Emmanuel Macron;Laura Codruța Kövesi;Európai Ügyészség;

Macron is Kövesit támogatja

A majdani Európai Ügyészség vezetőjének személye azért került újra terítékre, mert az Európai Bizottság másik jelöltje, Jean-François Bohnert lett a francia korrupcióellenes szerv, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség vezetéséért folyó verseny favoritja.

Megállapodott a francia államfővel az Európai Parlament új liberális frakciójának vezetője Laura Codruta Kövesi korábbi román korrupcióellenes főügyész támogatásáról, jelentette be Dacian Ciolos, az immár Renew Europe névre hallgató volt ALDE liberális EP-frakció új vezetője.

Ciolos, aki a Manuel Barosso vezette Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt 2010-2014 között, majd a romániai technokrata kormányt vezette 2015-2017 között szombaton Facebook-oldalán írt arról, hogy Emmanuel Macron ígéretet tett arra, újrakezdik az európai főügyészi tisztség kapcsán megrekedt tárgyalásokat, abból kiindulva, hogy az Európai Parlament jelöltje Laura Codruta Kövesi. Bár korábban a bukaresti kormányzat ellenezte a román sztárügyész jelölését, hétvégén már Viorica Dancila miniszterelnök sem zárta ki támogatását, elmondása szerint pártja, a kormányzó PSD ezen a héten dönt a kérdésben.

A majdani Európai Ügyészség vezetőjének személye azért került újra terítékre, mert az Európai Bizottság jelöltje, Kövesi ellenfele, a reimsi főügyész, Jean-François Bohnert lett a francia korrupcióellenes szerv, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség vezetéséért folyó verseny favoritja. Amint ezt a Népszava megírta, Bohnert franciaországi kinevezése egyben azt is jelenti, hogy kiszáll az európai főügyészi tisztségért folyó versenyből és ezzel a román sztárügyész marad az egyedüli jelölt, hacsak Párizs nem dob be új nevet. Ami nem valószínű, hiszen a kelet-közép-európai országok leginkább épp Macront teszik felelőssé azért, hogy az Európai Unió vezető tisztségei közül egyetlen egy sem jutott ezúttal a később csatlakozott volt vasfüggöny mögötti országoknak, minden kulcsfontosságú uniós posztot nyugat-európai szereplők kaptak meg. Kövesi ugyan kelet-európai, de épp legkevésbé e régió vezetői örülnének megválasztásának.

A legkésőbb 2021. elején felálló Európai Ügyészség az uniós pénzek felhasználása kapcsán jelentkező visszaéléseket hivatott vizsgálni, márpedig ilyen esetek zömében épp ezekben az országokban fordulnak elő. Emmanuel Macron beállása a román sztárügyész mögé egyben üzenet is a holland szociáldemokrata Frans Timmermans jogállamiságért felelős EB-alelnök elnöki jelölése ellen lázadó visegrádi négyeknek és más, kormányzati korrupcióval vádolt déli és keleti tagállamok felé.

Az Európai Ügyészség egyelőre 22 tagállam együttműködésével áll fel, Magyarország viszont kimarad belőle. A magyar ellenzék egyik követelése az Orbán-kormány felé épp az ország csatlakozása az Európai Ügyészséghez.