartama alatt a hallgatók publikációkat, véleménycikkeket írnak és jelentetnek meg, hallgatótársaik körében közösségszervező feladatokat látnak el, valamint rendezvények szervezésében működnek közre" - részletezik ugyanis. Az önkéntes alkalmi propagandistáknak új szervezeti hálót is alapítanak Fúzió Hallgatói Közösségek néven.
Előnyt jelent a pályázat elbírálásában az "ajánlás civil vagy közéleti szervezeti vezetőtől", teszik hozzá. És hogy kétség se férhessen a program bennfenteseket preferáló voltához, azt a pályázatok benyújtásának határideje előtt mindössze két nappal hirdették meg.
Szerző
Frissítve: 2019.07.06. 10:44

A Budapest Pride alatt a BKK belevág a 4-6-os felújításának újabb ütemébe, teljes lesz a forgalmi káosz

Publikálás dátuma
2019.07.06. 08:43
Korábbi felvétel
Fotó: Népszava
3-kor kezdődik a Kossth téren az idei Pride, a vonulás útját forgalmi változások kísérik.
Délután változik a forgalmi rend Budapest belvárosában a Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér közötti Budapest Pride felvonulás miatt. A változásokról a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt írta, délután hosszabb-rövidebb időre lezárják
  • a Szalay utca - Falk Miksa utca - Markó utca útvonat;
  • a Bajcsy-Zsilinszky utat a Stollár Béla utca és a Deák Ferenc tér között;
  • az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között;
  • a József Attila utcát a Bajcsy-Zsilinszky út és a Lánchíd között;
lezárják továbbá a Széchenyi István teret, az Eötvös teret, a Lánchidat, az Apáczai Csere János utcát az Eötvös tér és a Petőfi tér között, valamint a Petőfi teret és a Március 15. teret.

A lezárások miatt módosul több közösségi közlekedési járat forgalmi rendje is.
Mindezt azzal sikerült megkoronáznia a BKK-nak, hogy a mai napon elkezdi a 4-es és a 6-os villamos felújításának újabb ütemét a Margit körúton. A 3-as metróvonal felújítása is tart, ezért a BKK a 2-es és a 4-es metró használatát javasolja.

24. Budapest Pride

"A 2019-es fesztivál és felvonulás szóljon arról, hogy a különbségek helyett keressük egymásban a hasonlóságot" - írják a 24. Budapest Prideról annak szervezői a Facebookon. Hangot adnak mindenkinek, aki igazságos, sokszínű és elfogadó világot szeretne: "a beletörődés helyett a cselekvést választjuk, és adjuk tudtára azoknak, akik félelemben, magányosan élnek, hogy nincsenek egyedül".
Szombat délután 3 órakor, a Kossuth Téren gyűlnek össze a résztvevők. A vonulás onnan indul majd, az útvonalról ezt írják: Falk Miksa utca - Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca - Széchenyi István tér - Apáczai Csere János utca - Március 15. tér.

12 hajó kíséri utolsó útján a Hableány-tragédia magyar áldozatait

Publikálás dátuma
2019.07.06. 08:22
A Hableány keddi kiemelése
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Katonai tiszteletadás mellett helyezik P. János matróz, volt mélységi felderítő tiszt urnáját a Dunába. L. Lászlótól hozátartozói hajós búcsúztatással búcsúznak.
Jövő hét pénteken vesznek végső búcsút a dunai hajókatasztrófában elsüllyedt Hableány két magyar halálos áldozatától, a jármű kapitányától és matrózától - értesült a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó szervezők
a búcsúzni kívánóktól azt kérik, hogy a Margit hídon gyülekezzenek, és virágszirmokkal készüljenek.

A katasztrófában elhunyt matrózt és kapitányt az eddigi információk szerint 12 hajó kíséri utolsó útjára. Ám mivel a jelentkezések folyamatosan érkeznek, várhatóan nő még a hajók száma.
A búcsúztató során katonai tiszteletadás mellett helyezik el P. János matróz, volt mélységi felderítő tiszt urnáját a Dunába. L. Lászlótól a család és a barátok a hajós búcsúztatással búcsúznak, hamvait pedig később helyezik el szűk körben a család által kiválasztott helyen.
A hajók várhatóan 11.30 és 12.00 óra között adnak majd le közös kürtjelet, amikor is mindenki a vízbe szórhatja a magával hozott szirmokat.

A Hableány és a bent rekedt áldozatok kiemelése során életüket is kockáztató ipari mentőbúvároknak pénteken a legmagasabb szakmai kitüntetést adták át.
Témák
Hableány
Frissítve: 2019.07.06. 08:35